Cum alegem viitoarea noastră casă?
![](https://www.meisterhermann.ro/wp-content/uploads/2017/05/6237813-1024x680.jpg)
Vedem în ultima perioadă tot felul de case, mai moderne sau mai clasice, cu parter sau cu etaj, individuale, duplexuri, triplexuri sau înșiruite, care ne plac și care ne inspiră. Fie că ne place o casă cu parter sau una cu etaj, este bine să cunoaștem câteva aspecte referitoare la destinația locuinței, înainte de a lua decizia finală. O locuință utilă este aceea care oferă confort maxim tuturor membrilor familiei, iar tinerii se gândesc în general la numărul de copii pe care și-i doresc în viitor și în funcție de asta, decid numărul de dormitoare necesar.
Casa cu parter
Este construită în general de persoanele mai în vârstă, pentru care uneori poate fi dificil să urce și să coboare scări pentru a ajunge în dormitor, preferând să aibă totul la îndemână, pe același nivel. Costurile ridicării unei astfel de case nu sunt neapărat mai mici, deoarece suprafața construită este mult mai mare decât în cazul unei case cu etaj, iar terenul trebuie să fie destul de mare pentru o astfel de locuință. O casă cu parter este potrivită și persoanelor cu copii mici, deoarece părinții îi pot supraveghea mult mai ușor pe cei mici atunci când dorm sau când se joacă în casă sau în grădină. Casa cu un singur etaj oferă și un spațiu generos de depozitare și posibilități multiple de compartimentare, având astfel un acces rapid la orice e nevoie. În general, casa pe un singur nivel dispune de un teren mai mare, ceea ce ajută în cazul în care doriți să vă extindeți locuința cu o magazie sau alte anexe. Un dezavantaj al casei cu parter poate fi lipsa balconului, care de multe ori, oferă panorame superbe. Marele avantaj al unei case individuale, cu parter sau cu etaj, este că familia are mai multă intimitate și mai mult confort și beneficiază de un spațiu de zonă verde, unde își poate amenaja o grădină.
Casa cu etaj
În schimb, familiile numeroase sau familiile tinere cu copii mici, preferă o casă cu etaj, cu un living, baie și o bucătărie generoasă la parter, iar la etaj dormitoarele tuturor membrilor familiei. Scara interioară poate fi o sursă de accidentare pentru cei mici, care se pot lovi ușor, dacă nu sunt atenți. Totodată, scara interioară este de obicei poziționată în living sau în holul principal, ceea ce face ca spațiul de desfășurare să fie ușor limitat. Avantajul unei astfel de case este că se poate construi pe un teren mic, iar costurile de întreținere pot fi ușor reduse, comparativ cu cele ale unei case cu parter, tocmai pentru că suprafața care trebuie încălzită este mai mică. Pentru persoanele mai în vârstă sau cu probleme locomotorii, o casă cu etaj poate fi o adevărată problemă, datorită faptului că bucătăria și dormitorul sunt la două etaje diferite. Ideal ar fi, dacă spațiul permite, să se amenajeze un dormitor la parter, însă este bine să luați în calcul această variantă din faza de proiect, pentru că odată ridicată casa, este mai greu să faceți modificări. O casă cu etaj are în general două sau trei băi, ceea ce ajută foarte mult, mai ales dimineața când toată familia pleacă la muncă și la școală. Indiferent dacă alegeți o casă individuală cu parter sau cu etaj, este bine să știți că în general, o astfel de casă se vinde mai greu, pentru că este scumpă.
Casa în șir
Familiile cu copii mari sunt din ce în ce mai tentate să opteze pentru achiziția unui teren, pe care să construiască case înșiruite – 2, 3, 4 la număr, câte una pentru fiecare membru al familiei. În astfel de situații, familia locuiește practic sub același acoperiș, doar că fiecare are propria intrare și propria curte. Tipul acesta de locuințe este întâlnit în țările occidentale și este în general mai ieftin decât casele individuale cu 30-45%. Practic, proprietarul unei astfel de locuinţe are doi pereţi lipiţi de vecini diferiţi, unul în stânga şi altul în dreapta, aceşti vecini fiind lipiţi la rândul lor de alţii şi aşa mai departe. Costurile de construcție și de întreținere sunt mult reduse față de locuințele prezentate mai sus. Marele dezavantaj al unei case dintr-un complex triplex sau înșiruite este că doar vecinii de pe lateral au acces exterior spre spatele casei, restul locatarilor ajungând în grădină doar prin interior, în general prin living.
UNIMAT furnizează materiale de calitate pentru construcții durabile la constructorii importanți din Sibiu, Alba și Mureș.