Zugrăvim, zugrăvim, dar nu oricum…Rețeta face diferența.
Cu toții simțim nevoia, la câte un ciclu de câțiva ani, de o reîmprospătare a aspectului locuinței noastre. Unii din nevoia de o schimbare a culorilor (pe exterior sau pe interior), din cauza „obosirii“ pereților (estomparea culorilor în timp), ori pur și simplu obligați din cauza unor stricăciuni, igrasie, inundația vecinului sau datorită stropilor de ulei din bucătărie. Alții au ajuns în stadiul final al construcției, tencuiala este gata, deci urmează partea de finisare cea mai importantă.
În majoritatea cazurilor prima asociere pe care o face lumea este cu produsul numit „vopsea“! Răsfoim rapid ofertele de pe piață, căutăm un produs la un preț accesibil, sunăm vecinul și întrebăm cu ce vopsea a zugrăvit anul trecut. Mai sunăm și meșterul – recomandat tot de același vecin – dacă marca producătorului îi bună, și gata, putem începe! Total GREȘIT!
Lucrurile nu sunt așa de simple precum par. Dacă tot ne-am hotărât să dăm drumul „deranjului“ general, e bine să pornim din start cu o informare corectă asupra tuturor materialelor care există pe piață și pe care urmează să le achiziționăm, despre eventuale noi procedee de aplicare și soluții care se potrivesc tipului de zidărie pe care o avem, a tipului de termosistem, etc…
De aceste lucruri depinde durata în timp a lucrării și cât de curând ne vom reapuca de renovat. După aceea putem să ne uităm și la bani, deși calitatea produselor și numele producătorului ar trebui să primeze în alegerea noastră. Și nu numai…. Am văzut și situații în care s-a lucrat cu materiale foarte bune, dar rezultatele au fost dezamăgitoare, datorate în mare parte meșterului. Trebuie căutat acel meșter cu experiență în folosirea și a vechilor, dar și a noilor soluții în finisaje. Trebuie evitat meșterul de „duminică“. Într-una din paginile anterioare am explicat câte etape trebuia să parcurgă în trecut un ucenic până la statutul de meșter (pag. 6).
Concluzia ar fi „mai întâi vă INFORMAȚI, și apoi…CUMPĂRAȚI!“
Iată pe scurt câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont sau nu, cum doriți…, în alegerea materialelor pentru zugrăvit sau renovat. Sfaturi pe care le-am repetat ori de câte ori a fost necesar, pentru a ne face cât mai înțeleși.
• Aveți grijă la puterea de acoperire a lavabilei. O lavabilă mai ieftină, dar cu o putere de acoperire mai mică, se va consuma mai repede și într-un târziu vom fi nevoiți să suplimentăm cantitatea, deci și costurile vor fi, în final, mai mari.
• Aveți grijă ce fel de termosistem aveți aplicat peste zidărie. În funcție de acesta trebuie cumpărată lavabila de exterior. Peste vată minerală de regulă ar trebui aplicată o lavabilă siliconată. O lavabilă necorespunzătoare, ar putea sufoca pereții, provocând în scurt timp apariția igrasiei. În situația în care pereții nu sunt tratați corespunzător, chiar dacă folosim o lavabilă corectă, aplicată pe un termosistem corespunzător tot vor apărea petele în exterior, datorită infiltrării apei și eliminarea particulelor de sare.
• Atenție la tehnica de aplicare a vopselei cu trafaletul. Prin asta puteți verifica și pregătirea meșterului. În zonele intens luminate (pe exterior și pe interior, în general pe peretele expus la lumina naturală) aplicarea se face în „X“ și „M“ la început și apoi în direcțiile orizontale și verticale pentru acoperirea uniformă a suprafeței.
• Chiar dacă în trend sunt culorile intense, dacă nu aveți pereții bine pregătiți, nu este indicat să le folosiți. Pe culorile intense, imperfecțiunile peretelui sau petele de
igrasie, atât pe exterior, cât și pe interior se vor vedea mai tare. Alegeți culorile pastelate, deschise, deoarece sunt mai ușor de întreținut și reparat, și la urma urmei consumă mai puțin pigment.