Importanța eficienței energetice
Viata nostră depinde de energie și de creșterea rapidă a consumului de combustibili fosili cum ar fi petrolul, gazele naturale si cărbunele, care au un impact dramatic asupra emisiei de gaze de seră. Omenirea are încă rezerve exploatabile de gaze naturale și de cărbuni, însă în timp, acestea se vor epuiza. Creșterea temperaturii globale, poluarea mediului și problemele legate de schimbările climatice sunt în mod regulat subiecte de știri, pe tot mapamondul.
Ca urmare, ţările care au semnat acordul de la Kyoto au scopul de a reduce emisiile de CO2 cu 8% între 1990 şi 2010. Ei lucrează în prezent la acordul post-Kyoto, care, printre altele, are obiectivul de limitare a creşterii totale a temperaturii atmosferice globale la 2°C peste cea a erei pre-industriale, de la sfârşitul secolului 21.
Ce consumă cea mai mare parte de energie din lume?
În mod surprinzător, industria utilizează cea mai puțină energie (28%), transportul utilizează aproximativ 32%, însă de departe, cei mai mari utilizatori de energie sunt clădirile, în principal locuințele noastre (40%).
Schimbarea comportamentului nostru: e timpul pentru a economisi energie!
O parte din soluţie este creşterea utilizării energiei din surse regenerabile (eoliană, energie termică solară, geotermală, a mareelor/hidro, etc), precum şi reducerea cererii de combustibili fosili, ceea ce va contribui în mod substanțial la reducerea emisiilor de CO2. Dar cea mai mare contribuţie va proveni din cresterea eficienţei energetice a clădirilor. Putem contribui, de asemenea, la acest lucru prin schimbarea obiceiurilor noastre de comportament (oprirea luminilor, controlul încălzirii, izolație termică, etc).
Pentru a sprijini economia de energie, Comisia Europeană a definit o Directivă de Performanţă Energetică a clădirilor (EPBD). Scopul directivei este de a îmbunătăţi performanța energetică a clădirilor în cadrul Comunităţii, ţinând seama de raportul cost-eficienţă, stabilind cerinţele pentru:
– cadrul general pentru o metodologie de calcul al performanţei energetice integrate a clădirilor şi estimarea impactului lor asupra mediului (articolul 3);
– aplicarea cerinţelor minime pentru performanţa energetică a clădirilor noi (articolul 5) şi la clădirile mari existente, care sunt supuse unor lucrări importante de renovare (articolul 6);
– certificarea energetică a clădirilor (articolul 7);
– inspecţia periodică a cazanelor şi a sistemelor de climatizare în clădiri, precum şi inspecţia întregului sistem de încălzire (articolele 8 şi 9).
Ce facem?
Politica Comisiei europene a deşeurilor promovează atât reciclarea (care are un impact pozitiv asupra economiei de energie), cât și prevenirea producerii de deșeuri (mai puține emisii de metan) si incinerarea.
Cea mai sustenabilă energie este energia salvată.