De ce este important acoperisul?
Acoperisul casei tale are o importanta majora, deoarece are rolul de a proteja cladirea de fenomene precum ploaia, vantul, grindina, zapada, etc. Cu siguranta, inainte sa te apuci sa iti construiesti casa sau cand iti planifici schimbarea invelitorii vechi, treci prin provocarea alegerii sistemului de invelitoare pe care il vei folosi pentru constructia sau renovarea acoperisului, intrebarea cea mai frecventa in acest caz, este: Ce tip de tigla sa folosim?
Arhitectul recomanda utilizarea anumitor produse in functie de tipul de proiect ales. Prietenii iti recomanda produsul folosit de ei. Auzi tot felul de idei si pareri de la specialisti (mai mult sau mai putin), pe subiectul ”acoperisuri”.
Ca parte finala a casei, acoperisul devine un element-cheie pentru rezistenta casei, pentru durabilitatea in timp, arhitectura casei, dar si pentru confortul familiei, de aceea trebuie sa te informezi corect inaintea achizitionarii materialelor necesare. Unimat iti pune la dispozitie acest articol, pentru a te ajuta in rezolvarea celor mai des intalnite intrebari legate de sistemele de invelitori ale acoperisului, dar si personal bine instruit in acest domeniu.
Daca iti doresti un acoperis care sa aiba o durata mare de viata, fara sa isi piarda din proprietati, vei alege tigla ceramica, chiar daca pretul este probabil mai mare.
Poate nu ai o structura a acoperisului foarte rezistenta si vei avea nevoie de o invelitoare usoara, in acest caz vei alege cu siguranta, tigla metalica, sau alte tipuri de invelitori usoare (ex. sindrila bituminoasa)
Exista foarte multe tipuri de invelitori, dar noi vom prezenta patru categorii de tigla: tigla ceramica, tigla metalica, tigla din beton si tigla din sindrila si material bituminos, iar in cele ce urmeaza, o sa le descoperim avantajele si dezavantajele si o sa le analizam pe intelesul tuturor.
Tigla pentru acoperis ceramica este considerata solutia traditionala, fiind fabricata in prezent in numeroase modele si culori. Este unul dintre materialele folosite inca din vechime pentru invelirea acoperisurilor, tigla ceramica fiind cel mai adesea considerata o varianta trainica.
Acesta indeplineste practic toate functiile, fiind foarte rezistenta in timp (intre 80 si 100 de ani), eleganta si bun izolator termic. Se monteaza usor si este convenabila in ceea ce priveste pretul. Acest tip de tigla este considerata ca fiind o solutie ideala pentru casa, are o durabilitate medie si confera un aspect traditional, fiind cel mai des folosita in zona de Ardeal.
Despre tigla ceramica se mai poate spune ca este foarte apreciata pentru calitatile sale izolante. Acesta nu se deterioreaza la temperaturi extreme si nu se sparge la expunerea indelungata la soare, de asemenea, este si un bun izolator fonic, nu are emisii poluante, este permeabila, vaporii de aer permitand o buna aerisire naturala a podului.
Tigla pentru acoperis din beton este un alt tip de tigla pentru casa care este extrem de popular, mai ales in zona Adealului. Are un aspect placut, are o durata mare de viata, intre 80 si 100 de ani, nu-si modifica aspectul exterior niciodata, este rezistenta la acizi si temperaturi extreme, este impermeabila la apa, fiind permeabila la aer, astfel permitand o buna ventilatie a podului.
Tigla pentru acoperis metalica este rezistenta, flexibila, are diverse nuante, grosimi si dimenisiuni si este adaptabila la toate tipurile de acoperis, indiferent de panta lor. Printre calitatile pe care le are tigla din metal, regasim flexibilitatea, rezistenta (50 ani), avand o greutate redusa, diversitatea pofilelor de tigla. Dimensiunile mari ale panourilor de tigla metalica permit obtinerea unor invelitori usor de montat.
