Cum alegem parchetul laminat!
Parchetul laminat este produs din resturi de lemn sau rumegus, care apoi sunt presate si amestecate cu diversi compusi, iar la suprafata are un strat de uzura din melamina.
Cand alegem parchetul laminat trebuie sa stim foarte bine unde il vom monta. Exista stabilite prin norme europene anumite clase de trafic in functie de locul unde va fi montat parchetul.
Uz casnic
Prima cifra (2) ne spune ca parchetul poate fi folosit doar pentru uz casnic. A doua cifra (1,2,3) ne spune cat de mult rezista in functie de intensitatea traficul. Exemplu: pentru living ideal ar fi folosirea unui parchet tip 23, iar pentru dormitor poate fi folosit 21 sau 22.
Uz comercial
Prima cifra (3) ne spune ca parchetul poate fi folosit si pentru uz comercial. A doua cifra (1,2,3) ne spune cât de mult rezistă în funcție de intensitatea traficul.
Exemplu: pentru un spațiu cu trafic mare este ideal să folosim parchet tip 33, iar pentru zonele cu trafic mai mic putem folosi 31 sau 32.
Grosimea parchetului:
După ce am stabilit clasa de trafic, următorul aspect pe care trebuie să îl luăm în calcul este grosimea parchetului. Poți găsi parchet de la 6 mm și până la 14 mm. Grosimea parchetului o vom determina în funcție de starea șapei. Dacă aceasta este perfect plană, fără denivelări putem opta pentru orice grosime. În schimb, în cazul unor ușoare denivelări este recomandat un minim de 10mm.
Clasa de abraziune:
Parchetul laminat se mai clasifică în funcție de clasele de abraziune. Practic, acestea sunt niște coordonate oferite parchetului pentru a ne da seama de rezistența plăcilor în timpul frecării. Parchetul laminat cu rezistența cea mai bună este AC5, iar cel cu rezistența cea mai slabă este AC1. Aceste clase de abraziune corespund și claselor de trafic:
Numerele de sus reprezintă rotațiile efectuate de tester pentru a lăsa urme vizibile pe suprafața plăcii. Observăm că AC5 rezistă la peste 6.000 de rotații.
Pentru mai multe detalii specialiștii Unimat vă stau la dispoziție!