Sus Inima
“Cu inima deschisa si cu entuziasm, am decis sa ma implic in aceasta amenajare inca de la aflarea primelor detalii in legatura cu destinatia spatiului. Am urmarit sa obtin o casa functionala, cu o atmosfera placuta in fiecare incapere. De la primele masuratori am descoperit o cladire superba cu incaperi inalte, fereste luminoase, parchet de lemn si cu un aer aparte ce transmitea o senzatie de liniste si calm. Vreau sa cred ca am dat viata acestei case si ca prin intermediul culorilor folosite pot influenta si ajuta asupra starii de spirit si asupra sanatatii beneficiarilor. Un real ajutor si suport au fost serviciile de proiectare 3D pentru bai din cadrul departamentului de ceramica de la Unimat, precum si comunicarea eficienta a consultantului de vanzari. In orice zi din viata se poate intampla un lucru trist ca acela de a afla ca trebuie sa te lupti cu o boala precum cancerul. Intr-o zi frumoasa, inca de la primul contact eu, am descoperit cea mai sincera prietenie din ultimul timp.Carmen a fost acel motoras, plin de energie pozitiva care, a descoperit in fiecare zi oameni ce simteau nevoia sa se implice in aceasta amenajare. Defapt ea a facut ca lucrurile sa se intample cu adevarat, merita sustinere din partea tuturor pentru ca face minuni pentru oameni cu ambitia ei.” povesteste Hermina Goia, designerul care a pus culoare si stil in Casa Sus Inima.
In aceasta casa sunt doar produse de calitate, precum gresia si faianta ce poarta amprenta unor producatori de renume ca si Tubadzin, Cesarom, Marazzi, Paradyz, Naxos. Colectiile vesele si cu gust, prezente in casa Sus Inima sunt menite sa ofere armonie si frumusete spatiului. Obiectele sanitare de la SanSwiss, Kolpa-San si bateriile de calitate de la HansGrohe, Grohe, mobilier Cersanit, sisteme de nivelare Perfect Level si rezervoare ingropate de la Geberit, toate la preturi speciale achizitionate de la Unimat.
Casa „Sus inima” a luat nastere la etajul renovat al unei case de pe Strada Constantin Noica, Nr.26, la doua minute de mers pe jos de Spitalul Municipal Sibiu. Sunt 150 de metri patrati care pot fi folositi, impartiti in trei dormitoare, un living, doua bai cu dus, respectiv cada si o toaleta de serviciu.
„L-am inchiriat ca un apartament din care am reusit, speram noi, sa facem o casa „Sus inima”. O casa calda, placuta, in care sa te simti in siguranta. Aici vom oferi suport psihologic, vom face grupuri de suport pentru persoanele care sunt diagnosticate cu cancer. Vor fi grupuri de barbati si grupuri de femei, pentru ca fiecare dintre ei sa se poata simti in largul lor, vom avea grupuri de suport pentru apartinatori in asa fel incat persoanele care au pe cineva diagnosticat in familie sa stie cum sa le vorbeasca. Trebuie sa fim constienti de faptul ca, atunci cand o persoana primeste un astfel de diagnostic, ea se transforma, pentru ca socul este mare. Atunci trebuie relationat diferit si asta o sa invatam sa facem aici. Cum sa trecem prin cancer impreuna. De fapt, asta este misiunea noastra. Vom avea si grupuri de suport pentru persoane care au pierdut pe cineva drag. Toate aceste grupuri vor avea maxim opt persoane”, mai spune Carmen.
„Suntem un ONG si aceasta casa e o initiativa comunitara. Ne-am propus sa venim in sprijinul bolnavilor de cancer si familiilor lor. Toata povestea a pornit destul de spontan, datorita faptului ca intr-un fel sau altul noi, toti trei, eu, Carmen Chindris si parintele Constantin Necula, am fost afectati direct sau indirect de aceasta maladie. Prin experientele pe care noi le-am trait, ne-am gandit ca poate ar fi cazul ca cineva sa faca ceva si pentru bolnavii de cancer. Am pornit initial gandindu-ne ca ar fi foarte util sa organizam niste grupuri de suport pentru bolnavi si familiile lor, pentru ca, pe langa problema evidenta medicala a acestor oameni, ei se confrunta si cu niste probleme psihologice, depresie, alienare sociala. E foarte dificil sa faci fata unei boli de tipul acesta si sa fii singur. In acest sens, noi am incercat sa gasim colaboratori cu care sa venim in sprijinul acestor bolani de cancer”, a explicat Lu Knobloch, unul dintre reprezentantii „Sus Inima”, in cadrul unei conferinte de presa.
Dar asta nu va fi tot tot. In Casa „Sus inima” se va face terapie prin arta cu Laura Burnete, astfel incat cei care nu se pot exterioriza sa o faca prin arta, iar doctorul in biologie, Ghizela Vonica, va face cursuri de nutritie in cadrul carora va da sfaturi cu privire la alimentatie, va vorbi despre plantele anticancer si ce este contraindicat sa mancam. Nu va scrie retete, nu va da scheme de alimentatie, ci doar sfaturi si indrumari.
„Sunt foarte multi pacienti care beneficiaza de Radioterapie, dar care nu isi permit acest tratament pentru ca nu pot face naveta sau achita cazarea. Radioterapia dureaza intre patru – sase saptamani si se face in fiecare zi”, a mai spus Lu Knobloch.
Centrul „Sus Inima” il are aproape pe dr. Adrian Moga, medic primar Oncologie- Radioterapie, in cadrul Polisano.
„In urma cu cinci ani, am infiintat un serviciu nou de Radioterapie cu ajutorul dr. Vonica. Avem un aparat de ultima generatie, cu care am inceput timid ca numar de pacienti. Acum atingem anual 1000 de pacienti. In fiecare zi in cadrul Serviciului nostru sunt intre 70 – 90 pacienti. Fiind un aparat performant, am atras pacienti si din alte judete, dar si de peste grante, Republica Moldova. Unii vin de la distanta si nu au posibilitatea de transport sau sa-si plateasca gazda. Si, oricum, nu e chiar corect ca un bolnav sa stea intr-o pensiune. In primul rand, in aceasta casa vrem sa primim cazuri sociale. Nu bolnavii foarte grav, pentru ca nu oferim servicii medicale. In caz de urgente, eu voi fi aproape si voi interveni”, a spus dr. Adrian Moga
Tot ceea ce ofera asociatia este gratuit. Casa „Sus inima” este deschisa de sambata, 21 septembrie. A fost gandita de oameni cu spirit care au stiut ca pot schimba ceva, este sustinuta de oameni cu inima mare, care au inteles cat de important este sa reactionam impreuna si asteapta oameni care ii vor da viata.
Cei care vor sa ajute Asociatia „Sus Inima” si, implicit, bolnavii de cancer, o pot face prin donatii in contul RO59BTRLRONCRT0329488001.