Ce este coșul de fum și care este rolul lui?
Știați că…
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a concluzionat într-un raport pe 2014 că a doua cauză de producere a incendiilor, după focul deschis, sunt coșurile de fum defecte?…
De foarte multe ori, cel care își construiește o casă, consideră în mod eronat, coșul de fum ca pe un accesoriu seminecesar, el nefiind luat în calcul la momentul bugetării sistemului de încălzire. Uneori este construit artizanal, iar din păcate nu destule sunt exemplele de incendii provocate din aceasta cauză și este păcat ca din ignoranță să „aruncăm pe apa sâmbetei“ munca noastră de o viață.
Coșul de fum este elementul de construcție care are rolul de a evacua în atmosferă, în condiții de siguranță deplină, la o înălțime de siguranță, respectiv deasupra nivelului acoperișurilor, fumul și gazele de ardere rezultate în urma folosirii diferitelor tipuri de combustibili. Aceste gaze, prin continutul lor de substante nocive reprezinta un pericol pentru sanatatea omului, cat si pentru mediul inconjurator.
Ce ar trebui știut este faptul că fără un coș de fum performant și corect dimensionat, o centrală performantă, scumpă, o centrală în gazeificare de exemplu, este posibil să nu funcționeze niciodată în parametrii specificați de producător și mult mai rău, poate crea probleme de siguranță, de sănătate a locatarilor sau de confort. Fără o evacuare eficientă și corectă a gazelor rezultate în urma arderii, centrala nu va intra în modul de funcționare în gazeificare, nu va atinge acel randament de 90-92%, va consuma mai multe lemne, va trebui alimentată de mai multe ori pe zi, va produce condens excesiv, se va colmata prematur, depunerile de gudron de pe schimbătorul de căldură crescând ineficiența transferului de căldură.
Acest randament crescut al centralelor termice are totuși și un revers al medaliei: temperaturile mici de pe evacuarea centralei fac ca viteza gazelor să fie mai mică, ca tirajul necesar pentru evacuarea gazelor, specificat de producator, să fie obținut mai greu. O circulație necorespunzătoare a gazelor favorizează depuneri de funingine/gudron în exces pe pereții interior ai coșului de fum. În anumite condiții de temperatură, aceste depuneri se pot autoaprinde, temperaturile dezvoltate fiind de aproximativ 1000°C. În acest moment, este crucial ca sistemul de evacuare a gazelor arse să facă față acestor temperaturi, fără a crăpa și fără a transmite temperaturi mari către exterior, temperaturi care pot ajunge la materialele combustibile, ajungându-se astfel la incendii.
Concluzia ar fi ca, acest element din construcția casei, datorită faptului că este un element ascuns – în pereții casei, pe o fațadă secundară, etc., trebuie să i se acorde importanță necesară pentru siguranța locatarilor, pentru bună funcționare a sursei de încălzire și mai ales, pentru nopți liniștite !!