Istoria Semineului
Cand fulgii cad necontenit,
Intr-o zi geroasa,
Sa auzi focul trosnind
Din soba calduroasa,
Ar fi de vis si ti-ai dori
Un semineu la tine-n casa!
Fascinanta atmosfera de autentic dintr-o locuinta, poate fi oferita, fara dar si poate, de prezenta unui semineu in casa ta. Eliberaţi de mirajul tehnologic al oraşului de astazi, ne trezim dorindu-ne sa petrecem momente de linişte intr-o casa veritabila, care reuşeşte sa restabileasca prin detalii semnificative un anumit spirit tradiţional. In ziua de astazi putem beneficia de seminee care se pot adapta oricarui stil de design. In acest articol as vrea sa vorbim putin despre istoria acestora, despre cum au aparut si cum au evoluat.
Cate putin despre foc…
In urma cu aproximativ un milion de ani, oamenii preistorici au descoperit focul. Fiind perceput ca o forta supranaturala a naturii, acestia ii acordau o pretuire deosebita. Utilizarea acestuia ii ajutau pe oameni sa consume mai multe tipuri de alimente, sporindu-si sansele de supravietuire datorita gatirii mancarurilor. Initial, carnea era consumata cruda, iar omul preistoric era mai vulnerabil la boli. Pe langa gatit, acesta ”forta supranaturala”, ii ajutau pe oameni sa se apere de animale, sa se incalzeasca cand e frig, sa isi lumineze locuintele, sa isi perfectioneze uneltele si sa transforme mediul inconjurator spre folosul sau. Spre exemplu, acestia puteau indeparta plantele de pe anumite terenuri. Se credea ca focul e o forta supranaturala, care ofera hrana si caldura, dar care pote sa si distruga.
Legat despre cum faceau acestia focul, primii oameni au invatat sa il transporte din focul izbucnit in mod natural (fulgere, incendii naturale, etc.). In cele din urma, acestia au reusit sa-l aprinda singuri, folosindu-se de diferite metode: ciocneau intre ele doua pietre pentru a produce scantei sau frecau doua bucati de lemne, pana cand acestea se aprindeau. Astfel, aprindeau ierburi uscate, scoarta de copac, frunze uscate si alte materii care luau foc cu usurinta.
Semineul in Antichitate
Inca din perioada veche a antichitatii, stramoşul şemineelor a fost o simpla construcţie din piatra aşezata de obicei in mijlocul incaperii. Fumul era evacuat printr-o gaura din tavan, raspandindu-se adeseori şi la interior. In jurul focului se adunau membrii unei familii sau chiar ai unei comunitaţi mai largi, pentru a se incalzi dar şi pentru a praji bucaţile de vanat. Acest design a durat mii de ani . Ulterior vatra de foc a fost mutata la peretele exterior, cand oameni au descoperit patul si podeaua de lemn, deci a fost mult mai usor sa se incalzeasca. Apoi, s-a perfectionat acest instrument vital, omul invaţand sa starneasca ori sa domoleasca focul, sa canalizeze fumul şi sa conserve caldura pentru perioade de timp mai indelungate.
Urmatoarea evolutie si descoperire a fost cosul de fum. Prin evacuarea fumului din camin in sus prin acopertisul casei, traiul a devenit parca mai usor, caldura mentinandu-se cat mai mult. Hornul este probabil, cea mai importanta inovatie si de durata.
Semineele intre anii 1600 – 1800
1678 – Printul Rupert a adaugat un gratar ce avea functiile de odihnire a focului si de calmare a tirajului. Gratarul se ridica astfel incat aerul sa lucreze pe sub materialul incandescent. Acest lucru a contribuit la reducerea emisiei de fum.
