Iesim si noi la un gratar?
-Iesim si noi la un gratar?
Aceasta este intrebarea ce o intalnim cel mai des, mai ales in timpul verii. Este, de asemenea si modul cel mai des intalnit, prin care majoritatea oamenilor isi petrec timpul cu familia sau prietenii. Plus de asta, o data cu venirea vremii calde, suntem incurajati sa iesim afara, pentru a redobandi placerea de a gati pe lemne sau carbuni, traditionalul gratar si nu numai. Aproape orice fel de mancare, sub actiunea caldurii emanate de jarul incins si a caramizilor fierbinti, dobandeste o aroma deosebita. In familie, sau cu prietenii, un gratar este intotdeauna sinonim cu petrecere, distractie sau sarbatoare. Daca casa ta are o gradina sau o terasa, iar spatiul permite construirea unui gratar din zidarie de caramida, este indicat sa utilizezi spatiul pentru construirea unui gratar. De ce? E simplu. Pestele, legumele, fructele si mai presus de toate, carnea, pot fi gatite in aer liber, evitand astfel mirosurile neplacute ce se pot crea in interiorul casei tale, plus de asta, gratarele aduc valoare decorativa spatiului. Datorita bucatariilor zidite din caramida in aer liber, recuperati o arta antica si universal. De fapt, in toate culturile, aceasta tehnica a fost prima forma de gatit, mai precis, veche de mai bine de 1,6 mil de ani, aceasta tehnica a reusit sa schimbe radical dieta omenirii. Prepararea a mancarii cu ajutorul focului a avansat foarte mult, o data cu trecerea timpului. Dintre optiunile prezente, se poate vorbi de pregatirea mancarii direct sub actiunea jarului sau a focului (cum este gratarul), indirect, cu ajutorul plitei pe lemne sau gatitul in cuptoare zidite. Cei ce doresc sa beneficieze de prezenta unui gratar in propria curte, pot alege de pe pagina www.grataresibiu.ro dintr-o varietate de modele de diferite dimensiuni, design, culori, in functie de spatiul si functionalitatea lor.
Pasionat de construirea gratarelor, sibianului Lucian Petru, ii face placere sa ne povesteasca despre munca sa. Chemat la un interviu relaxant in cafeneaua Café Construct, din incinta Unimat, Lucian raspunde cu entuziasm la intrebarile noastre.
- Cateva cuvinte despre dvs.
”M-am nascut in Sibiu in data de 03.10.1980 si sunt absolvent al Liceului Energetic. Am plecat din tara la varsta de 21 ani, in Spania, in cautarea unui viitor mai bun. Dupa 8 ani de zile de activitate in domeniul constructiilor in orasul Malaga, am luat decizia, impreuna cu sotia, de a ne intoarce in tara. Pasionat de cultura mediteraneana cu influente maure din orasul Malaga (provincial Andalucia), in ceea ce priveste zidaria in caramida aparenta si nu numai, am fost ferm convins ca in orasul natal Sibiu imi pot pune in practica experienta si ideile dobandite in Spania. Dorinta continua de imbunatatire si cunoastere a acestei nise, a dus atat la crearea bucatariilor zidite, cat si a altor finisaje interioare, cum ar fii: amenejarea de crame sau baruri. Rezultatul final al unei lucrari si satisfactia clientului, cat si aprecierile venite din mediul online, imi dau forta necesara imbunatatirii si dezvoltarii activitatii mele.”
- Cum descrieti munca pe care o faceti?
”Chiar imi place ceea ce fac! Pun accentual pe gatitul traditional ardelenesc, deoarece prepararea mancarii pe lemne ofera savoare si gust deosebit. Designul gratarelor ce le gasiti pe site, sunt design propriu. Mai mult, clientii care vin cu poze, le spun de la inceput ca nu copiem de la nimeni, designul trebuie sa fie original, sa te reprezinte si sa se incadreze in spatiul disponibil.”
- De cat timp lucrati in acest domeniu?
”In 2010 m-am intors din Spania cu dorinta de a munci in tara mea. Din 2011 am inceput sa construiesc gratare. Niciunde nu-i usor, indiferent de unde stai si de ce faci. Dar daca faci ceea ce iti place, esti fericit.”
- Care a fost cel mai mare proiect dus la bun sfarsit?
