Vrei sa cumperi o casa recent construita?
Vrei sa cumperi o casa recent construita?
Uite cativa pasi care te pot ajuta sa iei o decizie buna.
De o buna bucata de timp visezi la locuinta ta! Casa in care, atunci cand deschizi usa si ii treci pragul, iti reda zambetul pe buze. Acel loc in care tu si familia ta va veti simti bine…acel loc unde expresia “ca acasa” e suficienta pentru a descrie toate sentimentele la un loc! Desi, probabil ai cautat-o vreme indelungata si, in sfarsit crezi ca ai gasit-o, trebuie sa fii totusi atent la anumite detalii. Chiar daca este localizata in zona in care iti doreai sa locuiesti, este spatioasa si placut compartimentata, pe scurt e exact asa cum trebuie, incat te face sa te gandesti cum vei amenaja fiecare camera….dar inainte de a semna actele pentru achizitia casei, ar fi bine sa te asiguri ca totul e in regula in ceea ce priveste structura ei. Pana la urma, cateva masuri de precautie in plus nu strica niciodata! Tocmai din acest motiv, Unimat ti-a pregatit o lista de lucruri pe care sa le verifici inainte de a achizitiona un imobil recent construit.
Apeleaza la un specialist
Este foarte important sa verifici tot ce tine de instalatii, adica: circuite electrice, instalatii sanitare, tevi de apa, centrala, radiatoare, datorita faptului ca este vorba de o constructie noua.
Verificarea sistemului de jgheaburi si burlane este la fel de importanta. Scurgerile mari de apa care ajung la structura de rezistenta, pot afecta puternic zidurile si chiar fundatia casei sau a blocului. Daca consideri ca nu ai experienta necesara pentru a face singur aceste verificari, apeleaza la un specialist din domeniul constructiilor.
Indeparteaza vaporii de apa
Ei bine, trebuie sa sti ca intr-o locuinta nou construita, nu e bine sa te muti mai devreme de o luna. Asta deoarece materialele pe baza de siliciu, precum betonul, inca genereaza pierderi de apa.
Igrasia nu ar trebui sa apara in casa noua. Ea se va instala, doar daca exista scurgeri de apa, condens sau daca au fost grabite etapele de constructie. Pentru a fii sigur ca nu vei avea parte de astfel de neplaceri, imobilul trebuie bine aerisit, chiar si dupa ce te-ai mutat.
Fisurile sunt normale la inceput
Timp de un an de zile, orice constructie noua inca „lucreaza” – spun specialistii in domeniu.
In acest rastimp, este normal sa apara fisuri in pereti.
Acestea nu ar trebui sa fie mai groase de un milimetru, iar in cazul in care depasesc aceasta grosime, trebuie contactat constructorul.
Importanta verificarii sistemului de incalzire a casei
Centralele termice se numara printre cele mai populare optiuni in ceea ce priveste incalzirea casei. Totusi, trebuie sa fii atent la modul in care sunt instalate si la verificarile care se fac atunci cand sunt puse in functiune. Va trebui sa aiba o autorizatie ISCIR facuta de o firma care va evalua toate detaliile tehnice.
Un alt factor important este puterea centralei termice alese. Daca vrei sa investesti intr-o casa de peste 200 de metri patrati, cea mai buna varianta de incalzire este o centrala termica pe gaz cu putere mare, de peste 45 KW.
Importanta verificarii izolatiei termice
Daca ai prins constructia inca de la inceput, poti verifica ce materiale se folosesc si cum se desfasoara lucrarile de izolare termica. Acest procedeu te va ajuta pe viitor sa eficientizezi costurile de intretinere si sa previi deteriorarea peretilor. De exemplu, din cauza umezelii, pot aparea igrasia si mucegaiul si pot fi afectate mobila, parchetul si structura peretilor, dar mai ales sanatatea ta si a intregii familii.
Importanta verificarii calitatii acoperisului
Este esential sa verifici acest element de baza in protejarea casei tale, pentru ca in mod sigur nu vrei sa te trezesti cu inundatie sau frig in casa. Acoperisul trebuie sa fie bine izolat si construit din materiale rezistente.
De asemenea, asigura-te ca exista un sistem de degivrare pentru acoperis, pentru a indeparta gheata si zapada, prevenindu-se astfel deteriorarea structurii sale.
Importanta verificarii instalatiei electrice si a retelei de apa
Daca stii un electrician de incredere, cel mai bine ar fi sa ii ceri ajutorul pentru evaluarea instalatiei. Verificarea panoului electric, sigurantelor, contorului, circuitelor, prizelor si a tensiunii din ele, sunt esentiale.
Achizitia unei case noi este un pas foarte important in viata ta si uneori ti se poate parea ca intregul proces este lung si plin de obstacole. Indiferent cum ar fi el, trebuie sa te gandesti ca in cele din urma te vei muta in casa visurilor tale. Dar pana atunci trebuie sa fi atent la pasii care sunt necesari sa-I urmezi, pentru a avea o casa “sanatoasa”.