Cum aleg terenul viitoarei construcții?
- În ce zonă ar fi bine să fie terenul nostru? – În localități trebuie ales in primul rând în funcție de proximitatea utilităților (canalizare, curent electric, gaz). Cu cât parcela este mai departe de acestea cu atât costurile de racordare devin mai mari, iar ceea ce pare un chilipir la prima vedere, poate în final sa ne coste mai mult. Elementele de încălzire și canalizare-apă pot fi suplinite prin alte metode, dar curentul electric este esențial. Iar costurile montarii unui stâlp electric, dacă este obligatoriu pentru aducerea rețelei lângă casă, poate încărca destul de mult valoarea reală de achiziție a terenului. Pe lângă acestea mai contează foarte mult forma reliefului și compoziția solului, inclusiv adîncimea pânzei freatice. De exemplu, un teren în pantă presupune o structură mai solidă a casei, care trebuie să poată prelua și funcția de consolidare a terenului, deci costurile de materiale și escavare sunt mai mari. Iar dacă compoziția solului este „moale“, atunci sunt necesare lucrari suplimentare de consolidare a acestuia, cu atât mai mult dacă acesta este mai sterp. Vorbim practic aici și de condițiile de fundare, unde este absolut necesar un proiect realizat de un inginer geotehnician.
- Dimensiunea terenului contează? – În mare parte DA! Coeficientul de utilizare a terenului (raportul dintre suprafața desfașurată la sol a construcției raportată la suprafața terenului) ar trebuie să fie în mod ideal de 45%. În zonele aglomerate sau centrale ele pot fi de 80%, iar în cele de lux de 20%. O parcelă mică, pe care dorim să ne desfășurăm cât mai mult, ne duce practic până în gardul vecinului, fapt ce ne crează un disconfort și lipsa unei intimități la care nu am visat, când am dorit construirea unei case. Să nu mai vorbim și de faptul că nu putem fi siguri dacă viitorul vecin situat la 2 metri de terenul nostru nu va fi în realitate un bloc cu 2-3 etaje (deși, legal, distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc – Sursa: Cod civil, Ordinul 536/1997, art.2). Chiar dacă lucrurile acestea nu ar trebui să primească autorizații de construcție, la noi din pacate nu se prea respectă. Iar împrejmuirea cu un gard de 2,5 metri nu rezolvă nimic, deoarece singura panoramă pe care o veți admira din living va fi doar un zid. Ca un pont: Puteți afla de la Primarie cine are în vecinătatea terenului Dvs. autorizație de construcție, dar mai ales CE urmează să construiscă. Aceste date sunt în general publice! Dacă se construiește un bloc sau un ansamblu de locuințe înșiruite renunțați la achiziționarea lui sau negociați prețul pe metru patrat mai jos…
- Urbanismul – Terenul trebuie sa fie cât mai aproape de viitoarele căi de acces – principale sau secundare -, ideal cca 100m și care trebuie să se regăsească în planul de amenajarea urbanistică a zonei unde veți construi. Aceste informații le puteți obține de la primării. Achiziționat „orbește“ sau pe „încredere“, veți fi poate puși în situația de a aștepta poate ani buni până la asfaltarea căii de acces. Iar dacă planul de urbanism prevede amplasarea sau lărgirea străzii pe care se gaseste terenul dumneavoastra, o portiune importanta din teren (3-5m sau mai mult) poate deveni, la un moment dat, stradă. Acest lucru este important pentru a ști din start cât trebuie retrasă clădirea în față raportată la limita terenului (5 m), dar și în ce zonă a viitoarei străzi îl achiziționați. Un teren pe „colț“ sau la o viitoare interesecție va pierde drastic din suprafață. Iată un argument solid pentru care este de preferat obținerea unui certificat de urbanism înainte de achiziționarea terenului.
- Distanța față de instituții publice (grădinițe, școli, cabinete medicale), magazine și mijloace de transport în comun – În general marea majoritate a cartierelor noi de locuințe, case unifamiliale sau ansambluri rezidențiale se dezvoltă în spațiul intravilan de la periferia marilor localități, unde cele enumerate mai sus sunt practic inexistente, iar construirea lor în aceste zone poate dura decade…În timp, transportul cu mașina personală a copiilor la școală, aducerea soacrei acasă pentru a avea grijă de cei mici, mersul după cumpărături, se va simți financiar în timp și în bugetul familiei datorită cheltuielior pentru combustibili. Preferabil să alegeți terenul într-o zonă cât mai apropiată de acestea, eventual la capăt de linii de transport sau în apropirerea parcurilor comerciale, dacă tot ați ales un cartier nou de locuințe.
- Cartier nou sau cartier vechi? – Construirea într-un cartier nou sau vechi de locuințe, prezintă avantaje sau dezavanteje în ambele situații. Cartierele noi, aflate cum am mai spus la periferia orașelor, permit achiziționarea de suprafețe mai mari de teren la un preț în general mai mic decât cele situate în zonele mai centrale. Practic pe o suprafață mai mare puteți să va desfășurați mult mai mult viitoarea construcție, dar trebuie însă ținut cont de dezavantajele menționate la punctul 4. Tot aici, din punct de vedere arhitectural și stilistic nu aveți atât de multe îngrădiri precum în cartierele mai vechi de locuințe, unde trebuie să va adaptați proiectul la mai multe reguli legate de urbanism. În cartierele noi, lipsa traficului intens, se face simțit ca și confort, dar și ca poluare, procesul de renovare, ciclic, urmând într-o perioada mult mai îndepărtată. În general în ambele cazuri sunt de evitat locațiile cu ieșire directă la arterele principale, distanța rezonabilă de acestea fiind de cca 100m, dar este totuși un factor relativ, care poate varia în ambele sensuri. Avanatajul într-un cartier mai vechi este prezența zonelor cu verdeață, apropierea parcurilor și a locurilor de joacă, cunoscut fiind faptul că în cele noi, acestea nu par să prezinte o prioritate.