Casa Ilcus
Sibiul este recunoscut pentru casele și străzile medievale pline de istorie și de legende, iar conservarea în timp este una dintre problemele cu care se confruntă lumea contemporană. O renovare ca la carte a fost realizată pe str. Măsarilor, cu UNIMAT.
Chiar în inima Sibiului, o casă grav afectată de igrasie a căpătat o nouă față, în urma unui amplu proces de renovare, executat cu materiale de la UNIMAT. Etapele prin care a trecut casa familiei Ilcuș, dar și materialele necesare pentru astfel de situații le vom descoperi împreună în interviul de mai jos.
Sunteți proprietarul unei case micuțe, dar foarte frumoasă, din inima Sibiului. Cum a început povestea?
Nu cunosc povestea în sine a casei, știu doar că este foarte veche, a fost ridicată undeva în jurul anului 1700. Eu am achiziționat parterul casei, adică 88 mp, la începutul acestui an, de la niște sași plecați de mulți ani din Sibiu, care au închiriat casa și acum s-au hotărât să o vândă. Eu sunt o persoană care ține la tradiții și sunt născut în Sibiu, însă întotdeauna am fost pasionat de istorie, de obiceiurile locale și de capacitatea oamenilor de a creea lucruri cu adevărat valoroase chiar și după zeci de ani. Mi-am dorit o locuință mică și cochetă chiar în inima orașului și se pare că acum a fost momentul.
Ce probleme ați preluat odată cu achiziționarea casei?
Pot spune că acum este o altă casă, pentru că de ani buni, aici nu s-a mai făcut nici un fel de investiție, totul a rămas cumva în timp, iar apa a fost atât de infiltrată în ziduri, încât mirosul era insuportabil, chiar dacă geamul era larg deschis pentru aerisire. Pereții erau foarte scorojiți, faianța din băi nu mai stătea lipită, exteriorul casei era și el grav avariat. Curtea interioară era din pământ, însă pot spune că peisajul general era unul cu adevărat dezolant. Prietenii care au văzut casa înainte și după renovare, spun că este altă casă.
Cum puteți descrie procesul de renovare al casei?
În ciuda faptului că renovarea s-a făcut de la zero și că am depășit cu mult bugetul stabilit inițial, sunt foarte mulțumit că am colaborat cu un meșter extrem de priceput care lucrează doar cu materiale furnizate de UNIMAT. Am apreciat și faptul că un specialist UNIMAT, dl. Bălcăcean, a venit la fața locului și a analizat problema, iar pe tot parcursul renovării, a ținut legătura cu meșterul pentru livrarea materialelor, pentru recomandări de produse, a fost o colaborare foarte strânsă și foarte eficientă în același timp.
Ce a inclus de fapt renovarea casei?
Apa era atât de înfiltrată în ziduri, încât s-a decis că trebuie totul decopertat până la cărămidă, iar toată pardoselala din camere și din băi a fost scoasă, până la nivelul pământului. Aici a intervenit SPECIALISTUL UNIMAT, cu soluții eficiente pentru a împiedica apa să mai afecteze pereții. Tehnic, nu cunosc toate procedurile, pentru că de asta s-au ocupat meșterul și UNIMAT, dar renovarea a inclus de la schimbarea țevilor de canalizare, turnarea șapei, săparea cuții interioare și tratarea contra egrasiei, și alegerea gresiei și faianței, a obiectelor sanitare, culoarea peretilor, nuanța parchetului, plantarea gazonului, perdele, galerii și draperii, mobilă și electrocasnice, practic tot ce ai nevoie la o casă.
Ați îmbinat vechiul cu noul, în camere calorifere, în băi, încălzire în pardoseală…
Este o soluție propusă de UNIMAT, care mi-a plăcut. Băile sunt destul de mici, iar amplasarea unui calorifer ar fi luat și mai mult din spațiu. Cu încălzirea electrică în pardoseală practic, nu aglomerez vizual un spațiu oricum mic, iar marele avantaj al acestui sistem, din punctul meu de vedere, este că plăcile ceramice din baie sunt întotdeauna calde și plăcute la atingere.
