Micul tau Rai privat
Curtea mea-i faina tare,
Are cele mai bune dale!
Si-o terasa mi-am facut,
Grataru-i satisfacut…
C-avem locul nostru-n curte
Sa petrecem zile multe!
Micul tau Rai privat, in care lucrurile stau asa cum vrei tu…sau pe scurt, curtea ta!
In cazul in care vrei sa te muti sau deja locuiesti la curte trebuie sa stii ca amenajarea acestui spatiu nu este intotdeauna simpla. Inainte sa te apuci de reamenajarea curtii sau a gradinii trebuie sa gandesti aceste spatii ca pe niste extensii ale interiorului locuintei. Este necesar sa alcatuiasca un tot unitar si sa se creeze o anumita logica intre aceste doua zone. Chiar si cele mai mici curti trebuie sa fie niste mixuri de zone cu multiple functii. Adica sa reunesti in acelasi perimetru atat o masa, si un gratar, poate si un balansoar dar si cateva sezlonguri sau fotolii pentru momentele de relaxare cu cei dragi. In amenajarea curtii, importanta consta in materialele folosite, dar si in cromatica si texturi. In functie de stilul in care este gandit proiectul, se vor alege materialele, mobilierul si acesoriile care vor intregi decorul curtii. Spre exemplu piesele de mobilier din lemn masiv pot oferi gradinii tale un aer rustic si natural, iar cele din aluminiu creeaza un look minimalist si modern. Mobilierul de gradina are un rol destul de insemnat. Este un element care contureaza intreaga amenajare. Poate fi mai sobru, intr-o paleta cromatica neutra sau poate avea un design mai special si cu tonuri de contrast cu restul spatiului. Un rol esential il are si lumina, atat cea naturala cat si cea artificiala, care poate fi folosita pentru a pune in evidenta anumite zone sau pentru a crea o anumita
atmosfera.
Zona cu verdeata este cu adevarat importanta. O gradina sau o curte, care este prevazuta cu spatii verzi, are viata, asta insemnand ca denota o estetica placuta, oferind un aer de relaxare. Zona verde poate fi sub forma unui gazon, a unei gradini verticale, a unor arbusti decorativi sau plante cataratoare, dar si sub forma unor ghivece mari, decorative, cu plante special, atat colorate si frumos mirositoare, cat si simple, in nunate placate de verde.
Asemenea curtii tale si terasa trebuie construita in perfecta armonie cu designul casei si adaptata atat pentru vara, cat si pentru iarna. In functie de cat spatiu ai pentru terasa, te poti gandi la amenajarea acesteia, facand-o astfel potrivita pentru activitatile pe care vrei sa le desfasori pe terasa din curte. Poti avea o zona de relaxare, cu hamac, in care sa stai sa citesti o carte, savurand o cafea, bucurandu-te de zilele senine si de aerul racoritor al diminetilor insorite, sau poti avea chiar un gratar, unde sa-ti faci cele mai gustoase fripturi. Nici plantele nu trebuie sa lipseasca din amenajarea unei terase din curte, caci, pe langa rolul decorativ pe care il au, verdele frunzelor are un efect calmant si relaxant. Astfel, terasa nu e doar un spatiu din componenta casei, ci o oaza de liniste si relaxare, in care poti medita, admira curtea, peisajul, sau petrece timp cu familia si prietenii.
Cum sa ai un gazon de invidiat?
Gandeste-te bine! Sigur iti amintesti macar un gazon de invidiat pe care l-ai vazut. Ti-a ramas in memorie si vrei si tu. Unimat vine cu cateva sfaturi in ajutorul tau.
Momentan, este clar ca gazonul este cel mai important element care sta la baza unei gradini si a unei curti de vis. Este vitala existenta unui gazon sanatos pentru aspectul curtii tale, dar si pentru un cadru natural mereu verde si proaspat. Desi pare simplu la prima vedere, intretinerea gazonului poate fi anevoioasa si costisitoare, tinand cont de faptul ca aceasta este “lumea” ideala a buruienilor, al daunatorilor, agentilor patogeni si muschilor. De aceea se recomanda insamantarea gazonului toamna. Primavara, buruienile abia isi incep ciclul de viata iar gazonul necesita o atentie mai sporita din partea proprietarului. Cand temperaturile se apropie sau depasesc 30 de grade nu se mai poate planta gazonul. Semintele germineaza iar cateva ore fara apa duce la uscarea acestuia. De asemenea, uscarea excesiva duce la aparitia ciupercilor si a mucegaiului, elemente ce distrug samanta. Cel mai important in intretinerea unui gazon frumos , care sa isi pastreze verdeata intotdeauna, este punerea la necesarului de apa. Probabil stiai ca apa este esentiala pentru gazonul tau, insa, pe perioada caniculara, se recomanda udarea gazonului pe racoare , dimineata sau seara dupa apus. Apa trebuie sa ajunga pana la radacina; in caz contrar apa va ajunge doar pe frunze fara a avea vreun efect asupra ierbii. Pentru a evita putrezirea radacinilor, este bine sa udati gazonul la doua trei zile.
