Efectul matematicii superioare în design
Accente luxoase, orientale și ultramoderne, iată care este trendul pentru pereţii despărţitori, aceste elemente de design aproape trecute cu vederea, în ciuda utilităţii practice și a aspectului cu adevărat inedit.
Georgi Feodosevich Voronoi, matematician ucrainean, născut în peroada țaristă, nu și-ar fi imaginat, probabil, că diagramele sale, bazate pe partiționarea unui plan în regiuni bazate pe distanța între puncte va genera un adevărat trend în designul interior. Totuși, efectele matematicilor sale superioare, aplicate în viața de zi cu zi, au un efect viziual excepțional, prin aceea că percepția este păcălită de poliedrele care nu par să semene unul cu altul, rezultatul fi ind comparabil, pentru designeri, cu descoperirea „Sfântului Graal”. Motivul este
foarte simplu – oricine își dorește să creeze un spațiu elegant și frumos dar care să nu devină, în timp, plictisitor. Formulele matematicianului Voronoi tocmai asta propun – ordine matematică, perfect controlabilă și definită, dar cu aparență haotică. Este, dacă doriți, o temă asemănătoare fractalilor – generați, de asemenea, după algoritmi matematici clari – dar mult mai interesantă imagistic.
Revenind în sfera designului interior, trebuie să amintim că istoria pereților despărțitori se confundă cu cea a amenajării locuințelor, adică a omului modern. Nu trebuie decât să amintim minunatele paravane pictate japoneze și chinezești sau pe cele arabe, realizate cu precădere din lemn sau metal forjat. Pentru că sunt foarte simplu de realizat și ampla-
sarea lor schimbă radical un spațiu, în doar câteva minute, paravanele au revenit în atenție. O cameră, indiferent cât de anostă ar fi , poate căpăta nu doar noi volume dar și un up-grade elegant, aproape instantaneu.
Vă sugerăm câteva idei prin care un spațiu prea mare, lipsit de intimitate sau pur și simplu plictisitor poate fi reînsuflețit imediat.