Panourile decorative 3D – efecte interesante si interactive pentru o casa moderna
Decorarea unui perete nu este intotdeauna o operatiune simpla, mai ales daca iti doresti ceva deosebit. Pe langa binecunoscutele metode de a zugravi, de a aplica tapet sau chiar de a imbraca peretele cu piatra decorativa, ce spuneti de posibilitatea amenajarii coltului preferat al casei cu panouri decorative 3D?
Rezultatul este unul cu adevarat spectaculos, si pe langa aspectul deosebit, mai prezinta si cateva avantaje importante: creaza senzatia unui spatiu generos, se inlocuiesc cu usurinta in cazul zgarierii sau ruperii accidentale, sunt fabricate din ipsos si pot fi finisate în diferite culori, se vând la plăci de 60×60 cm pentru a fi facilita montajul, iar acolo unde sunt prize si intrerupatoare, se pot decupa cu usurinta. Panourile decorative 3D pot fi montate și în bucătărie, baie sau în încăperi cu destinație de spa, dar nu pe suprafețe unde există contact direct cu apa.
De ce panouri din ipsos?
Inca din antichitate, egipenii, grecii si Romanii au folosit ipsosul pentru decorarea interioarelor, fiind recunoscut in toata lumea ca fiind un material inofensiv pentru sanatate,ecologic. Ipsos-ul este realizat prin amestecul de gips mineral cu apa si nu are nevoie de alti adezivi, solventi sau alte produse nocive pentru a se intari. Este important sa se cunoasca faptul ca tencuiala cu ipsos lasa peretii dintr-o camera sa respire pentru a nu permite aparitia egrasiei, are o rezistenta buna la foc si ofera o izolare fonica mai crescuta pentru peretii interior, daca vor fi placati cu placi de rigips cu densitate mare de ipsos si nu cu polistiren.
Cum se monteaza panourile decorative 3D?
In ceea ce priveste montajul, executia este destul de simpla, daca urmam pasii de mai jos:
Pregatirea peretelui si a panourilor decorative
- Se masoara si fixeaza nivelul de montaj de la pardoseala;
- Se executa gauri cu burghiu de 6-8mm la distanta de 10/10 cm de fiecare colt al placii;
- Se dau gauri in perete corespunzator gaurilor din placa;
- Se amorseaza peretele;
- Se amorseaza placa pe partea de montaj.
Fixarea placilor
- Se monteaza placa pe perete cu:
- Adeziv de rigips (pentru pereti cu glet) – consum estimat 2.5 kg / m2;
- Adeziv de gresie/faianta (pentru pereti vopsiti cu vopsea lavabila) – consum estimat 2.5 kg / m2;
- Se introduc dibluri in gaurile din perete;
- Se fixeaza placa in 4 holsuruburi.
Rostuirea si finisare
- Se gletuiesc gaurile din placa ramase in urma gauririi;
- Se rostuiesc imbinarile dintre placi cu glet de finisare pe baza de ipsos cu incarcare usoara – consum estimat 0.3 kg / m2;
- Se finiseaza imbinarile cu smirghel fin de 600.
Vopsire
- Se amorseaza placile pentru uniformizare;
- Se vopsesc placile cu vopsea pe baza de latex sau siliconica prin pulverizare sau aplicare cu trafalet sau pensula;
- Se vopsesc placile cu vopseaua finala dorita de client.
Desi dimensiunea panourilor este standard, de 60×60 cm, modelele si texturile sunt foarte variate, asa ca specialistul Unimat Hermina Goia iti ofera toate informatiile de care ai nevoie. Hermina poate fi contactata la tel 0731 / 900 086 sau pe mail hermina.goia@unimat.ro