Caramida vs BCA
Construirea sau achizitionarea unei case ne ridica o multime de intrebari. Probabil una dintre cele mai importante e legata de tipul materialelor de contructii, iar principalele preocupari se indreapta catre proprietatiile acestora si durabilitatea lor in timp . Ofertele sunt multe iar piata este diversificata, produsele devenind tot mai complexe. Proiectul casei tale trebuie privit de la zero, iar printre primele decizii pe care trebuie sa le iei, se afla materialul folosit pentru construirea zidurilor. In acest sens, Unimat iti vine in ajutor cu acest articol ce detaliaza avantajele dintre caramida si BCA, dar si dezavantajele acestora.
Caramida
Un material de constructie folosit inca din cele mai vechi timpuri, este desigur, caramida. Amprenta personala a fiecarui producator poate fi observata in diversitatea de texturi disponibile si tratamente ale suprafetei, de aici putem deduce adevarata arta in producerea caramizilor. Aceasta are o componenta naturala, rezultand din combinarea celor patru elemente (pamant, apa, foc si aer), la baza amestecului fiind argila, la care se adauga si alte materiale precum nisipul, și diverși aditivi prin care se stabileste consistența si porozitatea. Dupa ce amestecul este asezat in forma propriu-zisa si uscat la soare, acesta este apoi ars la temperaturi ridicate in cuptoare speciale.
Caramida este utilizata intr-o arie larga pentru un singur element de constructii, foarte diversificata si poate oferi nenumarate posibilitati pentru realizarea unor efecte arhitecturale unice. Aceasta este folosita pentru ziduri interioare, pentru structuri de rezistenta, pentru decorarea unor suprafete interioare sau exterioare si chiar in constructii de arta moderna.
Daca e sa enumeram tipurile de caramida, putem observa evolutia ei in timp. De la caramida simpla si clasica, pana la cea cu insertie de vata minerala, care este un bloc ceramic calibrat si ofera izolatie termica eficienta.
Caramida are o durabilitate crescuta in timp si o rezistenta mecanica superioara BCA-ului, fiind potrivita inclusiv pentru realizarea peretilor portanti. Poate fi expusa la temperaturi de pana la 1000 de grade Celsius datorita rezistentei foarte crescute la foc, fara a-i fi afectata integritatea.
Proprietatile sale izolatoare atat termice cat și fonice crescute, conduc la crearea unui confort sporit, prin asigurarea intimitatii necesare intregi familii, oferind de asemenea, protecție impotriva umezelii deoarece zidurile „respira” cu ușurință. Totusi, constructia va necesita izolare termica suplimentara mai ales daca alegeti o caramida simpla.
Constructia din caramida poate fi lasata nefinalizata, la rosu sau la gri deoarece este mult mai rezistenta la intemperii, de aceea ele pot fi incepute anul acesta și finalizate in urmatorii 2-3 ani, in functie de timpul si posibilitatile disponibile, acesta fiind este unul dintre cele mai importante avantaje ale caselor din caramida. Dat fiind faptul ca o astfel de constructie poate ramane in faza de “rosu” ani buni, majoritatea beneficiarilor prefera sa ridice casele in toamna, sa o lase ”la rosu” peste iarna, continuand mai apoi la faza de “gri” abia in primavara, ca in sezonul cald sa poata incheia inclusiv pana la “cheie”. O singura conditie, care este benefica constructiilor din caramida in faza de “rosu”, e ca tancuiala exterioara sa fie aplicata pentru a preveni orice infiltrare in rosturile zidurilor. De asemenea, este important sa stim ca e indicat sa fie construit si acoperisul. Ideal este sa lasati constructia minim patru luni pentru ca betonul sa se intareasca perfect, tocmai de aceea casa trebuie realizata pana la faza de “gri” din toamna, pentru ca aceasta sa se “aseze” peste iarna .
In cazul in care va intrebati unde pot fi construite casele din caramida, avantajul lor este reprezentat de faptul ca nu exista impedimente in ceea ce priveste zona. Fie ca este vorba de o casa la oras, sau de una in zone deluroase, muntoase sau chiar la mare, caramida poate fi procurata cu ușurința, in principiu, in oricare dintre aceste zone, proprietatile mecanice ale caramizii nefiind afectate de acesti factori. Constructii vechi si rezistente de-a lungul timpului, precum Marele Zid Chinezesc, zidurile Ierihonului, Colosseum-ul din Roma ș.a.m.d., confirma cu certitudine acest lucru. Acest material este si astazi printre cele mai des intalnite in constructii, domeniul productiei aflandu-se intr-o continua evolutie. Datorita duratei de viața ridicata si costurilor cu mentenanța ce sunt foarte reduse, nu este exagerat sa spunem ca o casa din caramida poate rezista mult peste 150 de ani. Zilnic putem observa astfel de exemple in toate localitatile din tara si nu numai, iar tinand cont ca acele case sunt construite din materiale mult mai slabe decat cele pe care le intalnim in ziua de astazi, realizam de fapt calitatile ridicate ale caramizii.
Unele statistici arata ca peste 65% din constructiile noi din tara noastra, realizate intr-un an de zile, sunt facute din caramida.
