9 sfaturi pentru o alegere corectă a parchetului triplustratificat
Pardoseala a fost perfecționată în cel mai grandios decor, la Palatul Versailles, și a fost asociată de atunci cu prestigiul, eleganța și rafinamentul. Nu numai că evocă un sentiment de clasic și istorie, dar prin aducerea lemnului de diferite culori și texturi împreună într-un model clasic, acel parchet este cu adevărat inspirat din natură.
De-a lungul secolului al XX-lea, pardoseala pe bază de parchet a fost foarte populară, și continuă să se bucure de un statut la modă în interioarele de astăzi. Împreună cu schemele minimale, parchetul dă senzația de moștenire și entuziasmează prin rafinamentul tradițional.
Ce parchet alegem?
Atunci când alegi o pardoseală de lemn, cunoscută sub denumirea de parchet, mai întâi trebuie să decizi ce fel de parchet alegi:
- Parchet masiv alcătuit din bucăți egale de scânduri 100% lemn masiv, ce se pot îmbina între ele printr-un sistem de caneluri, cunoscute ca nut și feder. Acest tip de parchet poate fi bătut în cuie pentru fixare sau lipit. Parchetul masiv este disponibil în mai multe tipuri de lemn precum stejar, frasin, mesteacăn, fag, nuc, arțar, tec și multe altele. Grosimea lemnului variază între 12 și 23 mm. Deși sunt considerate cele mai scumpe, sunt și cele mai durabile. Se șlefuiesc pur și simplu, li se aplică un strat de acoperire nou și sunt ca noi. Unele podele de parchet masiv pot să dureze mai mult de 100 de ani.
- Parchet prefabricat sau multistrat este, după cum sugerează și numele, format din mai multe straturi lipite, având la partea superioară o suprafață lăcuită sau unsă. În cadrul categoriei de parchet cu mai multe straturi, există parchet cu 2 straturi și 3 straturi, așa numitul parchet triplustratificat.
Parchetul prefabricat nu trebuie confundat cu parchetul laminat, al cărui strat superior a fost lăcuit sau e din imitație de lemn.
Ce este parchetul triplustratificat
Un parchet triplustratificat este o pardoseală cu trei straturi cu o grosime de la 10 la 15 mm. Cele trei straturi sunt deja presate împreună pentru a forma unul și sunt gata pentru a fi fixate.
- Placa de bază este realizată dintr-o fibră de lemn de înaltă densitate, asigură stabilitatea plăcilor de parchet, având rolul de a preveni mișcarea acestora.
- Placa centrală, de obicei este realizată din fibră de lemn sau din bloc, contribuie la stabilitate și este economică, asigură rezistență plăcii, fiind realizată din material lemnos de diferite esențe.
- Stratul superior, cunoscut ca strat de placare, este realizat din esențe nobile, trebuie să atingă cel puțin 2,5 mm și să fie realizat din lemn masiv. Cu cât placarea este mai groasă, cu atât este mai durabilă.
Estetica pardoselii prelucrate este similară cu cea a parchetului masiv, deoarece vedem doar stratul superior, lemnul nobil. Și parchetul triplustratificat poate fi renovat și reabilitat, ca și parchetul masiv, dar doar o singură dată, și asta dacă stratul de uzură este de 2,5 mm, nu mai subțire.
Când vorbim despre parchet, și mai ales despre un parchet triplustratificat, vorbim despre o eleganță clasică, care combină durabilitatea de lungă durată și stabilitatea lemnului real. Parchetul poate fi considerat cea mai bună pardoseală de ultimă generație, nobilă, caldă, atemporală și încă la modă, atât în casele vechi, cât și în cele contemporane.
Sfaturi pentru alegerea corectă a parchetului triplustratificat.
- Alegerea parchetului triplustratificat în funcție de grosimea lui, se va face în funcție de traficul din încăperea respectivă. Într-o încăpere cu trafic mai intens, precum holul de la intrare, livingul și eventual bucătăria, se va alege un parchet cu grosimea plăcii de 12 la 15 mm. Pentru un trafic mediu sau mai rar, grosimea de 10 la 14 mm este foarte indicată.
- Covoarele pot fi elegante într-o amenajare clasică sau contemporană. Însă dacă ai un parchet triplustratificat este bine să fie lăsat să respire, să nu mai fie acoperit cu covoare grele. În acest fel este foarte ușor să fie ferit de umezeală și de mari variații de temperatură.
- Este indicat să folosim lumina naturală cât mai mult posibil. Dar de asemenea este indicat să ferești pe cât posibil parchetul triplustratificat de lumina puternică a soarelui care deteriorează lemnul și schimbă aspectul finisajelor. Lemnul este viu, lucrează, reacționează la condiții de umiditate și căldură, iar dacă vrei să îl păstrezi în aceste condiții, ai grijă de el.
- Praful este dăunător parchetului. Pietricele aduse pe încălțăminte sau praful intrat pe sub ușă poate afecta parchetul, lăsând zgârieturi neplăcute sau mătuind suprafața. Este recomandat să instalați bariere de praf și covorașe pentru curățarea încălțămintei.
- Pentru a păstra aspectul frumos al stratului superior și a nu pierde strălucirea trebuie folosite substanțe specifice întreținerii parchetului triplustratificat. Sub nici o formă nu folosi spray de mobilă pe parchet sau soluții de curățare a parchetului laminat pe lemn.
- În funcție de tipul îmbinării lamelelor se va alege modelul de design al parchetului, aici fiind vorba despre schimbarea de idei cu meseriașul care instalează parchetul. Montarea parchetului se face după acomodarea lui cu casa, adică temperatura și umiditatea. Îmbinările trebuie realizate cu grijă pentru a obține finisajele dorite.
- Parchetul va crea modelul pe pardoseală din încăpere. În camerele mai mici acest lucru poate da impresia unui spațiu mai mic. Pentru a evita un aspect foarte aglomerat, folosește mobilier minimalist și designul parchetului nu foarte încărcat.
- Culoarea parchetului trebuie să fie potrivită pentru camere. Pardoselile cu parchet mai închis la culoare creează un contrast frumos pentru pereții albi strălucitori. Aceste nuanțe sunt cele mai potrivite pentru camere mai mari, cum ar fi livingurile și open space-urile. Nuanțele mai pale sunt excelente pentru a crea o senzație moale și aerisită în camerele mici sau mai întunecate.
- Dacă vrei ca designul parchetului să aibă o geometrie interesantă trebuie să planifici acest design foarte bine și în avans, pentru a începe cu formarea unor suprafețe ce se îmbină ulterior la montare.