Design interior, echilibru exterior
Trebuie să vorbim puțin și despre designul interior și trebuie să recunoaștem că un spațiu amenajat cu stil, nu doar că iasă în evidență prin precizia amplasării obiectelor, dar ne rămâne în minte datorită uimirii produse la momentul respectiv.
Designul e pretutindeni! Oriunde mergem și orice întâlnim în drumul nostru, definește un stil sau o trăire. În funcție de perspectivă și gusturi, designul te poate descrie și îți poate reflecta personalitatea într-un stil elegant, axându-se doar pe utilitate și simplitate, sau pe detalii și farmec. Culorile sunt împărțite pe tipuri de design, stilurile ce vizează funcționalitatea și simplitatea, preferă culorile neutre, unele acceptând cu indulgență și câte un strop de culoare, iar cele ce se axează pe detalii, acceptă aproape indiscutabil, culorile calde sau reci, electrizante sau pământii și atâta timp cât nu se face exces, ele pot fi adaptate imaginației.
Există numeroase stiluri de design care pot reflecta personalității diferite și probabil, câteva dintre ele îți sunt cunoscute. Fie că vorbim despre cel modern sau minimalist, vintage sau classic, sunt numeroase și nu are rost să le exemplificăm în amănunt, căci fiecare stil e născut din personalitățile oamenilor, iar importanța unui designer pentru descoperirea stilului care te caracterizează, e majoră. De ce? E simplu! Doar un designer știe să urmărească trăsăturile personale și să le dea viață în propria casă. În acest fel se creează unicitatea și stilul propriu.
Prezența sau lipsa detaliilor din stilul ales, oferă eleganță casei tale! Imporanța majoră ce o constituie aceste trăsături și decizii, definesc personalitatea beneficiarului. E indicat să alegi un stil ce te reprezintă și prin care te poți identifica, astfel, te vei simți în largul tău acasă, deoarece te regăsești în tot ce te încojoară. Cu alte cuvinte, designul interior analizează atât persoana, cât și stilul său de viață, formulând concepte preliminare de proiectare, care să-i fie adecvate funcțional și estetic, reușind astfel să se transmită senzația de ”personal” din vița fiecăruia. O amenajare făcută ca la carte, presupune pregătirea materialelor de prezentare, a simulărilor și a proiectelor de execuție detaliate.
Marea varietate de stiluri unice de design, dar și combinarea elementelor din mai multe stiluri, poate fi descurajatoare pentru oricine încearcă să descifreze stilul ideal. Un punct de plecare excelent pentru un proiect de design interior este să încerci să înțelegi câte un pic despre fiecare dintre cele mai populare stiluri și modul în care acestea diferă unele de altele, pentru a înțelege de ce este necesară prezența unui designer.
Știm bine că suntem cu toții diferiți, dar în acest articol o să vorbim despre un design special al unei băi ce vizează combinația a mai multor stiluri de amenajări interioare.
Indiferent cât de mult sau puțin spațiu acorzi acestei zone, trebuie să știi că baia e printre cele mai importante și utilizate încăperi din casă. E locul unde dăm startul unei zile noi, dar și locul unde ne pregătim de finalul unei zile stresante. E spațiul acela personal, unde poti avea câteva momente de liniște, relaxându-te la un duș sau o baie fierbinte. Tocmai de aceea trebuie să-i acordăm o importanță majoră, deoarece, în total, 3,5 ani din viața unui om sunt petrecuți în baie, iar 1 an în plus, îl petreci în oglinda instalată din baie.
”Nu e ușor să creezi un stil propriu, care să urmărească în detaliu trăsăturile unei persoane și care să se transpună în modul de viață al beneficiarului. Baia despre care vorbim azi, este deosebită. Urmărește stilul industrial, având câteva caracteristici și din cel modern, reușind astfel să emane o stare de bine, un sanctuar al plăcerii, unde te poți răsfăța în intimitatea decorului creat.
Pentru amenajarea unei băi este nevoie în primul rând de răbdare.
Simularea 3D, pe care clieții noștri o pot face la Unimat, împreună cu un reprezentat al departamentului ceramică prezent pentru informare, ajută viitorul beneficiar să-și pună în aplicare visul. Odată introduse dimensiunile băii în programul de proiectare a început o adevărată aventură în alegerea stilului de amenajare, pozitionarea obiectelor sanitare și definirea pereților ce urmează să fie placați cu faiantă.
Plăcile ceramice folosite recreează în detaliu fibra lemnului, emană caldură și o atmosferă relaxantă, odihnitoare.
Obiectele sanitare negre dau eleganță băii și creează contrastul perfect cu nuanța lemnului.
Bateriile cu finisaje atipice sunt destul de greu de găsit într-o gamă variată, dar la Unimat avem soluția cu ajutorul bateriilor de la Bruma, disponibile în finisaje de la crom satinat, alb, negru, bronz, auriu , grafit cu linii moderne sau clasice. În această baie, regăsim baterii Bruma cu finisaj graphite din colecția Breeze; Lavoar + vas wc din colecția Abito, producător Hatria; Cadă freestanding, producator Kolpa-San, perfect asortată cu celelalte obiecte sanitare, urmărind cu success trăsăturile dorite și oferind spațiului un aer plăcut. Gresia și faianța sunt din aceeași colecție a producătorului Porcelanosa și anume colecția Liston. Pentru că nu am folosit faianță pe toți pereții, baia a fost decorată cu tencuială reliefată pentru a scoate încaperea din anonimat. Decorativa, aplicată cu grijă de maestrul Kacso Denes J, deoarece presupune îndemânare și experiență, provine de la producătorul Antica Signoria, gama Elite Travertino. Toate produsele folosite au o caracteristică comună și anume –calitatea-, care poate fi observată atât prin eleganța oferită spațiului, dar și prin modul frumos al comportării materialelor o dată cu trecerea timpului.” ne povestește Hermina Goia, designerul responsabil cu această amenajare reușită din toate punctele de vedere.
Cunoașterea și studierea stilulilor aferente amenajărilor interioare, constituie un sprijin pentru ceea ce dorești să creezi, însă imaginația joacă cel mai important rol în ceea ce privește practica.
Designul transformă viața noastră personală și socială, în clipe de neuitat. Putem trăi cele mai frumoase moment din viața noastră în spații deosebite și decoruri care schimbă realitatea, făcând-o nouă, fastuoasă, sofisticată, spectaculoasă, exotică, minimală…sau exact așa cum ne dorim! Propriul unives poate fi creat după propriile dorințe, vise și aspirații, deoarece suntem creatorii imaginii noastre exterioare ce ne reprezintă și ne înconjoară.
Orice stil ai alege pentru casa ta, trebuie să îți imaginezi felul în care vrei să te bucuri de confortul și atmosfera zilnică creată alături de familie. Posibilitatea de interpretare și expunere a elementelor într-o casă, oferă capacitatea unei alegeri variate. Designul interior este mai mult decât o alegere a unei modalități de amenajare interioară, este o formă de expresie și de expunere a gusturilor, personalității și dorințelor fiecăruia dintre noi.
Designul interior trebuie să creeze starea de bine pe care o dorești acasă!