E timpul pentru o grădină frumoasă!

După o zi agitată cum toți căutăm relaxarea, fie acasă, în spațiul nostru propriu, fie în natură. Deoarece în perioada verii petrecem mai mult timp pe terasă și în grădină, vă recomandăm să descoperiți în acest articol, câteva trucuri simple pentru a vă personaliza aceste spații și a le da un aer de vitalitate. Pentru că, indiferent de spațiu, putem avea propria noastră oază de liniște și verdeață.
Grădinile urbane sunt la mare căutare în zilele noastre. O grădină urbană reprezintă un colț de natură amenajat într-un spațiu mic. Poate fi un balcon pe care ai așezat câteva ghivece și l-ai decorat în stil rustic sau chiar un mic spațiu în spatele casei. Urmând câțiva pașii poți amenaja și tu o grădină urbană de invidiat.
Alege mobila de grădină în funcție de spațiu
Când spunem grădină urbană ne gândim în primul rând, la un spațiu de relaxare. De aceea, ai nevoie de mobilă atractivă și confortabilă. Alege piese de mobilier funcționale, care să se integreze în spațiul deținut fără să-l încarce.
O masă rotundă alături de niște scaune chic, cu perne viu colorate pot deveni cu ușurință elementele centrale ale gădinii tale. Pentru un plus de eleganță poți încorpora de asemenea elemente decorative care au și o utilitate. De exemplu, câteva rafturi cochete pot fi folosite pentru depozitarea ghivecelor și a uneltelor de grădinărit.

Dacă spațiul îți permite poți opta chiar pentru un balansor sau un hamac. Pentru că ce poate fi mai frumos decât să te relaxeazi în răcoarea serii cu o revistă sau cu o carte bună în mână, savurând un ceai și uitând complet de griji.
În cazul în care nu dispui de o gradină adevărată, îți poți transforma balconul într-o mică grădină cu verdeață. Dacă ai un balcon mic, nu înseamnă neapărat că trebuie să-l folosești pentru a depozita lucrurile de care, în general, nu ai nevoie. L-ai putea transforma, cu puțină imaginație, în colțul tău preferat din casa. Câteva plante și flori, o masă cu două scaune sau chiar o băncuță te vor face să te simți în mijlocul naturii, chiar și când locuiești la bloc.

