Cum iti reimprospatezi curtea
De primavara pana toamna vremea iti permite sa te poti bucura din plin de curtea ta practica si frumos decorata. Chiar daca ai o curte amenajata cu pavaj, intotdeauna sunt binevenite mici modificari, pentru a improspata decorul. Iata cateva ponturi pentru o curte cu un look fresh.
- Refa rosturile
Scoate si inlocuieste pavelele uzate cu altele noi si umple rosturile (spaiiile) dintre pavele cu nisip. Impraştie pe toata suprafaia pavajului un strat de nisip fin şi uscat, apoi matura nisipul in aşa fel incat sa se umple rosturile pana la partea superioara a pavelelor. Astfel, asiguri o legatura intre dale, fapt ce le confera o rezistenia mai mare la presiunea exercitata asupra lor prin trecerea cu diverse greutaii. Umplerea rosturilor este foarte importanta, protejand pavajul de dislocari, deplasari si de depunerea mizeriei. Ca rezultat, acesta isi va mentine aspectul curat si ingrijit pe o perioada indelungata.
Daca inca nu ti-ai ales pavajul potrivit pentru curte, iti propunem sa alegi din gama variata de modele oferita de Elis Pavaje.
- Scapa de buruieni
Cum poti sa previi aparitia buruienilor intre rosturi?
- In loc sa aplici nisip intre rosturi, foloseste un mortar special pentru a umple rosturile dintre pavele. Desi este o solutie mai costisitoare, te scuteste de disconfort in urmatorii ani. Mortarul pentru rosturi are avantajul ca desi ramane permeabil la apa, nu permite dezvoltarea buruienilor.
Unii specialisti recomanda amplasarea unui strat geotextil sub pavaj, ca solutie pentru eliminarea buruienilor. Aceasta va permite solului sa respire, insa in cazul pavarii, aceasta folie nu va salveaza curtea sau aleea de buruieni, decat in cazul acoperirii cu pietris sau mulci. Aplicarea nisipului ca material intre rosturi va permite inmultirea buruienilor foarte adaptabile, precum: papadia, trifoiul, nu ma uita, ale caror seminte prind foarte usor radacini in straturi superficiale chiar si de praf.
Cum poti elimina buruienile crescute intre rosturi?
- Prin smulgerea manuala a buruienilor dintre pavele. Se poate realiza in diferite stadii de dezvoltare ale plantei (in functie de rezistenta radacinii). In masura in care aceasta radacina este prea puternica, atunci se poate taia doar partea verde a plantei. Pentru suprafete mari de pavaj, aceasta metoda este insa ineficienta, necesitind mult timp si efort.
- Utilizarea unui erbicid total reprezinta cea mai usoara cale de a starpi plantele care cresc intre pavele, insa aceasta nu este o metoda ecologica. Pentru alegerea erbicidului, este recomandat sa apelezi la un specialist.
- Aplicarea unui soc termic, utilizand apa fierbinte direct pe planta. Desi este o solutie ecologica, neafectand solul, acest tratament este functional pe termen scurt, necesitand reluarea periodica.
- Curata petele
Pentru curatarea petelor de pe pavaj, ai nevoie de o perie rigida si de apa cu detergent/sapun. Este de preferat sa folosesti apa calda, deoarece este mai eficienta, iar detergentul nu trebuie sa coniina acid. Dupa periere, murdaria poate fi indepartata cu o galeata cu apa curata sau chiar apeland la un furtun cu presiune, avand insa mare grija ca nisipul dintre rosturi sa nu fie indepartat. Daca vrei o curatare efectuata “ca la carte”, Elis Pavaje pune la dispozitia clientilor servicii profesioniste de intretinere si curatare a pavajului.
4. Fantezie in curte
Dupa ce ai terminat cu intretinerea si curatenia, adu un aer vibrant gradinii sau curtii prin mici modificari de decor. Delimiteaza spatiile verzi, cu flori, de aleea pavata destinata circulatiei, cu ajutorul palisadelor. Daca esti iubitor de plante si vrei sa–ti decorezi rapid curtea sau gradina, foloseste cu incredere jardinierele, disponibile in forme si culori placute. Umplute cu flori si plante, acestea imbogatesc estetic orice spatiu.