Hai sa discutam despre…concediu
Deja ai inceput sa-ti imaginezi, stiu…
Apa, valuri, nisip, soare…
sau
Orase mari, cladiri de vizitat, poze, amintiri…
sau
Munte, paduri, stanci, aer curat…
Ca tot e sezonul si stim ca deja gandul tau e tot la zilele de relaxare si distractie cu familia, Unimat ti-a pregatit cateva sfaturi pentru aceasta perioada. Orice ai alege, stim ca abia astepti sa fi acolo cu familia si cei dragi. Secretul unui concediu reusit, este sa fii pregatit din timp, indiferent de ce va planuiti sa faceti.
Ce durata trebuie sa aiba concediul tau?
Ei bine, este indicat sa fie de fix 14 zile. De ce? Pai…primele 2-3 zile sunt necesare pentru ”intrarea in starea de concediu”. Asta inseamna ca atat psihicul, dar si corpul tau se acomodeaza cu trezitul mai tarziu, fara presiunea specifica, cu relaxarea de dimineata, fara sa trebuiasca sa te mai grabesti, adica, sa te ocupi mai mult de tine si de familie, facand lucrurile intr-un ritm mai usor.
Urmatoarele 7-10 zile, sunt dedicate exclusiv activitatilor planifiate pentru concediu, iar ultimile 2-3 zile, sunt necesare adaptarii la ideea de a incepe serviciul. In aceste zile, incepi sa te trezesti cat mai aproape de ora obisnuita si usor-usor, iti organizezi activitatea, coreland-o cu inceperea serviciului.
Concediu de “odihna” sau concediu de “distractie”?
Ar fi perfect sa fie combinate aceste doua tipuri, insa, accentul punandu-se mai mult pe cel de odihna, mai ales entru persoanele care au muncit mai mult. Desigur, fiecare isi organizeaza concediul dupa cum doreste, in functie de varsta, necesitati si dorinte, insa concediul nu ar trebui sa fie o perioada a excesului de mancare sau de bautura, sau a noptilor nedormite. Caracteristica de baza a ideii de „concediu” este totusi…odihna. Se poate organiza un concediu care sa imbine fericit ore/zile/perioade de calatorie cu ore/zile/perioade de odihna.
Nu amestecam serviciul cu concediul
E clar ca atunci cand esti la munca, iti faci treaba si atingi obiectivele propuse, reusind sa mentii sau sa depasesti targetele. Altfel fiind spus, munca-i munca! Ei bine si in concediu trebuie sa reusesti sa te relaxezi, sa intri in starea aceea de liniste de care ti-a fost dor si pe care ai asteptat-o cu nerabdare. Altfel fiind spus, concediul trebuie sa fie concediu! De ce? In primul rand, datorita faptului ca dupa un concediu reusit, ai forte noi si esti plin de energie. Asta inseamna ca o sa fi mai productiv in ceea ce priveste munca. Sfat: incearca sa te detasezi, sa lasi mintea sa iasa de sub povara tensiunii si stresului asociate responsabilitatilor serviciului. Altfel, cu telefonul la ureche si cu laptopul pe genunchi, nu inseamna concediu, ci o pacaleala, care se va vedea si se va simti destul de repede in sanatatea si functionalitatea ta. De asemenea, incearca sa gasesti un inlocuitor, de comun acord cu seful tau, pentru ca lucrurile sa ramana in ordine pentru perioada in care vei fi plecat/a.
Principii esentiale pentru un concediu frumos.
Avand in vedere faptul ca, un concediu pe an este….doar un concediu pe an, ai grija cum iti doresti sa il petreci. Nu iti programa ca in concediul tau sa faci ceea ce nu ai facut tot restul anului, adica renovari sau alte munci ce vizeaza casa. Planuieste ceva frumos si relaxant, altfel te vei intorce la munca mai obosit/a decat inainte de concediu.
Incearca sa iti stabilesti planuri realizabile, care sa imbine atat nevoile tale, cat si pe cele ale familiei tale, ca un fel de echilibru intre ceea ce tu iti doresti si ceea ce vor ceilalti.
Organizarea si planificarea concediului se face inainte de plecare, deoarece, orice se poate rezolva anterior, te poate scutii de multe probleme, discutii si eforturi pe timpul concediului.
Lasa perfectiunea acasa! Asta inseamna ca tu nu esti in concediu pentru a face socoteala lucrurilor negative sau lipsurilor, mai ales pentru ca vor exista totdeauna lucruri care nu iti vor placea. Nici un hotel si nici un mediu nu o sa fie perfect. Incearca sa te concentrezi pe concediu, pentru a bucura si relaxa din plin.
Cele mai frumoase amintiri, sunt cu grija pastrate in mintea ta. Lasa deoparte telefonul si aparatul foto si priveste in jur. Bucura-te de zilele petrecute cu familia si de zambetele lor de fericire. Nimeni nu spune sa nu faci poze, dar inainte de toate, incearca sa observi de ce esti inconjurat, ca si cum ti-ai lasa mintea ”sa scrie” amintiri! Asa se strang memoriile si se aduna bucuriile. Stiai ca, atunci cand mintea ta salveaza o amintire, salveaza o data cu ea si emotiile acelor momente? Iar atunci cand te gandesti la acea ”imagine”, apare inauntrul tau si starea pe care ai asociat-o acelei trairi. Nici un aparat din lume nu va putea face asta…