Importanta sapei in procesul de finisare a pardoselilor
In cadrul procesului de construire a casei, mai exact in cadrul etapelor de finisaje a pardoselilor interioare sau exterioare, sunt necesare lucrari de indreptare si nivelare. Gradul de nivelare al unei pardoseli influenteaza aspectul final al acesteia precum si rezistenta in timp, de aceea e important ca nivelarea sa fie facuta cu materiale de calitate. Pentru obtinerea unei suprafete plane este necesara turnarea unei sape. Rolul sapei este sa ofere un strat suport plan si fara denivelari. De asemenea, sapa confera stratului suport calitatea de conductor termic si rezistenta in timp.
Din punct de vedere al compozitiei sapa este o pulbere alcatuita din ciment (ipsos), nisip si rasini, cu calitati imbunatatite, cu ajutorul unor aditivi speciali, care se amesteca cu apa si formeaza un mortar consistent si cu o anumita granulatie.
Sapele sunt de mai multe tipuri, in functie de modul de aderenta, dar si de compozitie.
In functie de modul de aderenta:
- sape flotante
- sape autoaderente
In functie de compozitie:
- sape umede
- sape semiumede
- sape autonivelante
In randurile de mai jos vom vorbi despre sapa autonivelanta . Trebuie mentionat ca acest tip de sapa vine gata preparat si ambalat de catre producator.
Sapele autonivelante prezinta urmatoarele avantaje:
– pot fi turnate cu usurinta, ceea ce reduce costurile cu manopera
– au o rezistenta mecanica sporita
-pot sustine orice tip de pardoseala
– timpul de uscare este extrem de redus, in functie de producator
Reguli generale la pregatirea sapei
Exista si anumite rigori tehnologice generale de care trebuie sa se tina cont, iar una dintre cele mai importante ar fi ca inainte de turnarea sapei, sa se monteze geamurile si usile de exterior, pentru ca aceasta trebuie sa fie ferita de soare, curenti puternici de aer si inghet minim 72 ore.
Un alt aspect important, care tine de eficientizarea muncii, este ca bordajele si cofrarile sa fie realizate in zona terminatiilor (scari, balcoane, praguri), benzile perimetrale de bordaj sa fie montate etans la elementele constructiei (pereti, stalpi, etc), folia sa fie montata cu respectarea suprapunerilor si fara sa prezinte cute, iar instalatiile inglobate sa fie verificate/functionale (proba de presiune, etc) si fixate de suport (altfel plutesc). O scurta prezentare a pasilor este descrisa in fotografiile de mai jos:
Sapa autonivelanta pe baza de ipsos Estrich FE Largo este un mortar uscat, preamestecat in fabrica, pe baza de ipsos si are in compozitie anhidrit, ipsosuri speciale, plastifianti si alte adaosuri. Estrich FE Largo este o sapa autonivelanta pentru spatii interioare. Se poate aplica in conlucrare cu suportul sau pe folie de separatie, ca sapa flotanta sau pentru pardoseli cu incalzire inglobata. Nu este recomandata in spatii cu umiditate relativa (ex. bai, bucatarii).
Pregatirea suportului
Aplicare in conlucrare cu stratul suport
Suprafata suportului trebuie sa fie, stabila, aderenta, fara grasimi, fara fisuri, uscata si fara resturi sintetice, fara pete de agenti chimici (ex. decofrol sau vopsea). Important: umiditatea reziduala a pardoselilor de baza trebuie sa fie < 2,5 %. In cazul suprafetelor absorbante se va aplica o grunduire corespunzatoare cu ”Estrichgrund”. Straturile minerale neabsorbante (placi ceramice, piatra naturala), se recomanda a fi tratate cu un grund special (consultati specialistul Unimat) sau dupa efectuarea operatiunilor de frezare, zgariere, periere, cu „Estrichgrund” (daca suportul devine absorbant). Pentru a evita patrunderea umezelii in perete, se vor grundui si suprafetele de contact dintre perete si sapa Estrich FE Largo. Se va respecta timpul de uscare a grundului.
