Alegerea gresiei si a faiantei pentru bucatarie
Adeseori alegerea gresiei si faiantei pentru bucatarie poate fi o adevarata provocare.
Pentru ca placile ceramice sunt o investitie de viitor in designul unei case, pe langa aspectul estetic trebuie sa ai in vedere mai ales garantia rezistentei lor. Astfel acestea trebuie sa faca fata conditiilor speciale din bucatarie: umiditate generata de abur si apa, si in unele cazuri, ventilatie deficitara.
Este important, ca in momentul in care te-ai decis sa iti amenajezi sau sa iti redecorezi bucataria, sa tii cont de faptul ca acest spatiu trebuie sa fie ordonat, practic si functional, adica sa imbine utilul cu placutul, sa fie un loc eficient in care sa gatesti dar si un loc placut in care sa servesti masa.
Si pentru ca gresia si faianta reprezinta o parte importanta din amenajarea bucatariei, alegerea lor poate fi o sarcina dificila, din mai multe puncte de vedere. In primul rand datorita gamei bogate de placi ceramice existente pe piata, in al doilea rand datorita factorilor de care trebuie sa tii cont si nu in ultimul rand datorita fluxului continuu de schimbare in ceea ce priveste tendintele in materie de design. Dar cu putina organizare si simt practic vei reusi sa te bucuri in final de confortul bucatariei tale.
Iata o serie de sfaturi care te vor ajuta in alegerea gresie si faiantei pentru bucataria ta.
Primul lucru de care trebuie sa tii cont cand alegi placile ceramice pentru bucatarie este ca aceasta este una din incaperile cele mai expuse la trafic intens. De aceea pentru pardoseala trebuie aleasa o gresie cu o suprafata foarte rezistenta din punct de vedere al traficului dar si al factorului chimic. Pentru placarea peretilor, de asemenea trebuie aleasa o faianta cu un grad mare de rezistenta chimica datorita aburilor care se formeaza in bucatarie sau a grasimilor.
Al doilea lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este spatiul. In functie de spatiul disponibil, in alegerea culorii placilor este bine sa tii cont de: marime bucatariei, luminozitatea acesteia, mobila, accesorii si aparatura.
In functie de marimea incaperii trebuie sa stii ca daca optezi pentru nuante inchise a gresiei si a faiantei intr-o bucatarie mica, aceasta va parea si mai mica. De aceea pentru a crea iluzia optica a unei incaperii spatioase, alegerea nuantelor deschise, calde si luminoase vor avea efectul dorit. De asemenea, pe piata exista o gama foarte diversificata de placi ceramice cu diverse modele si posibilitati de intercalare a tipurilor de placi (tabla de sah, mozaic, romb). Totusi pentru a evita un efect vizual neplacut trebuie combinate maxim doua, trei culori, care sa fie complementare: crem-maro, alb-caramiziu. De exemplu poti face o combinatie dintr-o faianta inchisa la culoare in partea de jos a peretelui si deschisa in partea de sus, delimitand cele doua zone cu un brau.
Specialistii recomanda totodata ca marimea placilor sa fie direct proportionala cu marimea peretilor, astfel ca in cazul unor pereti mici trebuie aleasa o faianta tot de dimensiuni mici sau medii. In cazul unor peretii generosi, poti opta pentru placi mari de faianta sau chiar placi de tip mozaic.
Luminozitatea incaperii este de asemenea foarte importanta. Nuantele deschise vor oferi si mai multa luminozitate, de aceea pentru bucatarie sunt recomandate placile ceramice in tonuri calde, nuante de galben, portocaliu, bej (in alegerea culorii poti tine cont chiar si de detaliile accesoriilor din bucatarie: mobila sau culoarea aparatelor electrocasnice).
Dupa stabilirea culorii placilor poti trece la alegerea modelului care trebuie sa se integreze armonios cu stilul bucatariei. De exemplu, daca bucataria ta este amenajata in stil rustic poti alege un model de placi patrate, in combinatie de alb cu maro dispuse sub forma unei table de sah. Pentru un design modern poti opta pentru combinatii inedite de gresie si faianta in culori puternice. Pentru un stil clasic al bucatariei sunt recomandate placile intr-o singura culoare, simple si elegante. Important este ca gresia sa aiba aceeasi textura, iar culoarea si modelul trebuie sa se asorteze cu placile de faianta de pe pereti.
Alte criterii de care trebuie sa tii cont cand alegi gresia si faianta pentru bucataria ta sunt: rezistenta la zgariere, gradul de porozitate sau absorbtia de apa, rezistenta la abraziune.
Cand te-ai decis asupra nuantelor si a materialului placilor ceramice nu uita ca inainte de a le cumpara sa verifici ca pe cutie acestora sa fie imprimat numele si adresa producatorului, marca, dimensiunea si codul acestora, calitatea dar si nuanta, calibrul si data fabricatiei.
Ultimul lucru pe care trebuie sa il mai ai in vedere inaintea achizitionarii placilor, este surplusul de materiale. Astfel ca pe langa gresie si faianta trebuie sa tii cont si de produsele complementare cum ar fi adezivul, cimentul, nisipul, ipsosul sau chitul, materiale necesare aplicarii lor.
Tinand cont de aceste lucruri, alegerea placilor ceramice poate deveni o sarcina placuta.