Casa cu etaj sau casa cu mansarda?
Casa cu etaj sau casa cu mansarda?
Ca vrei casa cu etaj,
Sau vrei casa cu mansarda….
Unimat iti da, desigur,
Informatia…pe tava!
Si-ti mai spune si un pont
Ca oriunde te-ai afla,
Echipa-i bine instruita
Din Sibiu, Mures sau Alba!
Te gandesti la cum vrei sa arate casa ta? Ei bine, proiectul casei tale nu este o intreprindere de zi cu zi si sti ca trebuie sa meditezi intens asupra problemei, pentru a alege din multele modele si stiluri existente, unul care sa fie din prima exact ceea ce trebuie. Si cum o casa nu poate fi construita altfel, decat cu gandul la viitor, trebuie sa iei in calcul atat viitorii membrii ai familiei, rudele, dar si prietenii pe care cu siguranta, ti-ar face placere sa-I poti gazdui din cand in cand in noua locuinta. Fara indoiala, va participa mult in luarea deciziei si spatiul de care dispui pentru construit.
Daca iti doresti sa ai atat o casa incapatoare, sa dispui de spatiun necesar nevoilor tale, cat si o curte mare in jurul ei, probabil te vei orienta spre un model de casa cu etaj sau cu mansarda. De aici se naste o noua intrebare: Ce sa aleg? Casa cu etaj sau casa cu mansarda?
In momentul in care iti construiesti o casa, se pune problema daca vei opta pentru etaj sau mansarda. Unimat iti ofera cateva informatii utile, avantaje si dezavantaje pe acest subiect, pentru ca tu sa te poti decide mai usor.
Linistea si beneficiile de la casa sunt de nedescris…
Pe langa linistea de care te poti bucura atunci cand ai propria casa si curte, te mai poti bucura si de anumite avantaje, precum gradina din spatele casei, pe care o poti amenaja asa cum iti doresti, cu flori, pomi fructiferi si legume pentru consumul propriu. Plus de asta, poti beneficia de spatii de depozitare, de locuri de parcare sau garaj, timp liber petrecut in propria curte, spatiu pentru crearea uni loc de joaca pentru cei mici, dar si vecini care (probabil) se afla la zeci de metri de tine. Acum, astea sunt doar cateva dintre avantajele unui trai la casa. Pana la acest punct, mai sunt multi pasi de urmat si criterii de implinit.
In primul rand, ar trebui sa intelegem ce inseamna etaj si mansarda.
Nivelul care are deasupra un acoperis drept, tip terasa se numeste etaj. Aceasta caracteristica ofera camerelor de la etaj o inaltime de aproximativ 2.5 metri, lucru pe care nu il intalnim in cazul unei mansarde si pe deasupra, poti profita de tot spatiul existent, pentru a crea decorul dorit intr-un mod mult mai usor si fara batai de cap, cum ar fi in cazul unei camera situate la mansarda, unde acoperisul casei, taie din lungimea peretilor, limitand astfel obtiunile de design. Desigur, pot exista case cu etaj si acoperis tip sarpanta, dar in cele mai multe cazuri, spatiul de sub acoperis nu este locuit, fiind folosit ca si pod. Mansarda este un spatiu destinat locuirii, fiind situat sub un acoperis tip sarpanta sau acoperis in panta. Acoperişul poate sa porneasca de la nivelul podelei sau poate fi rezemat pe pereţi ridicaţi pana la un anumit nivel. Datorita acoperisului in panta, poti oferii incaperilor de la mansarda un farmec aparte, deoarece te poti juca in amenajarea interioara, cu unghiurile neregulate din incapere. De asemenea, poti beneficia de un plus de lumina naturala, daca optezi pentru niste ferestre mari. Pentru amenajarea unei mansarde, este necesar ca structuctura acoperişului sa fie suficient de inalta, sa fie rezemata pe pereţii de rezistenţa ai cladirii, şi/sau eventual pe stalpi care vor fi amplasaţi in pereţii de compartimentare. Ei bine, intrebarea delicata in acest caz, este: Vrei un spatiu inalt si simplu sau din contra, un spatiu mic, cu diverse unghiuri, dar cu posibila ingreunare a procesului de amenajare interioara?
Din punct de vedere tehnic, problemele care se iau in calcul la alegerea casei cu etaj sau cu mansarda ţin de costurile de construcţie, costurile de intreţinere, nivelul taxarii, dar şi de soluţiile estetice.
Casa cu etaj
Unul dintre cele mai mari avantaje ale unei case cu etaj este legat de costuri. Mai exact, o casa cu etaj nu presupune costuri suplimentare atat de ridicate cu izolarea ca in cazul unei case cu mansarda. Mai mult decat atat, o casa cu etaj nu te limiteaza in folosirea spatiului, inaltimea camerelor fiind la fel ca si in restul casei. Un alt avantaj important este folosirea acoperisului tip terasa pentru amenajarea unui spatiu de relaxare la inaltime sau pentru amenajarea unei gradini, care sa iti ofere un colt de natura.
Dincolo de costuri si de eficienta energetica, exista si alte elemente de luat in calcul, in ceea ce priveste casa cu etaj pe care vrei sa o construiesti. Foarte multe persoane considera important sa aiba o priveliste ampla atunci cand privesc pe fereastra, iar casele cu etaj ofera aceasta facilitate, permitand vizualizari mult mai ample.
Casa cu mansarda
Si in cazul casei cu mansarda putem vorbi de o economie de costuri, deoarece o mansarda consuma mult mai putine materiale de constructii ca un etaj intreg. Un alt avantaj este factura mica pentru incalzirea casei. Mansarda este un spatiu destul de mic, ce cuprinde un volum de aer mai mic, iar izolat corespunzator, iti poate aduce costuri de incalzire mai mici. Nu in ultimul rand, o mansarda are un farmec aparte daca este amenajat cu stil si rabdare. Camerele situate la mansard au un aer aparte. In ele dainuie o atmosfera care imbina boemul cu intimitatea. Poti crea o incapere de vis pentru familia ta si, in plus de asta…mansarda poate fi acel spatiu intim, care iti lipseste intr-o casa cu etaj.
Sa nu uitam de posibilul dezavantaj al acestei alageri. De ce spun ”posibilul”? Deoarece sunt oameni carora le place acest aspect si opteaza pentru o casa cu mansard tocmai din aceasta privinta. Este vorba de zgomotul produs de ploaie, care se aude mult mai puternic intr-o casa cu mansarda.
Tot un posibil dezavantaj, il constituie spatiul din marginile mansardei. Acestea au un regim de inaltime mai mic si pot fi o provocare. Nu este obligatoriu ca acest spatiu sa fie nefolosit, dar va trebui sa investesti creativitate si effort pentru a identifica acele solutii personalizate care sa il valorifice cat mai mult.
Izolaţia trebuie facuta foarte bine de la inceput, intrucat intervenţiile ulterioare sunt posibile doar prin zona locuibila, ceea ce poate presupune refacerea finisajelor. – Mansarda consuma foarte mulţi bani la finisaje, izolaţii şi sistemul de acoperiş, spre deosebire de etaj, care face parte din corpul cladirii fara modificari structural.
Indiferent de ce decizie vei lua, trebuie sa folosesti atat materiale de contructie de calitate, pentru a nu te apuca de renovat dupa un an, cat si informatile corecte de la reprezentantii Unimat care iti stau la dispozitie pentru orice nelamuriri si intrebari.
Unimat = Calitate