Avantajele incalzirii in pardoseala
Cand vine vorba de acasa cu toti ne dorim o casa primitoare si calduroasa.
Tehnologia a avansat foarte mult in ceea ce priveste confortul unei locuinte, astfel ca tot mai multe persoane prefera sistemul de incalzire in pardoseala, care inlocuieste cu succes traditionalul calorifer. Astfel inovatia pe care o aduce incalzirea in pardoseala, e ca, in fapt transforma podeaua intr-un mare calorifer cald si confortabil. Este cunoscut faptul ca un sistem de incalzire centrala bazat pe calorifere creeaza curenti de aer cald, care se deplaseaza de la nivelul radiatorului catre tavan, iar ca urmare suprafata pardoselii ramane cea mai rece. In schimb, in cazul unui sistem de incalzire in pardoseala, pe langa consumul redus de energie, vei putea beneficia toata iarna de caldura si confort la nivelul picioarelor.
Inainte de a opta pentru incalzirea in pardoseala este important de stiut ca exista doua tipuri de sisteme de incalzire:
- Incalzirea traditionala in pardoseala la care transferul termic se face pe baza unui circuit de apa calda, printr-un sistem de tevi.
- Incalzirea electrica in pardoseala bazata pe un covor electric de rezistente care se monteaza sub gresie sau podea.
Avantajele folosirii unui sistem de incalzire in pardoseala sunt:
- Caldura este uniform repartizata pe intreaga suprafata a pardoselii, ceea ce ofera un confort termic sporit si constant.
- Caldura este distribuita de jos in sus, ca urmare nu vei mai suferi de senzatia de rece a picioarelor. De asemenea, stratificarea aerului este facuta astfel incat aerul din incapere sa fie mai cald la nivelul picioarelor iar cel respirat sa fie mai rece.
- Pe langa confortul termic ridicat, incalzirea in pardoseala este mai eficienta cu 25%-30% decat incalzirea clasica prin radiatoare. De asemenea, costurile de incalzire a locuintei scad considerabil in cazul unei incalzirii in pardoseala.
- Aspectul estetic al incaperii este imbunatatit considerabil pentru ca nu vor exista tevi, calorifere sau robineti, sistemul de incalzire in pardoseala nefiind vizibil. Datorita acestui fapt, vei beneficia de mai mult spatiu, ceea ce va face ca amenajarea incaperii sa devina mult mai placuta pentru ca poti pozitiona mobila cum doresti fara sa iti mai pui problema blocarii unui calorifer.
- Incalzirea in pardoseala poate fi montata sub parchet, gresie, marmura fara ca acestea sa se altereze in timp.
- Un sistem de incalzire in pardoseala are o durata de folosinta crescuta. Astfel un sistem electric de incalzire poate sa functioneze pana la 50-60 de ani fara a necesita vreo mentenanta. Totusi in cazul in care exista defectiuni, service-ul se realizeaza usor si fara riscuri de distrugere a pardoselii.
- Incalzirea in pardoseala este ecologica, ea putand fi cuplata la sisteme care folosesc surse de energie regenerabila, lucru care nu se poate realiza in cazul sistemelor clasice de incalzire cu calorifere.
In concluzie, sistemul de incalzire in pardoseala asigura o caldura uniform distribuita, care circula de jos in sus si totodata faci si economie la energie.