”Luand in considerare faptul ca, un gratar normal se construieste in termen de 10-11 zile, cel mai mare proiect l-am avut la Rasinari. Acolo, constructia a durat 3 saptamani. Clientul a dorit un cuptor mare pentru 50 de paini, i-am zis ca e mai bine si mai efficient sa facem doua mai mici. Constructia mai cuprinde si un focar de 1,5m, plite si spatii special amenajate pentru lucru.”
- Ce va incanta cel mai mult la ceea ce faceti?
”Rezultatul final! Acest lucru este cel mai important pentru mine.”
- Povestiti-ne putin despre ceea ce faceti.
”Pentru a zidi un gratar de curte/gradina, trebuie sa ai spatiul pe care sa il poti dedica pentru aceasta utilizare si bineinteles, bugetul. Se pot zidi gratare simple sau duble. Ziditul pe dublu este altceva, atat pe structura, cat si pe calitate si eficienta. Inaintea construirii propriu-zise, ideal ar fii sa se faca fundatia, dar asta se stabileste cu clientii. Caramida refractara este cea mai indicata pentru gatitul la foc. De asemenea, pentru rezistenta in timp, trebuie sa stii ca e bine sa folosesti adezivi speciali si de asemenea, sa construiesti un gratar acoperit, deoarece sunt mult mai trainici.”
- Care este cea mai frumoasa etapa din construirea unui gratar?
Bucuria clientului este cea mai mare multumire si tot odata, cea mai frumoasa etapa. Pentru el este o satisfactie sufleteasca, dupa o zi stresanta. Atunci cand aprinde focul si incepe sa gateasca…entuziasmul clientului e mare, iar multumirea mea este enorma!”
- De cat timp colaborati cu Unimat?
”De la inceput. Clientului ii oferi ce e mai bun, de aceea am ales Unimat, aici gasesc tot ce am nevoie.”
- Ce produse folositi, in general?
”Isomat, Brikston, Wienerberger-Porotherm, Siceram…cam tot ce tine de ceea ce fac. Unimat are toate produsele de care am nevoie si nu exagerez, folosesc doar material premium. Plus de asta, Unimat vine in ajutorul clientilor cu suport tehnic din partea reprezentantilor, pentru a informa oamenii intr-un mod cat mai calitativ.”
- Va simtiti implinit pe plan professional?
”Cu siguranta! Fac cu placere si din pasiune. Spre exemplu, in ziua de Paste am servit un client care ma sunase pentru curatarea gratarului de saruri, deoarece avea oaspeti si s-au decis sa prepare cateva bucate proaspete la gratarul din curte.”
- Reparati gratarele vechi?
”Gratarele vechi nu le repar, nu are rost, deoarece nu mai sunt atat de sigure. Recomand daramarea si construirea lui de la zero, deoarece este mult mai stabil, iar aspectul final nici nu se poate compare cu un gratar reparat. Constructia noua este intregita prin aspect, nuanta si finisaj.”
- Cat de util este un gratar in curte?
”Mirosul, in primul rand, dispare complet din casa, daca alegi sa gatesti afara. Plus de asta, nu este vorba doar de utilitate, designul si satisfactia fiind printre principalele motive pentru care omul isi doreste un gratar. Intr-adevar, pretul il cam sperie la inceput pe client, dar nu este un impediment, deoarece renteaza pentru rezultatul final si satisfactia pe care o ai cand il vezi la tine in curte.”
Nostalgia gustului unic si authentic a mancarurilor gatite de bunici in cuptoarele de paine, cat si latura estetica, conduc la o crestere continua a cererii de construire a gratarelor. ”Avem foarte mult de lucru! Cererile sunt diverse iar caramida folosita este natural. Datorita programarilor deja stabilite si a timpului dedicate doar pentru construire, clientul este indrumat la Unimat pentru a-si achita materialele, deoarece noi nu avem cand.” ne povesteste Lucian Petru.
In ceea ce priveste estetica, se pot zidi gratare si cuptoare cu design traditional din caramida rosie, rustice, din piatra sau tencuite, ori gratare moderne cu design minimalist si linii drepte. Folosirea caramizilor de Samota este indispensabila, acest tip de caramida are un coefficient foarte redus de dilatare termica, motiv pentru care este special pregatita sa reziste la temperature ridicate, iar la racire, nu prezinta deformari.
In concluzie, gratarul este menit sa fie present in orice curte. Cu siguranta zilele, dar mai ales serile de vara vor trece mai frumos alaturi de familie si prieteni, langa un gratar bine construit, pe care sa poti prepara orice fel de bucate delicioase alaturi de cei dragi! Pofta buna!