Daca e sa vorbim despre dezavantajele caramizii, trebuie sa abordam acest subiect din mai multe puncte de vedere. In incercarea de a crea o viziune cat mai obiectiva asupra acestui tip de casa, vom expune mai jos inconvenientele existente ale acestui produs. Unul dintre dezavantajele principale fiind prețul destul de ridicat, atat in ceea ce privește manopera, dar si materialul in sine, comparativ cu cel al BCA-ului. Apoi, caramida are o greutate mare, fiind necesara o structura de rezistența mai solida. Timpul de executie a unei constructii din caramida poate fi mai marea. Casele din caramida au izolare termica scazuta comparativ cu BCA-ul, iar in cazul in care nu se apeleaza la realizarea unei izolatii exterioare, costurile energiei, materialelor folosite pentru incalzie sau a combustibililor, pot creste semnificativ in perioada rece. De asemenea, in cazul in care este necesar, aceasta este mai dificil de daramat, taiat sau strapuns.
BCA
Betonul Celular Autoclavizat, sau pe scurt BCA, este un material de constructii ce a fost produs pentru prima data in Suedia. Acesta poate fi utilizat in structura, izolare, fiind de asemenea rezistent la foc, mucegai si igrasie. Trebuie sa stim ca imunitatea sa la temperaturi ridicate, precum cele in caz de incendiu, este mai mare de patru ore, de asemenea fiind rezistent la infiltratiile cu apa, iar acesta nu emana fum sau gaze toxice. BCA-ul se produce sub forma de blocuri, podea, buiandrugi, panouri de pereti si panourile pentru acoperis, si este un material prefabricat usor, cu amestec de nisip, ciment, ghips, var, apa si un agent de expandare, care ii confera structura poroasa. BCA-ul este supus unui tratament termic in autoclava la presiuni si temperaturi ridicate, imediat dupa prima faza de fabricatie. Printre avantajele sale, trebuie sa mentionam si greutatea volumetrica mica, rezistenta sa mecanica, care se dovedeste a fi foatre buna la compresiune, intindere si incovoiere. Toate acestea transforma BCA-ul intr-un material principal de constructii, mai ales in zonele cu risc seismic mare.
Un alt avantaj al acestui material de constructii il constituie faptul ca durata de executie este mai mica decat in cazul caramizii clasice, iar peretii de BCA pot fi daramati usor, in caz de nevoie. De asemenea este bine de stiut ca BCA-ul rezultat in urma demolarilor, poate fi refolosit sau reciclat. Preocuparea pentru mediul inconjurator a fiecaruia dintre noi, este cu adevarat importanta.
Aerul inchis in milioane de pori minuscului, prezenti in blocul de BCA, ce sunt distribuiti uniform, ofera izolare termica ridicata, ce conduce la asigurarea confortului termic, cu consumuri de energie si costuri de intretinere scazute.Tocmai de aceea, acest produs isi bazeaza proprietatiile pe incorporarea aerului.
BCA se zideste doar cu mortar destinat acestui produs, ce trebuie aplicat in strat subtire, intre 3 ml si 5 ml, comparativ cu cel al caramizilor, ce poate ajunge aproximativ la 13 ml. Transferul termic se face prin stratul de mortar, cu cat este mai subtire, cu atat caldura se mentine mai bine.
Blocurile de zidarie din BCA sunt usor de debitat, reducand astfel volumul de resturi nefolosibile in timpul utilizarii materialelor de constructii, ceea ce conduce la generarea unui efort mai mic pentru colectarea si transportul acestora, dar si la economisirea materialelor folosite, iar blocurile rezultate in urma debitarii pot fi refolosite cu usurinta, datorita structurii lor.
La capitolul dezavantaje, in ceea ce priveste acest material de constructii, putem aminti mortarul special care trebuie folosit. Acesta poate fi aplicat doar in conditii de temperatura si umiditate specifica. Altfel va fi afectata calitatea constructiei.
Este foarte important ca BCA-ul sa fie ferit de umezeala inainte de a fi folosit, deoarece apa poate patrunde in straturile superficiale si datorita structurii, se evapora foarte greu, iar calitatile termoizolatorii pot fi afectate. Tot din acest motiv, este indicata atat tencuiala constructiei cat si construirea acoperisului, pentru ca in timp sa isi pastreze aceasta calitate termica care este vazuta ca un avantaj al acestui produs.
Constructia realizata din BCA este indicat a se construi doar pe stalpi de beton armat, chiar daca doriti sa faceti constructia pe un singur plan, deoarece in absenta acestor stalpi din beton, nu putem vorbi de o rezistenta reala si eficienta a constructiei.
Luand in calcul avantajul izolarii termice amintite mai sus ca fiind ridicata, trebuie mentionat faptul ca la blocurile de BCA mai subtiri de 30 cm este nevoie de izolare suplimentara, iar la cele mai groase, putem vorbi de o izolare cu rezultate eficiente, ce pot reduce substantial costurile aferente incalzirii.
Casa ta cum o sa fie?
Indiferent de materialele pe care va hotarati sa le utilizati, Unimat isi doreste ca dvs. sa costruiti un camin rezistent si calduros, tocmai de aceea va stam la dispozitie pentru orice tip de informatii in acest domeniu.