Aplicare pe folie de separatie
Se utilizeaza in cazul straturilor suport uleioase sau acolo unde sunt necesare masuri de etansare (ex. pe pardoseli de lemn). Inainte de aplicarea foliei de separatie, stratul suport se curata mecanic de resturi de mortar sau parti care se desprind (care ar putea afecta asternerea foliei de separatie), se inchid fisurile si gaurile. Se egalizeaza, eventual, neplaneitatile stratului suport pentru a pastra o grosime constanta a sapei. Intreaga suprafata se acopera cu folie PE, cu suprapunere de min. 10 cm la imbinari. La partea inferioara a peretilor se monteaza benzi perimetrale „Randdammstreifen” (grosime > 8mm). Daca se utilizeaza folie din polietilena, aceasta trebuie sa aiba grosimea mai mare de 0,2 mm. Nu se utilizeaza folii din hartie bituminoasa! In cazul pardoselilor de baza in contact cu solul (incaperi fara subsol) este necesara o hidroizolatie orizontala corespunzatoare.
Aplicare ca sapa flotant
La partea inferioara a peretilor se monteaza benzi perimetrale „Randdammstreifen” (grosime>8mm). Se monteaza placile termoizolante sau fonoizolante. Intreaga suprafata se acopera cu folie PE cu suprapunere de min. 8 cm la imbinari. Inainte de turnarea sapei, se recomanda lipirea imbinarilor, pentru a evita patrunderea sapei la materialul termoizolant. In cazul pardoselilor de baza in contact cu solul (incaperi fara subsol) este necesara o hidroizolatie orizontala corespunzatoare.
Aplicare ca sapa pentru pardoseli cu incalzire
Se vor avea in vedere fisele tehnice ale producatorului instalatiei de incalzire, care sa fie sub presiune. La partea inferioara a peretilor se monteaza benzi de margine „Randdammstreifen”(> 10 mm). Se monteaza placile termoizolante. In cazul instalatiilor de incalzire inglobate in stratul termoizolant, dupa montarea elementelor de incalzire, se toarna sapa intr-un singur strat, in grosime de min. 35 mm, peste nivelul elementelor de incalzire. In cazul instalatiilor de incalzire montate deasupra stratului termoizolant, se asterne intai folia de separatie, dupa care se fixeaza elementele de incalzire. Sapa Estrich FE Largo se aplica in doua straturi: – primul strat se va aplica pana la acoperirea elementelor de incalzire (inclusiv colierele de prindere); – al doilea strat se va aplica in grosime de min. 35 mm. In ambele situatii, folia de separatie se aplica cu suprapunere de min. 8 cm la imbinari, iar inainte de turnarea sapei este recomandata lipirea imbinarilor, pentru a evita patrunderea mortarului la materialul termoizolant. Instalatiile de incalzire cu apa trebuie pornite inainte de turnarea sapei; in timpul turnarii, elementele de incalzire trebuie sa fie pline cu apa sub presiune. In caz de pericol de inghet, se poate regla temperatura apei in instalatie la max. 20°C. Se va verifica ancorarea ferma a elementelor de incalzire de stratul suport.
Punerea in opera
Trebuie efectuata mecanizat, de ex. cu PFTG4, PFT G5c, T2E sau masini similare. Estrich FE Largo se amesteca numai cu apa curata. Consistenta fluida a mortarului se realizeaza prin reglarea debitului de apa. La turnare, nu trebuie sa se produca separarea intre apa si mortar. Se va turna sapa la cota din proiect. Aerul se elimina din sapa in stare fluida, prin batere cu bara si/sau matura de dezaerare.
Testarea consistentei sapei
Testarea se face pe o suprafata plana, neabsorbanta (folie), cu cilindrul de consistenta de 1,3 l. Masuratoarea incepe la 2 minute de la inceputul intervalului de curgere. Diametrul amprentei trebuie sa fie aprox. 40-43 cm. La grosimi ale sapei de peste 50 mm, mortarul se aplica vascos (diametrul amprentei 35-38 cm) sau in doua straturi.
