Palatul Copiilor – un loc unde multe generatii si-au descoperit talentul…
Palatul Copiilor – un loc unde multe generatii s-au educat, unde interesul si grija in educatia copiilor asigura ziua de maine! Acum, viitorul noii generatii este in mainile noastre! De ce? În luna aprilie a anului 2019, Palatul Copiilor trebuie sa se mute. Una din cele mai îndrăgite instituții ale Sibiului, era locul în care copiii reuseau sa gaseasca bucuria de a învăța prin joacă și unde talentul fiecaruia putea fi scos la suprafață datorită unor oameni care își dedicau timpul lor pretios pentru copilasii nostri, are nevoie de implicarea întregii comunități. Timpul se scurge, iar cladirea in care ar trebui sa invete copiii nostri si despre care ar trebui sa vorbim in continuare la prezent si viitor, are nevoie serioasa de mari reabilitari. Consiliul Local Sibiu a oferit un sediu in fostul internat al Liceului Tehnologic “Henri Coanda”, insa investitiile pentru reparatii depasesc 200.000 de euro. Pentru a putea sa isi continue activitatea, parintii elevilor care studiaza la Palatul Copiilor au infiintat o asociatie pentru a ajuta la strangerea de fonduri.
Palatul Copiilor din Sibiu trebuie să se mute din actuala locație deja de câțiva ani, iar acum se află pe ultima sută de metri. Este însă nevoie de câteva sute de mii de Euro și de forță de muncă pentru ca noua clădire să fie reabilitată.
E dureros sa vezi Liceului Tehnologic de pe stradă Henri Coandă, deoaerece se afla in condiţii precare.
“Scopul acestei asociații este de a sprijini Palatul Copiilor, prin amenajarea acestui spațiu. Palatul Copiilor are o istorie, este cunoscut de către toți. Palatul Copiilor a fost înfiinţat în anul 1958 şi şi-a schimbat până în momentul acesta locaţia de trei ori. A fost pe bulevardul Victoriei, în Piaţa Mică, la Muzeul “Franz Binder”, iar din 1986 suntem pe Constituţiei. Din păcate, a venit vremea să părăsim acest loc şi, cu ajutorul Primăriei, am primit acest spaţiu. Contractul cu proprietarul de drept expiră în luna aprilie 2019. Atunci, trebuie să elibărăm spaţiul şi să ne mutăm aici. După cum vedeţi, clădirea necesită multe reparaţii şi reabilitări”, a declarat Liviu Rotaru, preşedintele Asociaţiei “Pro Palatul Copiilor” Sibiu.
„Când oamenii se unesc, miracole se împlinesc”
Potrivit unui plan tehnic, în prima lună a anului 2019, vom avea nevoie de cât mai multi voluntari pentru a ne ajuta la curăţenia spaţiului. Vor fi obţinute, apoi, avize de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, urmate de înlocuirea ferestrelor actuale cu ferestre de termopan, realizarea instalaţiei electrice, a pereţilor şi pardoselii, precum şi a instalaţiei de încălzire. Va urma realizarea termosistemului şi a acoperişului.
Alături de Palatul Copiilor se află asociaţii, ONG-uri locale şi companii sibiene. “E imposibil ca o instituţie ca Palatul Copiilor să nu aibă sprijinul autorităţilor şi al comunităţii locale. E chiar strigător la cer! E o organizaţie care face lucruri incredibile pentru copii. O organizaţie care face lucruri atât de bune pe educaţie, cultură, primeşte sprijin atât de greu…? Dar mă bucur că sunt câţiva oameni care pun mână de la mână să facă treabă. Sibiu Guitar Meeting a avut chiar o ediţie care a cuprins o cauză pentru Palatul Copiilor. Am cântat pentru el. Am strâns în jur de 3000 lei”, a spus Cosmin Marcu, preşedintele Asociaţiei Culturale “Play”.
Cu banii strânși până în acest moment, reprezentanții instituției au reușit să renoveze parțial etajul I al noii clădiri. Deși au pornit la drum cu o idee asupra a ceea ce ar urma să reprezinte financiar reabilitarea, odată ajunși la muncă, au descoperit mult mai multe probleme care cer, desigur, și mai mulți bani.
„Din păcate, a venit vremea să părăsim acest loc. După cum vedeţi, clădirea necesită enorm de multe reparaţii şi reabilitări și cu sprijinul asociației Pro Palatul Copiilor Sibiu și cu alte asociații sperăm să sensibilizăm comunitatea locală să ne ajute să demarăm lucrările. Cu banii pe care i-am primit de la Ministerul Educației am reușit să reabilităm etajul I”, a mai spus directorul.
Prof. Daniela Muntean, inspector în cadrul IŞJ Sibiu, a mărturisit că “a fost o luptă titanică pentru a obţine acest sediu, cu numeroase audienţe, inclusiv la Minister, Prefectură, Consiliu Judeţean, Primărie. Sediul acesta are nevoie de foarte mulţi bani”.
Anual, Palatul Copiilor Sibiu primeşte, potrivit prof. Daniel Vecsei, directorul instituţiei, peste 2.300 de elevi şi preşcolari. Opţional, la sfârşitul orelor zilnice obligatorii din cadrul şcolilor şi liceelor din municipiu şi împrejurimi, elevii vin la palat pentru a-şi dezvolta aptitudini fie în domeniul cultural, fie în domeniul tehnico-ştiinţific şi sportiv.
„Avem nevoie de cât mai mulți oameni care să ne poată ajuta, să se adune în jurul nostru și să reușim cumva să strângem fonduri, materiale și forță de muncă alături de care să facem acest spațiu utilizabil. Clădirea are multe vicii ascunse pe care le descoperim pe parcursul lucrărilor”, spune Liviu Rotaru, preşedintele Asociaţiei Pro Palatul Copiilor.
Cei care vor să sprijine Palatul Copiilor o pot face donând către Asociația Pro Palatul Copiilor Sibiu, în contul RO95RNCB0227159638480001, deschis la BCR.
Revenim cu cat mai multe detalii in saptamana 07-11.01.2019
Palatul Copiilor nu se poate muta fără ajutorul comunității.