Tunderea periodica va pastra aspectul frumos si ordonat al ierbii. Cresterea necontrolata duce la ingalbenirea frunzelor, fire de iarba mai subtiri si aparitia buruienilor. Daca tunzi gazonul la un nivel cat mai apropiat de sol, ajuti mai mult la regenerarea plantelor. Astfel va asigurati ca aveti parte de o curte plina de verdeata, atat de la iarba cat si de la plantele pe care vrei sa le ai in curte. Prima tundere se executa cand plantele au circa 10 cm si se aduc la 5-6 cm.
O alta etapa importanta in intretinerea gazonului este fertilizarea. Cand alegi fertilizatorul, trebuie sa stii ce tip de gazon ai si sa iei in considerare asta. Poti folosi un fertilizator universal pentru plante si gradina sau unul special pentru tipul vostru de gazon, in cazul in care vrei rezultate mai rapide. Fertilizatoarele universale sunt pe baza de azot. Prima fertilizare trebuie sa fie moderata luand in calcul administrarea uniforma a circa 10 g azotat de amoniu/mp la 4-6 saptamani. Folosit in exces, fertilizatorul va dauna plantelor. Nu va fi afectat doar gazonul ci si calitatea solului. Inainte de cumpararea gazonului, se recomanda o analiza a solului pentru a se monitoriza cantitatea de precipitatii care cad in zona respectiva si orele zilnice de soare direct. In functie de aceste elemente, veti putea alege cel mai bun tip de gazon pentru zona in care locuiesti. Exista mai multe tipuri de gazon, cum ar fi :gazon pentru zone insorite si secetoase, gazon pentru umbra, gazon inalt etc.
Curte lunga si ingusta – Iata niste idei de amenajare chiar istete
Amenajare unei curti, a unei gradini sau chiar a unei terase inguste reprezinta un moment de cumpana pentru multi dintre noi, atunci cand doresc sa isi creeze un spatiu de relaxare la exterior. Daca ai un loc ingust, e inevitabil sa nu te gandesti ca nu este deloc util, dar de fapt exista o multime de optiuni de design pentru a folosi cat mai inteligent aceste spatii. Cu certitudine, trebuie sa tii cont de plantele pe care le alegi si modul de asezare a acestora, reprezintand un aspect essential in designul unei gradini inguste. Recomandabil ar fi ca plantele de talie mare sa fie pozitionate in extremitatea gradinii pentru a nu acoperi celelalte plante mai mici. Acesta este un truc util si pentru marirea vizuala a spatiului, plantele mai inalte mascand limitele gradinii. De asemenea, este important sa amenajati gradina sau curtea impartindu-le pe zone. Pe margini puteti aseza jardiniere mari sau ghivece cu flori, puteti crea borduri in jurul gazonului, a florilor sau a obiectelor decorative, ideea fiind sa creati puncte de interes.
O alta idee de largire a spatiului si de creare a unui punct de atractie in centrul gradinii sau a terasei este amenajarea cu o fantana arteziana. Privirea se va indrepta automat spre ea si nu spre marginile gradinii. Potrivita ar fi si o statuie, un ghiveci mare de flori, pitici de gradina sau alte elemente decorative. Pavajul gradinii, al terasei sau al curtii ar fi bine sa aiba o culoare deschisa. Regula culorilor deschise pentru largirea vizuala a spatiului se aplica si la exterior. De asemenea, aleile curbate vor mari vizual spatiul gradinii sau al curtii, un truc fiind acela de amenjare a aleilor pe diagonala sau in zig zag, si nu pe verticala, in paralel cu lungimea gradinii, cum poate ar parea normal. Atat timp cat va dezlantuiti imaginatia, spatiile lungi si inguste in aer liber sunt ideale pentru a va personaliza locuinta.
Idei pentru amenajarea sistemelor de colectare a apei de ploaie din curte
Administrarea apei de ploaie din curte reprezinta un aspect pe care ar trebui sa il aiba in vedere orice proprietar cu casa si curte. Idei geniale si frumoase, ce pot oferi un aspect vizibil placut, dar si un design inedit, precum traturile de pietris sau pietrele de rau, care sunt folosite pentru crearea unor mici parauri ce vor colecta apa pluviala de la burlanele caselor. Aceste parauri pot fi complet functionale sau pot avea strict rol decorative. Pentru amenajarea celor functionale va trebui sa iei in considerare sursa cantitatea de apa, dar si locul spre care doriesti sa o directionezi. Indiferent cul alegeti sa fie (functionale sau decorative), pentru amenajarea acestor parauri, va trebui sa-ti folosesti creativitatea si imaginatia, deoarece acestea vor imbunatati aspectul gradinii tale.
