Ce trebuie sa stii despre Gresie si Faianta
Ce trebuie sa stii despre gresie si faianta
Termenul de design personal v-a transforma lumea ta intr-una plina de viata si culoare. Cum ar fi sa transpunem ideile noastre in designul interior? Doar asa ii putem oferi casei noastre viata si personalitate! In acest articol vom discuta, in mod special, despre gresie si faianta – moderne si usor de intretinut, au devenit rapid unele dintre cele mai folosite materiale dedicate finisarilor interioare, dar si exterioare.
Cand vine vorba despre amenajarea sau reamenajarea unui spatiu, foarte multi oameni se gandesc la ce implica modificarile dorite, la bugetul atribuit, la timpul de executie si la modul in care si-ar dori sa arate la final. Vorbind despre modificari, printre cele mai modificate incaperi dintr-o casa se numara si baile. Deja nu mai este nici un secret pentru nimeni ca gresia si faianta reprezinta principalele tipuri de imbunatatiri care pot fi aduse acestei zone, pe langa faptul ca arata bine, sunt adesea si foarte usor de curatat, lucru de care trebuie sa tii cont.
Cu toate ca exista pe piata foarte multe tipuri, alegerea placilor ceramice ideale pentru baie nu este un lucru foarte usor, la indemana oricui, asa cum se poate sa para la prima vedere. Cel mai adesea, multi dintre noi ne orientam doar dupa culoare, sa se potriveasca cu ideea pe care o avem ca design interior si, desigur, dupa pret, sa se incadreze in bugetul setat. Insa, foarte multi oameni nu detin informatiile pretioase despre caracteristicile acestor piese, ori despre cum sa faca o alegere corecta dintre miile de modele existente in magazine.
Uite 10 sfaturi utile despre cum alegi rapid si corect gresia si faianta de calitate
Datorita diversitatii acestora ca marime, forme, texturi si nuante, utilizarea gresiei si faiantei ne permite sa cream un design deosebit pentru un timp indelungat.
Cu toate acestea, datorita varietatii imense a placilor ceramice, cumparatorii devin confuzi, fiindu-le foarte greu sa faca o alegere corecta.
Tocmai din acest motiv, Unimat iti vine in ajutor si iti ofera 10 sfaturi utile care te vor ajuta sa alegi rapid si corect gresia si faianta pentru renovarea locuintei.
- Tipul de design interior
Desigur, este clar deja ca trebuie sa tii cont de designul pe care il vrei, de aceea este foarte important sa alegi ceva ce sa se potriveasca cu ambientul la care visezi. Fie ca vorbim despre baie, despre bucatarie, despre dormitor sau oricare alta incapere din locuinta, cand alegem placile ceramice este foarte important ca acestea sa corespunda designului interior dorit. Daca nu esti sigur ca ceea ce doresti se incadreaza sau nu in proiectul tau, e necesar sa intrebi daca acesta dispune de colectii de gresie si faianta in stilul dorit, de exemplu: Modern, Mediteranean, Provence, Clasic, Rustic, Minimalist etc. Avand in vedere acest aspect, trebuie sa stii ca la Unimat, reprezentantii nostrii din showroom sunt instruiti si iti pot oferi orice sfat ai nevoie, atat sfaturi tehnice, cat si sfaturi despre design si amenajare, ajutandu-te sa alegi intotdeauna produsele perfecte pentru proiectul tau.
- Suprafata mata sau lucioasa?
Ei bine, acest aspect tine mai mult de preferintele fiecaruia dintre noi.Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul ca suprafata lucioasa scoate in evidenta petele si amprentele. In acelasi timp, aceasta ofera un sarm deosebit locuintei daca este intretinuta corespunzator.
- Marimea conteaza?
Desigur! Marimea placilor depinde foarte mult de incaperile sau spatiile care necesita a fi placate. Cu cat acestea sunt mai mari cu atat putem folosi formate mai mari ale placilor ceramice. Bineinteles, in unele cazuri, aceasta regula poate fi incalcata de catre specialistii de design interior pentru a reda unicitate anumitor proiecte.
- Produs din lut alb sau rosu?
Nu stiu daca ai observat acest detaliu, dar placile ceramice difera prin modul in care sunt produse. Acestea pot fi produse din lut alb sau lut rosu. Ei bine, placile din lut alb sunt mai rezistente la factori externi, au o absorbtie mai mica a apei, putand fi folosite cu incredere atat in interior cat si in exterior, iar cele din lut rosu sunt mai mult predestinate zonelor interioare.