Rosturi de dilatatie
FE50 este stabila in stare intarita si nu necesita rosturi de dilatare. Se preiau numai rosturile structurale ale cladirii, pastrand numai aceleasi locuri si latimi. Se vor prevedea rosturi de dilatatie la golurile de usi, incaperi cu raport disproportionat lungime/latime. Se prevad rosturi de lucru, in functie de capacitatea utilajului si graficul de turnare. Ca regula generala, se poate turna fara rosturi de dilatatie pana la 1.000m2 (conditia de baza: lungimea incaperii sa nu depaseasca de 3 ori latimea). Pentru incalzirile in pardoseala, suprafata maxima este de 300m2 .
Uscare
Sapa Estrich FE Largo poate fi acoperita cu straturi permeabile la vapori numai dupa ce umiditatea reziduala este < 1,0%. In cazul straturilor impermeabile la vapori (ex. covor PVC) umiditatea reziduala a sapei trebuie sa fie <0,5%. In functie de conditiile existente (temperatura, umiditate si circulatia aerului), timpul de uscare este de cca. 3-6 saptamani, pentru grosimi ale sapei de 35 mm. Aerisirea corespunzatoare favorizeaza procesul de uscare. Pe pardoselile cu incalzire, stratul de uzura se va lipi cu adeziv adecvat. Sapa necesita o slefuire usoara inainte de lipirea straturilor de uzura.
Pornirea instalatiei de incalzire dupa turnarea sapei
Instalatia de incalzire poate fi pornita la 7 zile dupa aplicarea sapei. Temperatura se regleaza astfel: in cursul primei zile de la pornire, temperatura se ridica treptat la 25°C si se mentine constanta timp de 2 zile. In a patra zi, temperatura se ridica treptat la valoarea maxima – 55°C si se mentine timp de 10 zile. La 14 zile de la pornire, temperatura se coboara treptat la 18°C si se lasa 1 zi. Dupa aceasta perioada, instalatia poate fi oprita. Se pastreaza temperatura maxima, asigurand o buna ventilare a incaperii, pana la uscarea completa a sapei. Se verifica daca sapa este uscata: se aplica o folie de polietilena (cca. 50x50cm) pe suprafata sapei, lipita etans pe margini. Sapa se considera uscata daca dupa 12 ore, sub folie nu se formeaza condens (cu instalatia pornita). In caz contrar se continua incalzirea si aerisirea. Dupa uscare, se poate reduce temperatura instalatiei, pana cand stratul superficial al sapei atinge 15-18°C. In aceste conditii, se poate efectua acoperirea sapei.
Recomandari generale
Suprafetele prelucrate se vor feri de expunerea directa la soare sau curenti puternici de aer. Este interzisa incalzirea directa a suprafetei. Pe durata aplicarii si procesului de priza, temperaturile aerului, trebuie sa fie >5°C.Temperatura de lucru recomandata este intre +5°C si +25°C. Estrich FE Largo nu se amesteca cu alte materiale; acestea pot altera caracteristicile sapei. Uneltele trebuie curatate cu apa curata imediat dupa utilizare. Uneltele si sculele murdare pot scurta semnificativ timpul de lucrabilitate. Pompa de amestecare si accesoriile acesteia trebuie curatate in interval de 30 de minute de la oprirea utilajului. Se vor respecta normele specifice si fisele tehnice ale materialelor cu care mortarul interactioneaza.
Produsul se poate aplica in aproximativ 90 de minute de la preparare.
Grosimea finala a sapei este determinata de modul de aplicare a acesteia.
Mai jos puteti vedea un video demonstrativ si cateva poze de la turnarea unei sape autonivelante pe baza de ipsos Estrich FE Largo, lucrare realizata de Lasselsberger-Knauf in colaborare cu Unimat!