Sfaturi practice pentru amenajarea unei alei de acces auto

Amenajarea unei alei pentru acces auto poate deveni copleșitoare dacă nu apelezi la o firmă specializată, care să se ocupe de tot ce înseamnă alegerea materialelor plus montajul propriu zis. Dacă totuși te-ai hotărât să te ocupi singur de pavarea unei alei cu trafic auto este important să știi care sunt pașii necesari, cum să alegi materialele potrivite și cum te asiguri că aleea va avea un aspect care se potrivește cu restul curții. E important ca o alee pe lângă aspectul estetic, să fie funcțională și mai ales să te asiguri că va rezista în timp.
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să măsori și să alegi dimensiunea potrivită.
Stabilește zona exactă unde vei construi aleea, în funcție de spațiul curții tale. Lățimea aleii ar trebui să fie suficientă dacă iei în calcul dimensiunea mașinii plus încă 0,5-1 metru.
Al doilea pas după ce ai stabilit locul unde vei amenaja aleea, este alegerea materialului.
Pe piață există o multitudine de modele de alei pentru curte din care poți alege, ținând cont de spațiul tău dar și de preferințe. E important să ții cont de dimesiunile curții tale. Astfel dacă curtea ta este mică este indicat să alegi un model care să creeze senzația de spațiu. Poți face acest lucru alegând pavaje în nuanțe deschise sau cu modele geometrice.
Dacă dispui de o curte spațioasă poți opta pentru pavele de mai multe culori sau forme, pentru a da vitalitate curții.
În cazul în care suprafața pe care v-a fi montat pavajul este în pantă este recomandat alegerea unui model de pavaj cu suprafață structurată pentru o mai bună aderență. Pentru scurgerea apei pluviale trebuie să iei în considerare instalarea unei rigole. În acest moment, pe piață sunt disponibile numeroase tipuri pe rigole cu forme și dimensiuni variabile.
Al treilea pas pe care trebuie să îl urmezi este să pregătești zona care urmează să fie pavată.
Dacă ai ales deja pavajul, nu uita că vei avea nevoie și de pietriș, nisip, dar și, de o placă vibrantă cu talpă de cauciuc, pentru compactare, lucru valabil și pentru pavajul din piatră naturală.
Următorul pas este construirea aleii de acces auto. Dacă vrei o lucrare durabilă și de calitate, este important să respecți recomandările producătorului de pavele. La aproximativ o lună de la montaj este recomandată sigilarea și etanșarea pavajului, proces care se repetă o dată la 2 ani, pentru a menține calitatea aleii de acces.
Se recomandă montarea unei bordurii de beton care nu numai că va proteja aleea dar va delimita în mod plăcut spațiul.
Ultimul pas pe care trebuie să îl mai faci este să te asiguri că aleea va fi iluminată corespunzător. Poți face asta folosind surse de iluminat electrice, cu baterii sau solare, important este ca prin amplasarea lor să asiguri suficientă lumină zonei de acees auto.
Alegerea materialelor potrivite în funcție de nevoi și preferințe, stabilirea detaliilor și contactarea unei echipe de profesioniști în montaj, îți vor asigura o lucrare durabilă și de calitate.
Mai jos vă prezentăm câteva modele de pavaje, de la partenerul nostru de încredere Elis Pavaje, disponibile la Unimat!