Atunci cand amenajezi un astfel de sistem de drenaj, ar trebui sa iei in calcul cateva sfaturi:
– alege pietre sau pietris de diferite marimi pentru un aspect cat mai natural; pentru un aspect deosebit folositi pietrele de culoare rosie, alba sau/si neagra
– plantele si florile plantate pe margine vor absorbi apa care se va infiltra in pamant, deci alegeti soiuri de flori pentru soluri cu umezeala in exces
– paraul creat va trebui sa aiba o panta care va ajuta la scurgerea apei catre gurile de canalizare sau catre peluza de gazon.
Stiluri Compozitionale pentru Amenajari Gradini
Exista diverse stiluri in care o gradina poate fi amenajata. Cu siguranta, gusturile in privinta amenajarilor si decorarii gradinii perfecte sunt diferite, de aceea am incadrat stilurile compozitionale in trei mari categorii: stil geometric, stil liber si stil mixt.
Stilul geometric
Compozitia in stil geometric pentru amenajarea gradinii si a curtii, are la baza formele geometrice regulate, compuse fie din linii drepte, fie din linii curbe. Aspectul general al unei gradini amenajate astfel, este unul care sugereaza ordine si formalitate.
Proiectul de amenajare a gradinii si a curtii se face in asa fel incat accentul sa fie pus mai mult pe calitatile elementelor construite si a celor decorative, decat pe vegetatie.
Alegerea plantelor intr-o gradina geometrica se face dupa criterii arhitecturale, cu scopul de a evidentia constructiile. Plantele sunt ordonate regulat, decorul vegetal fiind astfel subordonat elementelor construite. Ordonarea generala a compozitiei intr-o gradina geometrica se face in functie de un element principal, dominant. Un alt element cu rol compozitional important pentru un astfel de proiect este reprezentat de circulatie, aleile participand in mod direct la punerea in evidenta a caracterului acestui stil de amenajare.
Stilul liber
Gradinile amenajate in acest stil, au o compozitie cat mai apropiata de natura. La crearea unei lucrari de amenajari gradini si amenajari curti care abordeaza compozitii libere sunt folosite linii sinuoase si forme neregulate. Aspectul general al acestei amenajari, creeaza impresia de naturalete si sugereaza intr-un mod expresiv, salbaticul.
In amenajarile peisagere elementele construite sunt subordonate reliefului si vegetatiei si sunt incadrate in peisajul gradinii cat mai natural posibil. Solutia pentru proiectele de amenajari gradini si amenajari curti se adapteaza terenului. Relieful este rareori modificat si doar la scara mica, mai importanta fiind accentuarea lui. Circulatia urmeaza formele reliefului, avand trasee libere, cu linii curbe si justificate, ce determina descoperirea treptata a privelistilor.,
In ordonarea generala a compozitiei unei amenajari peisagere simetria este inlaturata, fiind inlocuita cu asimetria echilibrata.
Stilul mixt
Consta in adaptarea vechilor compozitii geometrice, care nu permit o transformare radicala a amenajarii. Datorita proprietatilor lui de adaptabilitate la conditiile natural, mai tarziu a devenit un stil de sine statator in domeniul de amenajari gradini si amenajari curti.
Caracteristica principala consta in imbinarea armonioasa a zonelor amenajate in stil geometric cu cele amenajate in stil liber.
Acest stil este indeosebi folosit la amenajarea unor arii verzi urbane, in care spatiile permit atat accesul, cat si circulatia simpla a oamenilor, in timp ce restul este dedicat zonelor de liniste, mai apropiate de natura, imbinand astfel aspectele estetice, cu cele de natura functionala.
Stilul rustic
Este stilul ce se bazeaza pe naturaletea lemnului si a culorilor pamantii. In acest tip de design este necesara prezenta lemnului intr-un mod cat mai natural. Se pot pozitiona, spre exemplu, busteni prelucrati, ce pot avea rol de ghivece, scaune, sau chiar masa. Rolul gratarului din caramida este esential, acesta fiind considerat “cireasa de pe tort” a stilului rustic.
Gradinile din ziua de azi, indiferent de stilul ales, sunt tratate ca o extensie a casei. Compozitia este dictata de functiunile pe care gradina trebuie sa le indeplineasca pentru satisfacerea nevoilor recreative ale omului modern. Solutia propusa prin proiectele de amenajari gradini si amenajari curti trebuie sa fie adecvata necesitatilor practice.
Gradinile moderne nu sunt constranse de regulile stilistice, compozitiile lor prezentand modalitati originale si ingenioase de exprimare a formelor si a imaginatiei.