- Placi portelanate sau obisnuite
Placile portelanate, datorita proprietatilor tehnice, au o rezistenta sporita la socuri mecanice, din acest motiv acestea sunt folosite la placarea podelelor. Placile obisnuite pot fi folosite cu succes la placarea peretilor. Gresia portelanata este compatibila cu montarea podelelor calde dar in acelasi timp este rezistenta la inghet. Desigur, unii montatori recomanda aproape orice tip de gresie pentru incalzirea in pardoseala, dar acestia tin cont de importanta adezivului, care e musai sa fie flexibil, iar placile sa fie montate cu rosturi, pentru diferentele de temperatura.
- Rectificate sau nerectificate
Gresia sau faianta rectificata are marimi mult mai precise decat cele nerectificate, cat si unghiuri exacte de 90 de grade. Astfel, acestea pot fi montate cu rosturi minime de 1mm. Acest fapt ne permite sa avem un rezultat final peste asteptarile noastre in urma montarii.
- Rezistenta la abraziune – trebuie sa fi atent la cum e notata rezistenta la abraziune, citind mai jos, vei stii de ce ai nevoie pentru proiectul tau.
PEI I – se recomanda a fi montate numai pe perete
PEI II – se monteaza preferabil pe perete, dar se pot utiliza şi pe pardoseala intr-o baie personala in care nu se intra cu incalţaminte de strada
PEI III – se recomanda atat pe perete cat şi pe pardoseli supuse unui traffic moderat (dormitoare, camere de zi)
PEI IV – se recomanda pe pardoseli supuse unui trafic normal cum ar fi bucatarii, holuri sau birouri mici cu un numar redus de personal)
PEI V– sunt gresii destinate incaperilor sau spatiilor supuse unui traffic intens: banci, magazine, parcuri,aeroporturi, hale industriale.
- Rezistenta la alunecare – de asemenea, numarul aferent antideraparii, te poate ajuta sa iei decizia corecta.
R9– se recomanda a fi montate in: holuri, pe scari, spaţii publice ca: farmacii, holuri de şcoli, laboratoare, banci, saloane de coafura, cafenele, restaurante mici
R10– se recomanda a fi montate in spaţii publice ca: restaurante mari, cabinet medicale sau in bai pentru persoane cu dizabilitaţi locomotorii.
R11 – se recomanda a fi montatein zone cu risc mare de alunecare ca: bucatarii de cantine şi restaurante, hale de prelucrare a alimentelor, abatoare, ateliere mecanice
R12 – se recomanda a fi montate in zone unde antideraparea este o caracteristica foarte importanta ca: rampe auto, parcari auto, bucatarii foarte mari, crame, bucatarii de spitale si clinici, fast-food-uri, carmangerii, etc
R13 – Rafinarii de uleiuri alimentare, spatii pentru depozitarea rezidurilor de carne etc.
- Alege modele care sa fie usor de igienizat
Baia reprezinta un spatiu care va trebui sa permita o curatare frecventa. Asadar, placile ceramice montate aici ar fi bine sa fie unele cu forme destul de simple, care sa permita patrunderea printre imprimeuri a substantelor si a periilor de curatat. Totodata, materialul din care gresia si faianta vor fi fabricate este bine sa fie unul bun, rezistent, care sa nu se degradeze cand intra in contact cu substante ceva mai corozive, ce vor fi folosite in igienizarea camerei.
Un alt aspect de care ar fi bine sa tii cont este impermeabilitatea placilor montate in baie. Cu toate ca mare parte a lor vin cu rezistente crescute la apa, nu vor fi suta la suta impermeabile, asa ca trebuie sa ai grija in special ca cel putin placile care vor veni in jurul cabinei de dus sa fie izolate cu un kit rezistent la apa.
Kitul va ajuta la izolarea hidro a zonei, chiar inainte de montarea pieselor ceramice. Totodata, fii atent daca optezi pentru placi fabricate din piatra naturala in zonele cu umiditate crescuta, pentru ca acestea vor avea o porozitate ceva mai mare fata de cele ceramice si se poate sa ai probleme cu vecinul de dedesubt daca nu hidroizolezi bine zona inainte de montare.
- De cate placi de gresie si faianta am nevoie pentru ”X” m²?
Aceasta este o intrebare des intalnita in cazul celor care doresc sa renoveze. Ei bine, cel mai repede afli raspunsul daca faci un calcul simplu al perimetrului camerei si imparti cifra obtinuta
la dimensiunile placilor de ceramica alese. Va trebui sa mai iei in calcul si faptul ca pierderile pentru o placare dreapta sunt cam de 15 %, in vreme ce pentru una in diagonala de 30 %.
Asadar, acum ca ai acest ”secret” de calcul la dispozitie, te asteptam in showroom-ul Unimat pentru a-ti alege gresia si faianta ideala pentru proiectul tau. Urmand sfaturile ce au fost expuse putin mai sus, nu ai cum sa gresesti, iar daca nu te descurci singur, consultantii nostrii iti vor sta la dispozitie, indiferent de intrebarile pe care le-ai putea avea.