Psihologia culorilor
Ce culori au de-a face cu identitatea noastra, cum ne influenteaza si de ce, unde este cel mai potrivit sa folosim o anumita nuanta. Sunt intrebari la care psihologia are raspunsurile potrivite, iar noi le putem folosi pentru a avea un camin echilibrat.
Din vremuri imemoriale, am incercat sa ne construim un univers in care sa ne simtim bine, care sa ne reprezinte pe noi si stilul nostru de viata, sa exhibe pasiunile si dorintele care ne anima. De la picturile rupestre de la Lascaux, la sumerieni, de la egipteni la azteci, la imparatiile orientale si regatele europene, nimeni nu a neglijat culoarea, dimpotriva. Oare de ce? Psihologii sunt unanim de acord ca influenta culorilor este covarsitoare in determinarea starii de spirit, insa, mergand si mai departe, constatam faptul ca tonurile de culoare nu sunt altceva decat vibratie, asa cum certifica fizica. Asa cum suntem si noi si absolut tot ce ne inconjoara. Prin urmare, vibratia, energia specifica fiecaruia dintre noi, rezoneaza la o anumita frecventa, unde, ne spune din nou fizica, regasim nuante ale culorilor.
Sa facem urmatorul exercitiu de imaginatie: va gasiti intr-o camera plina de alaturari neinspirate – o masa de calcat cu rufele in dezordine, o valiza prafuita, mobila desperecheata, peretii in culori nepotrivite. Treceti apoi intr-o camera luminoasa, curata, unde culorile sunt in ton. Pe care o alegeti pentru a locui in ea? Desigur, raspunsul este evident – cea de-a doua incapere.
PERETII, COLORATI SAU ALBI? Cea mai simpla explicatie pentru care alegem, in dese randuri, zugravirea peretilor in alb, este teama de a nu face greseli – ideea ca ce ne place acum s-ar putea sa ne displaca peste doi ani – combinata cu o timiditate exagerata in a ne dezvalui personalitatea. Din aceste motive au aparut persoanele care se ocupa cu asamblarea corecta a imaginii unei camere sau chiar locuinte imbinata cu dorintele proprietarului – designerii. In esenta, un designer profesionist va crea spatii potrivite si personalizate, un fel de terapie a culorilor, acasa. Prin urmare, nu se poate spune, a priori, ca un perete trebuie sa fie de o anumita nuanta sau culoare. El se defineste personalizat, iar rezultatul ar urma sa fie valid si sa nu ne displaca dupa un timp.
Una din esentele folosirii culorilor este aceea ca un concept de culori bun nu incepe cu decizia pentru o anumita culoare, ci cu organizarea. Intrebati-va care zone si elemente merita subliniate in camera si care ar trebui sa fie mai rezervate. De asemenea, tonurile trebuie sa se potriveasca, iar ca un corolar, nu trebuie sa folosim decat maxim 3-4 culori/nuante intr-o camera.
DESIGN ESENTIAL Cel mai important element intr-o camera este podeaua – cum spun designerii, „de aici incepe totul” – daca pardoseala nu este corecta, atunci nu se poate alinia cu culoarea peretilor si designul general va fi compromis. Daca aveti o podea de stejar, galbuie, ar trebui sa zugraviti cu o culoare galben-pai peretele. Sau, se adauga un pic de rosu, intr-o incapere cu podea roscata. Daca am asamblat corect podeaua si peretii, urmeaza sa stabilim punctele de focalizare, pe care le vom sublinia, tot cu ajutorul culorilor, prin obiecte sau suprafete (canapeaua, un obiect de arta, un perete diferit colorat). De retinut, culoarea cea mai intensa atrage cea mai mare atentie.
De exemplu, o incapere-vagon, mai mult lunga, va aparea mai compacta daca vom colora una dintre laturile scurte intr-un ton intens, de preferinta intr-o nuanta de maro sau rosu. Culorile reci, cum ar fi albastru deschis, fac camerele sa para mai mari, iar culorile calde reduc aspectul vizual, facandu-l, totodata, sa para mai primitor si confortabil.