Gradina verticala
Nu e neapărat nevoie să ai o casă cu o grădină mare pentru a-ţi amenaja o oază de verdeaţă așa cum vezi doar în filme sau în reviste de specialitate. Ca orice tehnologie inovativă, și grădinile verticale au luat un avânt extraordinar în ultimii ani, fiind una dintre cele mai spectaculoase moduri în care natura poate invada într-un mod inedit, dar natural, un spaţiu locuibil.
Iar spaţiul poate fi orice, de la magazine și hoteluri, până la restaurante, terase, standuri de expoziţii sau chiar birouri, unde totul poate căpăta o altă nuanţă cu plante sau flori dispuse pe verticală. Unii au găsit și o soluţie de a înfrumuseţa pasarelele ce traversează autostrăzile, așa că grădinile verticale sunt o sursă inepuizabilă de inspiraţie.
De ce pe verticală? Pentru că economisiţi spaţiu! Pentru că reușiţi și să daţi o notă aparte zidurilor casei, prin tablourile multicolore care încântă vederea și mirosul, asta în cazul în care sunt plante aromatizate.
Și pentru că balcoanele pot căpăta și ele o altă faţă mai plină de viaţă, înseninând și mai mult momentele de relaxare alocate cafelei de dimineaţă, oferind totodată și o panoramă superbă din exterior, din stradă. Modul de funcţionare al unei astfel de grădini verticale este realizat pe baza unui sistem modular de cuiburi sau chiar ghivece, care permit o libertate destul de mare în
ceea ce privește atât aspectul, cât și funcţionalitatea. Are un sistem de irigare încorporat și mai multe elemente care asigură fixarea solului și a plantelor.
Dacă vă întrebaţi care sunt plantele pe care le puteţi cultiva, pe lângă florile de tot felul, într-o grădină verticală puteţi crește cu succes salată, ceapă, usturoi, roșii, ridichi, mazăre, fasole, dar și ierburi aromatice de care vă puteţi bucura tot timpul anului. Posibilităţile sunt astfel nenumărate, nu rămâne decât să daţi frâu liber imaginaţiei și să vă amenajaţi după bunul plac grădina vericală ideală!
Sunt însă și proiecte de anvergură, care necesită obligatoriu implicarea unor specialiști în domeniu, pentru a crea adevărate opere de artă, iar unul dintre cei mai cunoscuţi peisagiști este Patrick Blanc, care a reușit să impresioneze cu lucrările sale și pe cei mai exigenţi critici.