Despre piatra naturala
Fie ca vorbim de desing interior sau exteror, optiunea de a folosi piatra naturala este mereu luata in calcul deoarece, din punct de vedere estetic, ofera o eleganta aparte. Unul dintre aspectele importante ale pietrei naturale, este faptul ca mereu va fi in tendinte, cu o rezistenta ridicata la intemperii, mereu isi va pastra nuantele si aspectul natural.
In ceea ce priveste aceste materiale, pentru ficare tip de piatra exista o istorie unica. ”Nascute” in diferite intervale de timp si in locatii diferite, sunt generate de anumite evenimente, ceea ce le confera caracteristici unice pentru care sunt atat de indragite. Avand caracteristici variate, pot fi necesari milioane de ani pentru a fi formate, cum de altfel, unele pot fi formate intr-o clipa, in functie de natura acestora.
Povestind de fiecare in parte, in acest articol vei descoperi cateva detalii importante despre aceste materiale naturale.
Calcarul sper exemplu, este o roca sedimentara compusa in principal din minerale ca aragonit si calcit, ambele fiind forme cristaline de carbonat de calciu. Fiind o roca din apele marine calde, cea mai mare parte din compozitia ei este formata din fragmente scheletice de corali, moluste si alte organisme marine. Acet tip de piatra naturala reprezinta 10% din totalul rocilor sedimentare ce se gasesc pe pamant, astfel fiind una dintre cele mai comune roci.
Avand, in zilele noastre, cele mai multe utilizari decat orice alta piatra naturala, calcarul este folosit in industria constructiilor in scara larga, asa cum a fost utilizat si cu mii de ani in urma. In mod similar, este folosit din abundenta in diferite industrii de la fabricarea de materiale plastice pana la hartie si produse chimice. Utilizarea pe scara larga a calcarului se datoreaza caracteristicilor unice pe care le are, calitati ce nu se gasesc in nici o alta piatra naturala. Acesta poate fi la fel de moale cum e creta, dar si la fel de tare cum e cimentul.
Travertinul este una dintre multele roci sedimentare. Acest tip de roci sunt realizate din segregarea mineralelor in contrast cu roci metamorfice sau magmatice. Sedimentele care contribuie la formarea travertinului sunt abundent gasite in gheizere, pesteri de calcar si izvoare termale. Travertinul este, de fapt, unul dintre multele tipuri de calcar. Travertinul este un calcar unic, avand in vedere ca acesta trece printr-o faza suplimentara de formare fata de calcar. Atunci cand apa minerala bogata si calda curge prin depozitele de calcar, dioxidul de carbon este eliberat si acesta este motivul din spatele naturii poroase a travertinului. Travertinul are o istorie prestigioasa si de lunga durata. A fost intotdeauna o piatra naturala preferata de toata lumea, de la Michelangelo pana la Richard Meier – arhitect contemporan american care a influentat sensibil arhitectura secolului XX. Acesta a fost folosit ca material de constructie in Evul Mediu si chiar in perioada dinaintea acestuia.
Faimoasa pentru structura sa, natura organica si aspectul impecabil, travertinul a fost una dintre pietrele naturale preferate de secole si este inca folosita in prezent, fiind un material de baza utilizat in constructii. Fiind o piatra naturala deosebita, luxoasa chiar, ar spune unii, este folosita nu numai pentru podele, ci si pentru fatade, scari, blaturi de bucatarie sau de baie, si elemente decorative.
Pietrele preţioase şi semipreţioase au facut parte din aceasta lume mult timp inainte ca oamenii sa fi existat. Despre acest tip de pietre se spune ca au o semnificatie mitologica si ca posedp puteri speciale. O astfel de piatra, semipretioasa, care dispune de puteri mari este onixul. Numele acestei pietre este derivat din cuvantul grecesc „onyx”, care inseamna „gheara” sau „unghie”.
