Greseli frecvent intalnite la termoizolarea locuintelor
Termoizolarea este un pas important in construirea unei case, iar pe langa rol de a mentine in interior o temperatura optima, izolarea fatadelor confera cladirii un design nou si atractiv.
Se stie ca indiferent de dimensiunile unei locuinte, aceasta poate pierde aproximativ 35-40% din caldura prin peretii exteriori, de aceea o locuinta termoizolanta corespunzator va preveni pierderile de caldura dar mai ales va reduce costul facturilor la incalzire, asigurand totodata o temperatura confortabila in locuinta indiferent de sezon. De asemenea, o locuinta mai pierde caldura si prin acoperis aproximativ 20%, prin sistemul de ventilatie aproximativ 15%, prin geamuri si usi in jur de 15%, dar si prin pivnite si podele aproximativ 10%. Pentru a reduce toate aceste pierderi de caldura este important sa te asiguri de calitatea materialului izolant folosit dar si de modul in care va fi instalat.
In momentul de fata, pe piata, exista o varietate mare de materiale izolante, in functie de preferinte, buget dar mai ales de necesitati. Este foarte important totusi inainte de a alege un anumit tip de material izolant sa te asiguri ca este cel mai potrivit casei tale. Pentru a face alegerea corecta, informeaza-te asupra caracteristicilor materialului, asupra avantajelor dar si dejavantajelor acestuia.
Trebuie sa tii cont ca o izolatie de calitate, facuta ca la carte te va scuti de probleme aparute in timp, de aceea este esential sa stii care sunt cele mai intalnite greseli pe care le poti face atunci cand izolezi.
- Alege tipul de polistiren corespunzator nevoilor tale
Cea mai frecventa greseala care se face la realizarea termoizolatiilor este utilizarea unui polistiren necorespunzator. Se stie ca polistirenul este de doua tipuri, expandat si extrudat, iar fiecare are caracteristici diferite.
Astfel ca polistirenul expandat este recomandat in cazul unei termoizolatii exterioare, interioare dar si in cazul mansardelor. Cu o structura celulara deschisa, ce permite patrunderea aerului, polistirenul expandat este permeabil la vapori, prezinta o stabilitate termica buna, nu isi pierde calitatile termoizolante in situatii de umezeala ridicata iar absortia de apa este redusa.
Pentru izolarea soclurilor, a fundatiilor si a peretilor subsolului, a teraselor si a acoperisurilor, dar si pentru izolarea pardoselilor interioare si exterioare, este indicata folosirea polistirenului extrudat. Acesta, avand o structura celulara inchisa, nu are permeabilitate la vapori, nu absoarbe umiditatea si are o rezistenta crescuta la soc superioara si la transfer termic.
Este important sa se tina cont de aceste caracteristici, si sa se foloseasca tipul de polistiren recomandat, pentru a evita aparitia unor probleme serioase odata cu trecerea timpului.
- Nu uita de importanta grosimii materialului izolant
Grosimea reprezinta un factor important pentru o termoizolatie eficienta, de aceea este recomandat sa nu faci economie cand vine vorba de alegerea polistirenului si sa alegi un material cu o grosime potrivita nevoilor casei tale. Pentru o izolare eficienta, grosimea minima a polistirenului ar trebui sa fie de minim 10 cm.
- Nu te zgarci cand vine vorba de bugetul alocat
Multe persoane din dorinta de a face economie, aleg sa foloseasca materiale izolante de proasta calitate, ineficiente si total nepotrivite nevoilor locuintei. Termoizolatia reprezinta o etapa esentiala a constructiei, de aceea nu este recomandat sa faci economie la bani. O termoizolatie de calitate isi va pastra eficienta in timp fara a mai fii nevoit sa investesti in reparatii sau chiar sa o inlocuiesti. Pentru a beneficia de o termoizolatie de calitate si de durata poti apela la sfatul unui specialist si sa folosesti doar materiale recomandate de acesta.
- Evita sa faci greseli de montaj
Greselile de montaj sunt destul de des intalnite in cazul termoizolatiilor, iar cea mai frecventa este folosirea unui numar insuficient de ancore pe metru patrat. Folosirea unui numar insuficient de ancore poate avea ca urmari in timp, chiar desprinderea termoizolatiei de pe fatada.
Alte greseli frecvent intalnite sunt umplerea rosturilor dintre placile de polistiren cu mortar si aplicarea plasei fara a fi prinsa in stratul de masa de spaclu.
Totodata, sunt foarte multi mesteri, care din dorinta de a face economie la buget, folosesc adezivi ieftini la montarea polistirenului, precum cei pentru gresie si faianta, care nu sunt potriviti pentru montajul unei termoizolatii. Pe piata se gasesc adezivi speciali pentru aceasta operatiune si este recomandat a se utiliza numai acest tip de adezivi.
Pentru mai multe detalii si sfaturi privind termoizolarea locuintelor, specialistii UNIMAT va stau la dispozitie.