Travertinul. O alegere deosebită în designul de interior
Foarte mulți dintre noi asociem termenul generic „piatră naturală“ cu soclul casei, ornamentarea gardurilor și a pereţilor exteriori în stil „cottage“ sau rustic, de multe ori excluzând-o din soluţiile de design interior și pornind de la principiul că locul ei nu face parte din ambientul urban.
Iată totuşi în imaginile alăturate câteva exemple ce ţin să infirme această idee preconcepută, mai ales că trendul viitor în amenajări interioare este de reîntoarcere la materialele naturale: piatră şi lemn. Designerii contemporani au reuşit acum, în multe situaţii, să integreze în mod fericit acest material, ce ţinea exclusiv de stilul rustic sau clasic, în conceptul designului modern. Iar rezultatele sunt remarcabile, fie că este vorba de living, bucătării sau chiar băi…
Intrând puţin şi în partea mai tehnică vă propunem în acest număr un anumit tip de piatră naturală, cu o textură şi o cromatică elegantă: trave-rtinul.
Travertinul este o rocă sedimentară, poroasă, calcaroasă, cu nuanţe de la crem, bej până la brun cu varietăţi speciale şi mai rareori întâlnite de galben, roşu, argintiu şi combinaţii. Este folosit, ca material de construcţie, la placarea diverselor suprafeţe verticale sau orizontale, în mediul interior cât şi în cel exterior. Peste tot în lume, trave-rtinul s-a impus ca un material făcut să pună în valoare ideile arhitecţilor şi designerilor. Gama coloristică şi aspectul sunt foarte variate, iar prelucrarea suprafeţei poate fi în variantă lucioasă, mată sau periată, cu sau fără chituire anterioară. Bine selecţionat, prelucrat şi după caz tratat, travertinul nu are limite de utilizare: pardoseli şi placaje la interior (inclusiv în băi) şi exterior, alei, terase, scuaruri, faţade, ancadramente, trepte, coloane, şeminee, socluri, blaturi, glafuri, şi multe altele.
(Acest articol a fost realizat cu sprijinul Eurosynergy Cluj)