Beautiful terrace or balcony with small table, chair and flowers
Pavajul – unul dintre secretele unei grădini urbane de succes
Alegerea pavajului este extrem de importantă atunci când începi proiectul pentru amenajarea grădinii perfecte. În funcție de spațiul disponibil cu ajutorul pavajului poți crea un efect vizual de mărire sau din contra unul de micșorare. Dacă nu ai la dispoziție un spațiu foarte mare poți crea un efect vizual de mărire cu ajutorul unor pavele de mari dimensiuni, în culori deschise. Astfel, mica ta grădină va părea un spațiu mult mai extins și mai aerisit. Deși, pavajul de forme variate și cu diverse modele geometrice pare mai atractiv, din punct de vedere estetic, acesta nu este cel mai potrivit pentru o grădină mică. El va avea efectul opus și va face spațiul să pară mult mai încărcat.
Gardul, acel element cheie al grădinii tale
Un rol fundamental, în aspectul general al grădinii îl reprezintă gardul. Pentru un design atractiv și de impact, poți alege pavaje și decorațiuni care se asortează cu materialul și culorile gardului. În cazul în care nu ai această posibilitate de a îmbina estetic toate elementele grădinii, poți apela la un mic truc tot cu ajutorul plantelor și astfel vei crea ideea de continuitate. Gardul poate juca rolul unui zid de sprijin pentru plantele agățătoare sau ca simplă barieră în fața căruia să plantezi gard viu. Pe acesta îl poți planta direct în pământ sau în ghivece, pe care le poți asorta cu restul mobilei.
Ideea de zid de sprijin este perfectă și pentru grădinile urbane fără gard, cele amenajate în balcon. Cu ajutorul unui simplu perete din lemn instalat direct pe peretele clădirii sau pe balustradă, poți obține un spațiu feeric, demn de invidiat. Adaugă câteva ghivece și vei obține grădina urbană perfectă.
Plantele, vedetele grădinii
Ceea ce nu trebuie să lipsească din amenajarea niciunei grădini urbane sunt plantele. Când ai o curte, este ideal să plantezi flori și să o împodobești cu verdeață, creând un design cu câteva cărări pavate. Va fi o încântare pentru toate simțurile să ieși într-o grădină cu multe flori colorate și verdeață din plin. Nu uita că grădinăritul este una dintre cele mai sănătoase activități în aer liber, deoarece te ajută să scapi de anxietate și stres, îți înfrumusețează pur și simplu curtea și îți bucură viața într-un mod încântător.Pe piață există nenumărate sortimente de flori și plante, tot ce trebuie să faci este să le alegi pe cele care îți transmit o stare de bine și de relaxare. Dacă îți dorești o grădină pur decorativă, poți deveni creativ cu diferite tipuri de plante. Florile sunt o soluție potrivită pentru o grădină caldă și primitoare. În plus, ele îți dau ocazia să experimentezi cu diverse culori și aranjamente.
Pentru un look mai minimalist, poți încerca plantele fără flori. Plantează iederă în preajma gardului sau pe lângă pereți, ca să obții mai multă umbră în zilele călduroase și să te ferești de privirile nedorite. Dacă îți dorești o grădină mai tradițională, arbuștii sunt o soluție practică. Plantele suculente sunt, de asemenea, foarte populare și, în plus, sunt mai ușor de îngrijit.
Nu uita că o grădină poate fi colorată prin prezența florilor de diferite nuanțe, ori prin detaliile ornamentale, cum ar fi materialele folosite pentru pernele scaunelor, de asemenea, vopselele folosite in finisaje, îți pot înveseli grădina.
Legume în grădina urbană?
Da, de ce nu! Deși, spațiul tău este limitat, poți profita de el la maximum și îți poți crește propria mică grădină de legume. Ai nevoie doar de câteva ghivece, de pământ și de răsaduri. Roșiile, ardeii, castraveții sau plantele aromatice, sunt câteva din legumele care pot crește pe balcon. Dacă optezi pentru plantarea legumelor trebuie să ții cont de faptul ca unele pentru a crește au nevoie de soare iar altele de umbră. Aranjează ghivecele în așa mod încât să respecți acest lucru și astfel te vei putea bucura de legume proaspete și bio chiar de la tine din balcon.
Cum vei lumina grădina?
Mai e un pas și grădina ta e aproape gata! Tot ce mai trebuie să faci este să alegi corpurile de iluminat potrivite. Soluția cea mai simplă este să optezi pentru tradiționalele corpuri de iluminat instalate pe peretele casei sau pe tavanul terasei. Desigur, acestea pot completa designul grădinii și pot aduce un plus de stil întregului ansamblu.
Dacă spațiul și amplasamentul grădinii îți permit, lămpile solare sunt o soluție „verde” și atractivă. Ele se pot asorta cu pavajul sau cu alte elemente decorative, în timp ce diminuează cheltuielile pentru electricitate. Pentru un stil boem și un plus de farmec, recomandăm beculețele pe care le poți agăța de perete sau de gard și felinarele. Acestea sunt perfecte pentru aranjamentele din balcon.
Grădina urbană reprezintă modalitatea perfectă de a aduce natura înapoi în oraș, chiar în spatele sau în balconul casei tale. Chiar dacă nu ai la dispoziție un spațiu foarte mare, poți recurge la mici trucuri pentru a amenaja grădina visurilor tale și a crea o oază de relaxare în care să evadezi din haosul cotidian. Tot ce ai nevoie pentru asta sunt câteva plante, flori, mobilă, un strop de creativitate și cel mai important e să alegi ceea ce se potrivește cel mai bine cu personalitatea ta și cu ceea ce vrei să transmiți.