Legendele grecesti ale timpului spun poveşti despre zei si creaturi magice care au condus lumea. De la demoni la ingeri si zeite, povestile care fac parte din mitologia greaca sunt extrem de captivante. O astfel de poveste incantatoare care ne captiveaza cu farmecul sau este legenda onixului. Povestea onixului explica aspectul sau unic si neobisnuit si modul in care a devenit o piatra pretioasa iubita, care a atras atentia continuu de-a lungul secolelor:
„Intr-o buna zi, Venus, zeita iubirii si frumusetii, dormea. In timp ce zeita se odihnea, un Cupidon rautacios i-a taiat unghiile pe care le-a raspandit in departari. Unghiile taiate de Cupidon au fost transformate in piatra atunci cand au atins solul. Pentru ca aceste podoabe au apartinut unei creaturi ceresti, o zeiţa, ei i s-a dat viata vesnica in forma de piatra feerica de onix.”
Aceasta frumoasa piatra lucioasa, cu benzile sale atragatoare a capatat un plus de valoare datorita acestei legende, cum ca ea a facut candva parte a corpului zeiţei Venus. Cu acest aspect feeric, piatra a devenit populara in epoca romana, atunci cand oamenii faceau amprente pentru sigilii superbe folosind-o.
Datorita legendei mitologice legate de onix, piatra a devenit parte a mai multor culturi de-a lungul istoriei. Aceasta piatra pretioasa a facut parte din ceremonii grandioase acum mii de ani in urma. Vechii greci si romani au facut sculpturi din aceasta piatra, inclusiv bijuterii şi figurine. Bijuterii, vesela, incrustaţii pretioase şi altele au fost printre primele lucruri facute din onix.
Astazi onix-ul este folosit in continuare pentru realizarea de medalioane, cercei şi bibelouri. O alta utilizare a acestuia este in decorarea locuinţelor prin crearea de glafuri şi blaturi din onix care au o eleganta deosebita datorita finisarii şi unicitaţii acestuia. De cele mai multe ori culoarea onix-ului este creata artificial prin supunerea acesteia la tratament chimic şi la temperaturi foarte mari.
Marmura este o piatra intalnita in multe constructii, fiind usor recognoscibila datorita aspectului sau unic. Aceasta se gaseste intr-o varietate de culori, dar albul este una dintre cele mai cunoscute si mai raspandite nuante. Exista o multime de constructii din marmura ce au fost realizate cu secole in urma si care inca rezista. Aceasta lucru este posibil deoarece marmura nu este doar o piatra naturala care imbunatateste aspectul estetic ci si una care sporeste rezistenta constructiilor. Marmura este o roca metamorfica compusa in cea mai mare parte din calcit si este obtinuta prin metamorfoza calcarului. Acesta a fost folosita timp de secole de catre multe civilizatii precum grecii, romanii sau Imperiul Mogul.
Granitul este o piatra rezistenta cu un aspect placut, dar cel mai interesant lucru este ca, prin integrarea ei intr-o constructie, practic aduci o mica opera de arta in casa ta. O opera de arta veche de mii de ani, mai degraba e arta naturii si cu cat vei sti mai multe lucruri despre pietrele naturale, cu atat aprecierea ta pentru acest material va creste. Granitul reprezinta echilibrul perfect intre rezistenta si estetica. Avand originile in focul din mijlocul Pamantului, acesta este format din lava care s-a racit cu timpul si a devenit densa si grea. In aceasta etapa a procesului, granitul a devenit atat de tare incat este acum al doilea dupa diamant atunci cand vine vorba de duritate si rezistenta. Rezistent la fisurare si zgarieturi, granitul este o piatra care parcurge un drum lung inainte ca noi sa ne bucuram de el.
El este rezultatul unor fenomene uimitoare ce se intampla adanc sub pamantul pe care noi calcam. In interiorul scoartei terestre, magma este primul pas spre formarea granitului. Odata ce magma se ridica din adancuri, incepe procesul de racire. Astfel, ea devine o piatra dura: granitul. Folosit odata de catre imparati si regi, este gasit acum in casa oricarui om care apreciaza aspectul si proprietatile sale. Utilizarea granitului a crescut cu timpul, acesta fiind folosit in constructii timp de mii de ani, iar calitatile sale au ramas neschimbate.
In ziua de astazi, piatra naturala a devenit un element de uz casnic, recomandat cu incredere de majoritatea consctructorilor, designerilor si arhitectilor. Te asteptam in showroom-ul Unimat sa le descoperi pe toate.