1700 – Benjamin Franklin a inventat soba Franklin. Soba a fost confectionata din fonta si a fost mutata inapoi in centrul camerei pentru producerea de mai multa caldura in sistem radial. A prelungit de asemenea calea de circulare a fumului cald , eficientizand la maxim incalzirea camerei . Metoda permitea, prin adaptari si tuburi de aer recuperatoare de caldura, incalzirea mai multor camere in mod natural si fara cheltuieli suplimentare .
1796 – Rumsford a publicat doua documente in care era descris designul caminului sau, cu un semineu inalt, putin adanc pentru a refleta in mod eficient caldura, cu toba refractanta, care a rationalizat si s-a dovedit excelenta in eliminarea fumului. Acest raport de calcul a permis ca semineul sa fie incorporat in peretele de casa.. Acest design a durat si a primit imbunatatiri pana in sec al 19-lea .
Semineul Modern
Unimat, unicul distribuitor in Romania de seminee de inalta calitate germana, HARK. Colaborarea cu Hark este un pas firesc si normal de a continua sa oferim clientilor nostri solutii si servicii complete, fiind o gama de produse care trebuia sa intregeasca portofoliul nostru de produse. HARK – Un nume care inseamna calitate! Atentia la detalii si experienta de peste 40 de ani, au facut din brandul Hark cel mai mare producator de seminee si sobe din Germania si unul dintre producatorii de frunte din intreaga Europa.
In general, principiul de funcţionare al semineelor este: aerul rece intra pe la baza şemineului este incalzit şi transferat, printr-o forma sau alta, catre camera in timp ce fumul şi scanteile sunt evacuate pe horn. Instalaţii moderne şi relativ sofisticate pot dirija aerul cald pe un sistem de tuburi special calibrate pentru a incalzi şi spaţii adiacente celui in care e instalat şemineul. Puterea calorica a unui şemineu şi performanţele sale sunt in directa legatura cu sistemul constructiv, dar şi cu tipul de combustibil utilizat. Un focar de calitate este din otel din 4mm, izolat cu samota. Acest tip de izolare ajuta pentru cresterea randamentului de incalzire, dar ofera si un aspect placut, iar pe langa asta, samota ajuta otelul sa nu se incinga. Un focar care este construit dintr-un otel subtire se incinge si raspandeste un miros neplacut in incapere. De aceea trebuie ca otelul sa fie de 4 mm si izolat corespunzator. Focarul eficient ofera o ardere maxima. Spre exemplu, Hark Wirkungrad este un model de focar ce are o ardere de 89,2%, ceea ce inseamna ca intreaga caldura intra in casa. Sunt focare ce sunt prevazute cu sistem de curatare automata a sticlei termoizolante. Un astfel de sistem functioneaza asa: cand temperatura din semineu atinge 800ºC, se ard depunerile de fum, samonta se inalbeste, iar atunci automat se curata sticla singura. Combustibilul utilizat la ardere trebuie sa fie lemn uscat, fara rasini, pentru a nu se face depuneri pe horn.
O mare gama de accesorii insoţesc, de obicei, un şemineu bine dotat, acestea variind in funcţie de zona geografica unde au fost inventate şi de perioadele istorice specifice. Unele accesorii (cleşti, faraşe, gratare protective, perii pentru cenuşa, paravane), adevarate opere de arta utilitara, au intrat in colecţii particulare şi sunt preţuite pentru valoarea lor decorativa.
Componentele focarului sunt: cenusarul, picioarele reglabile, sticla termoizolanta de diferite forme, fie simpla sau dubla si hornul de evacuare. Un semineu este compus din focar, design-ul exterior, racordul de la focar la cosul de fum. Iar optional (dar indicat), sunt placile de silicat de calciu ce ofera o izolare a peretelui din spatele semineului.
Semineele, elemente originale de decor, ofera interioarelor un aer aparte, un soi de intimitate cu epocile trecute, in concordanta cu numeroasele tipuri de design in care pot fi puse in evidenta. Cu siguranta, un semineu in care focul arzand e inima acestuia, transmite sentimente de liniste si intimitate, infrumusetand incaperea in care domneste.