Curtea interioară cu boltă păstează și ea oare secrete din istoria locului?
Cu siguranță, da. În curtea interioară era pe vremuri o fântână, care a secat între timp. Noi am vrut să păstrăm ceva care să amintească de fântână și atunci am ales robinetul cu picior, care se integrează în peisajul curții. Cupola cu arcadele ei simetrice îmi place foarte mult, ne relaxează și mă bucur că nu a fost afectată atât de tare de sărurile din apă, cum s-a întâmplat la zidurile laterale. Este exact în forma naturală, doar că e vopsită.
Și dacă tot am vorbit despre vechi, bucătăria Dvs, găzduiește un frumos model de sobă Godin …
Într-o casă veche din Sibiu, chiar dacă a fost renovată în stil modern, trebuie să se regăsească și elemente tradiționale, iar soba Godin a venit la pachet cu casa. Mi-a plăcut foarte tare, așa că acum ne înfrumusețează bucătăria. Nu o folosim decât în scop decorativ, însă este parte din istoria casei, iar de acum, și din istoria familiei noastre.
SPECIALISTUL NOSTRU RECOMANDA:
„ Deși zona istorică a Sibiului este foarte frumoasă, multe dintre case sunt afectate de igrasie. Recomandarea noastră pentru casa Ilcuș a fost ca după ce s-a dat jos tencuiala veche să se facă tratamentul adecvat pentru rezistența, flexibilitatea și calitatea în timp a pereților. Operațiunea a inclus găurirea pereților la câțiva centimetri de sol și aplicarea produsului KIESOL C de la REMMERS, care oprește apa să pătrundă la interior. La 1 m de la sol, s-a tencuit cu sistemul EUROSAN de la LASSELSBERGER KNAUF: spriț EUROSAN VP pentru tencuială de asanare, tencuială EUROSAN EP, concepută pentru pereți umezi, tinci EUROSAN FP, folosit la aproape toate lucrările de renovare, apoi vopsea silicon TOP, ce poate fi folosită atât la interior, cât și la exterior. Următoarea etapă a fost prepararea tencuielii direct pe șantier, care are proprietăți porozive”
Dan Bălcăcean, Specialist tehnic-comercial UNIMAT
DIN PARTICULARITATILE CASEI ILCUS:
Vopsea silicon top pentru zid exterior
La recomandarea specialistului UNIMAT, familia Ilcuș a ales pentru zidul din spatele curții o vopsea cu difuzie foarte bună la apă, după ce acesta a suferit din cauza umezelii persistente și a apei reținute în pori.
Stabilizarea tencuielii
Curtea interioară a fost grav afectată de umezeală, iar sărurile se vedeau cu ochiul liber. Soluția? NANOSEAL de la ISOMAT, un impregnant care stabilizează tencuiala și blochează sărurile din apă.
Izolarea rigolelor
Pentru că modelul de cabină de duș ales nu este prevăzut cu cădiță, etanșarea colțurilor și a distanței dintre rigolă și șapă s-a realizat cu bandă butilică adezivă, iar hidroizolarea băilor este realizată cu mortarul AQUAMAT de la ISOMAT.
Adeziv Flexibil la încălzirea în pardoseală
Produsul se numește FLISENKLEBER FLEX și este produs de LASSELSBERGER KNAUF. În acest caz, a fost folosit alături de sistemul de încălzire A.RAK, de calitate germană.
Pavaj antico
Este ideal pentru curțile cu aer vintage, întrucât imprimă patina timpului pavajului. În plus, acest tip de pavaj păstrează toate caracteristicile pavajului Conic, cea mai importantă dintre acestea fiind flexibilitatea în amenajare.