Sindrila bituminoasa poate fi folosita atat pentru acoperisurile noi cat si pentru renovarea celor vechi. Prezinta avantajul aplicarii rapide si al adaptarii la orice forma de acoperis cu panta. Gama variata de forme si culori, asigura o libertate mare de exprimare, devenind astfel potrivite pentru orice stil de arhitectura, integrandu-se armonios in peisajul arhitectonic clasic sau modern. Datorita flexibilitatii, ofera multiple posibilitati in constructia acoperisului. Acoperisurile cu sindrila sunt hidroizolante prin natura lor si sunt foarte rezistente la factorii climatici, reducand considerabil zgomotul produs de ploaie sau grindina, fiind rezistente la variatii mari de temperatura, incarcari de zapada, ploaie si vant.
Rolul acoperisului este foarte important, de asemenea si starea acestuia poate schimba rezistenta casei tale. Este recomandat ca verificarea acoperisului sa se faca anual, pentru a detecta din timp orice defectiune ce ar putea afecta acoperisul. Trebuie sa verifici mai ales starea sistemului pluvial, deoarece acesta este responsabil cu evacuarea apei de ploaie cat mai departe de fatada casei, dar si eventualele fisuri de la nivelul tiglelor sau al tablei. In cazul in care observi ceva in neregula, cheama un specialist pentru a remedia cat mai repede problema.
Hidroizolarea acoperisului joaca o importanta majora pentru rezistenta acestuia, aceasta fiind o metoda eficienta de a scapa de infiltratiile de apa. Se poate realize prin montarea foliei de difuzie pentru acoperis, care are rolul de a creste protectia impotriva infiltratiilor accidentale de apa!
Curatarea periodica a acoperisul este socotita ca fiind etapa obligatorie in pregatirea acoperisului pentru ploi. In acest sens, trebuie sa verifici si sa cureti acoperisul de muschi, licheni, frunze cazute sau alte murdarii care ar putea afecta structura acestuia dar si capacitatea de a-ti proteja locuinta. Frunzele cazute trebuie in mod special adunate pentru ca ele se pot opri de-a lungul sistemului pluvial si pot favoriza aparitia infiltratiilor de apa.
Pentru a te asigura ca toate sunt in regula, verifica starea acoperisului din interior. Multe persoane verifica acoperisul doar pe partea exterioara fara sa se gandeasca ca verifice si la interior. Mai exact, infiltratiile de apa pot sa apara prin orice mic spatiu care la exterior poate sa nu fie atat de vizibil si sa il ratezi la inspectia acoperisului. Tocmai de aceea este necesar sa verifici si interiorul casei si sa cauti urme de apa, igrasie sau mucegai vizibile pe tavan sau pereti. Aceste probleme iti vor indica ca exista o problema la nivelul acoperisului si trebuie remediata imediat daca vrei ca ploaia sa nu iti afecteze si mai tare locuinta.
Cand vine momentul sa montati tigla, asigurati-va ca cei pe care i-ati angajat pentru aceasta treaba sunt cu adevarat profesionisti. In caz contrar, asteptati-va sa aveti un acoperis cu probleme: scurgeri, desprinderi de placi ceramice, mucegai, igrasie etc. Chiar daca veti plati un pret ceva mai mare in etapa de montare, acest cost va fi cu totul amortizat pe viitor datorita lipsei evenimentelor neplacute menţionate anterior. In plus, nu veti avea batai de cap cu diversele lucrari de reparaţii, lucru care va va permite sa va concentrati asupra unor aspecte cu adevarat importante din viata dumneavoastra, cum ar fi familia. Daca alegeti sa lucrati cu o firma specializata in domeniu, faceti o scurta verificare inainte sa-i angajati: de cati ani sunt pe piata, ce proiecte au mai realizat, ce zic fostii clienti despre ei etc. In plus, daca sunt cu adevarat experti, va vor oferi o garantie pentru munca prestata. Asta inseamna ca, in eventualitatea unor defectiuni datorate unei instalari defectuase, nu va fi nevoie sa suportati costurile reparţiilor.