Parfumuri ambientale

Se spune că cea mai veche și eficientă formă de branding este folosirea tămâiei în ritualurile asociate credinţei. Dincolo de faptul că este memorabil, parfumul tămâiei – care este, de fapt, răşina unui arbore exotic din specia Boswellia și creşte doar în Africa şi în Orientul Mijlociu – are, în esenţă, proprietăţi aproape magice, demonstrate și verificate știinţific: astringent,
antiinflamator, cicatrizant, expectorant, dar și de calmare profundă (un studiu desfășurat la începutul anilor 2000 probează ceea ce se estima empiric și anume că expunerea la această aromă
generează cea mai corectă dispoziţie psihică pentru o meditaţie profundă).
Acesta este, de fapt, locul comun al tuturor aromelor esenţiale și al dezvoltării lor ulterioare, în istorie, ca parfumuri – o enormă putere pe care o au atât asupra psihicului nostru cât și în ameliorarea stării de sănătate.
Modalităţile de difuzare a aromelor sunt, pentru spaţii relativ mici, precum cele de acasă, următoarele:
BEŢIȘOARE PARFUMATE – originea acestei metode se pierde în negura vremii când strămoșii noștri au descoperit că scoarţa anumitor arbori sau ierburile uscate, prinse în snopi, alungau insectele nedorite, parfumau și chiar ameliorau anumite afecţiuni. În timp, au fost dezvoltate tehnologii de impregnare a unor beţișoare așa încât acestea să ardă lent, iar fumul degajat să răspândească aroma. Problema acestei metode este tocmai fumul, care poate deveni prea dens în camere care nu sunt constant aerisite, generând reacţii adverse.
ÎNCĂLZIREA ULEIURILOR – varietatea acestor dispozitive (precum cel din imaginea din dreapta) este uriașă, iar utilizarea extrem de simplă: în partea superioară se pune puţină apă și se adaugă câteva picături din uleiul esenţial preferat. Pastila de lumânare de la bază încălzește amestecul parfumat iar moleculele aromatice sunt eliberate și antrenate în aerul din cameră prin evaporare. Neajunsul constă în aceea că avem o flacără deschisă care, evident, trebuie ţinută sub supraveghere. Același principiu este folosit și în cazul lumânărilor parfumate, cu diferenţa că, aici, parfumul a fost deja inserat în compoziţia lumânării.
CAPILARITATE – cea mai puţin invazivă metodă constă în scufundarea parţială a unor beţișoare într-un recipient în care este pregătită aroma (la fel ca în imaginea principală, foto stânga). Practic, amestecul aromat va urca spre vârful bețigașelor – în mod similar sevei care circulă prin trunchiul copacilor – unde moleculele care îl compun se împrăștie în atmosferă. Deși nu are nevoie de aproape nicio atenție din partea noastră, acest „sistem” trebuie, totuși, alimentat corespunzător: amestecul aromat nu trebuie să fie prea uleios, pentru că lichidul nu va mai fi atras ușor spre partea superioară a bețigașelor.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute ULEIURI ESENŢIALE:
IASOMIA are o aromă bogată şi caldă, fiind ideală pentru ambianţe rafinate, nobile și senzuale.
TRANDAFIRUL este o esenţă cu un parfum distinct, bogat şi rafinat, potrivit îndeosebi pentru crearea unei atmosfere feminine, florale, senzuale.
BRADUL oferă un ulei foarte plăcut, pozitivant și tonifiant, cu o sferă largă de aplicaţii ce includ suportul sistemului respirator și nervos, împrospătarea aerului, ameliorarea problemelor osteo-articulare. Studiile desfășurate la Spitalul de Urgenţă din Londra au revelat faptul că acest ulei esenţial natural, difuzat în incintă, a redus numărul bacteriilor cu aproape 30% faţă de situaţia în care aroma nu a fost prezentă.
CARDAMOMUL, cu aroma sa condimentată inconfundabilă, este cunoscut pentru efectul tonic, general stimulator precum și afrodiziac. Este o esenţă întâlnită mai ales în compoziţia parfumurilor clasice din lumea arabă.
LAVANDA este cel mai cunoscut ulei esenţial și datorită multiplelor virtuţi pe care le are, fiind utilizat pentru favorizarea somnului și calmarea sistemului nervos.
LĂMÂIA și uleiurile esenţiale din citrice sunt utilizate pentru efectul lor revigorant și tonic iar, în parfumerie, pentru mirosul ce îmbină note citrate, dulci și amărui. Ca fapt divers, la bursa din Tokyo, un spaţiu extrem de efervescent și alert, este difuzată aroma de lămâie pentru a menţine ridicat tonusul brockerilor. Ziarul Chichago Tribune difuzează aceeași aromă în sala de corectură, pentru a menţine la cote înalte atenţia editorilor.