Elementele nevăzute ale finisajelor interioare
Când se vorbește despre finisajele interioare, oamenii se gândesc în general la parchet, gresie, vopsea, mochete și alte elemente similare și mai puțin la ce nu se vede, adică la șapă, încălzire în pardoseală, folii PVC, sisteme de prindere, etc.
Există astfel șapa de egalizare, un strat din mortar de ciment, ce se aplică în șantier direct pe stratul suport, cu sau fără aderență (pe folie de PVC), sau pe un strat intermediar de termoizolație, și șapa autonivelantă, un mortar special, sub formă de pulbere, care în amestec cu apa formează în stare proaspătă, o masă de nivelare cu o bună lucrabilitate, iar în stare întărită, un strat fără fisuri, rezistent la șocuri și uzură și cu bună aderență.
În ceea ce privește foliile PVC și celelalte accesorii, acestea trebuie discutate cu specialistul UNIMAT, pentru că diferă în funcție de mai mulți factori: casa este sau nu izolată, este mai veche sau abia acum se construiește, încălzirea se face prin pardoseală prin curent sau prin gaz sau se vor folosi calorifere, etc.
Avantajele încălzirii în pardoseală
Primele sisteme de încălzire în pardoseală datează din Roma Antică, fiind extrem de apreciate pentru confortul oferit. În zilelele noastre, sistemul este foarte des implementat în țările nordice, precum Danemarca, Suedia și Norvegia, mai ales pentru utilizarea în spațiile cu umiditate ridicată – precum băile și bucătăriile, acolo unde prezența unui radiator nu ar fi tocmai potrivită. Există mai multe argumente pentru care încălzirea în pardoseală este recomandată, mai ales la locuințele nou construite:
• căldura de la sistemul de încălzire se degajă uniform în toată locuința;
• estetică plăcută, deoarece pereții nu mai sunt încărcați cu radiatoare;
• consum de gaz metan/curent electric cu 40% mai mic dect la o instalație tradițională;
• un sistem mai natural și mai sănătos, pentru încălzirea corpului uman, deoarece căldura tranzitează corpul de la picioare în sus;
• nu ridică praful în încăpere;
• pentru temperaturi ambientale de 22-24°C la interior, necesarul temperaturii apei pe tur este de doar 35-40°C.
Șapa Estrich FE Largo – soluția ideală pentru încălzirea în pardoseală
În cazul încălzirii în pardoseală, nu este indicată șapa din ciment, ci cea din ipsos pentru că acesta face contact 100% cu țeava, este o șapă foarte densă, fără pori de aer, turnată peste țeavă într-o grosime mică, de doar 3.5 cm.
De asemenea, șapa Estrich FE Largo de la Lasselsberger Knauf disponibilă la UNIMAT, nu trebuie armată, viteza de turnare este de aproximativ 100 mp/oră și 800 mp/zi ( 8ore/echipă 4 persoane), însă mai are și alte caracteristici importante:
• nu are nevoie de rosturi;
• nu are contracții/dilatații;
• nu se fisurează din cauza diferențelor de temperatură;
• pierderile de căldură sunt reduse (fiind lichidă, îmbracă perfect tubulatura instalației de încălzire);
• se încălzește mai rapid – 30 min (șapa pe bază de ciment: 90 min);
• se economisește energie (sistemul are randament mai bun cu 30-50%, datorită transferului termic al șapei);
• suprafața finală este plană și stabilă și nu necesită şape de corecţie/egalizare;
• circulabil: după 24 ore;
• timp de uscare: 3-6 săptămâni (în funcţie de grosime şi condiţiile de temperatură şi ventilaţie din şantier);
• este un bun suport pentru orice tip de acoperitor de pardoseală (parchet, placaj ceramic, covor PVC, mochetă, acoperire epoxidică, etc.).
Reguli generale la pregătirea șapei
Există și anumite rigori tehnologice generale de care trebuie să se țină cont, iar una dintre cele mai importante ar fi ca înainte de turnarea șapei, să se monteze geamurile și ușile de exterior, pentru că aceasta trebuie să fie ferită de soare, curenţi puternici de aer şi îngheţ minim 72 ore.
Un alt aspect important, care ține de eficientizarea muncii, este ca bordajele şi cofrările să fie realizate în zona terminaţiilor (scări, balcoane, praguri), benzile perimetrale de bordaj să fie montate etanş la elementele construcţiei (pereţi, stâlpi, etc), folia să fie montată cu respectarea suprapunerilor şi fără să prezinte cute, iar instalaţiile înglobate să fie verificate/funcţionale (proba de presiune, etc) şi fixate de suport (altfel plutesc). O scurtă prezentare a pașilor este descrisă în fotografiile de mai jos:
Colegii de la Departamentul Finisaje vă stau la dispoziție cu orice informații, iar datele lor de contact le găsiți aici: https://www.unimat.ro/produs/estrich-fe/