Tapetul, aceea îmbrăcămintea chic a peretelui
Cu toți ajungem la un moment dat să simțim nevoia de a schimba ceva în locuința noastră, fie ca e vorba de mobilă, culoarea pereților, sau a elementelor de decor. O casă modernă înseamnă o locuință amenajată conform celor mai noi tendințe în domeniu, cu materiale și finisaje de ultimă generație, mobilier și accesorii în pas cu moda.
Tapetul reprezintă soluția simplă și ieftină cu care poți să alungi monotonia casei tale și să îți transformi locuința într-un loc plin de culoare și armonie. Ca și în ultimii ani, tapetul a rămas printre preferințele designerilor, acest tip de finisaj fiind prezent în cel puțin 60% dintre locuințele renovate și redecorate în ultimul timp. Datorită materialelor de calitate folosite (textile, catifea, mătase, vinil), a modelelor cu zeci de mii de pattern-uri (cu dungi, flori și frunze stilizate, forme geometrice, ornamente abstracte patinate sau nu) și gamei cromatice foarte bogate, această modalitate de decorare reusește să satisfacă orice cerință de personalizare.
În funcție de ritmicitatea motivelor, imprimeul tapetului poate da spațiului un aer dinamic sau mai multă stabilitate. Liniile fine, nuanțele ușor sidefate, contururile bine definite ale tapetului vor aduce un plus de eleganță și unicitate casei tale. În cazul în care vrei să accentuezi un perete monoton, poți alege un tapet cu model reliefat iar combinațiile potrivite de culori pot relaxa sau energiza încăperea.
Decorarea pereților cu tapet prezintă numeroase avantaje. Un prim avantaj este că atunci când optezi pentru tapet eviți praful și mizeria cu care te confrunți când folosești vopseaua. Un alt avantaj ar fi că tapetul oferă un finisaj perfect încăperii, acoperind orice imperfecțiune a peretelui. Poate cel mai mare avantaj este că tapetul nu este foarte scump și își menține culorile vii o perioadă lungă de timp. Și nu în ultimul rând, tapetul se curăță ușor și poate fi aplicat pe orice suprafață: perete vopsit cu lavabilă, tencuit, rigips.
Designerii recomandă ca un singur perete să fie scos în evidență prin tapet, asigurând astfel un aer elegant și plăcut al încăperii. În tendințe sunt modelele geometrice, dungile, imprimeurile florale, imaginile din natura sau modelele în relief, în nuanțe cât mai naturale. Atunci când optezi pentru ați evidenția un perete prin aplicarea tapetului, asigură-te că acesta se încadreză în același stil cu mobilierul ales dar și cu celelalte elemente de decor din încăpere (perdele, draperii, covoare, culoarea celorlalți pereți).
Tipuri de tapet decorativ
În prezent există o gamă diversificată de modele de tapete decorative realizate din diferite materiale. Printre cele mai folosite sunt:
- Tapet din hârtie
Tapetul din hârtie este, probabil cel mai folosit la decorarea pereților. Disponibil într-o mulțime de combinații de culori și modele, acest tip de tapet poate fi realizat dintr-unul sau două straturi de hârtie, a doua variantă fiind preferabilă pentru că nu se rupe foarte ușor la montaj. Ține cont totuși că tapetul de hârtie nu este lavabil, nu izolează bine fonic sau termic și nu este potrivit în camerele cu nivel ridicat de umiditate, dar poate fi o alegere practică și estetică în dormitoare.
- Tapet din fibre sintetice cu sau fără substrat din hârtie
În categoria aceasta intră tapetul din PVC, mai practic decât cel realizat din hârtie. Se întreține ușor, este impermeabil, nu se decolorează în timp și rezistă cu atât mai bine cu cât are mai multe straturi de vinil. Poate fi aplicat pe diverse suprafețe și acoperă bine imperfecțiunile pereților, însă nu e recomandat pentru camera copiilor sau pentru dormitoare, tocmai din cauza compoziției sintetice.
- Tapet din fibre nețesute (vlies)
Acest tip de tapet este relativ nou și devine din ce în ce mai apreciat datorită manevrării ușoare. Este realizat din fibre textile și celuloză, izolează bine termic și fonic, iar riscul formării de mucegai sub tapet este minim. Montajul este unul facil, fiind suficientă aplicarea adezivului pe perete. Un alt avantaj al tapetului din fibre nețesute este că se dezlipește ușor, fără să se rupă.
- Tapet textil
Acest tip de tapet este realizat din fibre textile (bumbac, mătase, acrilic etc.) aplicate pe un substrat de hârtie sau de fibre nețesute. Se găsește într-o varietate de modele, nu se deformează și permite pereților să respire. Tapetul textil din fibre naturale, fiind non-toxic și eco-friendly, este recomandat pentru camera copiilor, dar nu este adecvat în încăperile cu mult trafic, precum livingul. Aici poți opta însă pentru tapet textil din fibre sintetice, mult mai rezistente.
Reține că orice încăpere trebuie să aibă un punct de interes, fie că există deja unul în arhitectura spațiului (un șemineu), fie că îl creezi tu cu ajutorul unui perete accent, folosind un tapet al cărui model va evidenția într-un mod plăcut camera. Este important să evidențiezi peretele care îți atrage cel mai mult privirea atunci când intri într-o încăpere. Atunci când optezi pentru un perete accent poți să îi subliniezi frumusețea, decorându-l cu tablouri, fotografii. Mai mult, poți evidenția peretele asezând o canapea în fața acestuia, într-o culoare de contrast față de cea a tapetului.
Nu uita că, pentru a te putea bucura de o locuință confortabilă și primitoare, este important ca toate elemenetele de decor să se îmbine cu mult bun gust și fără excese.
Modele de tapet disponibile la Unimat: