Craciunul, sarbatoarea ce incalzeste suflete
Craciunul! Cate as putea povesti despre aceasta minunata sarbatoare! Daca e sa ma intrebi de ce imi place asa de mult Craciunul, ti-as raspunde rapid: Familia! Pentru mine, aceasta sarbatoare semnifica, mai presus de toate, momente de neuitat petrecute cu familia. Pe langa multele valori religioase specifice acestei sarbatori, de momentele cu cei dragi imi aduc aminte cu duiosie. Bradul, colindele, fulgii de nea priviti prin geamul aburit, focul din soba, cerul senin si instelat si mirosul de portocala, un fel de liniste sufleteasca a acestei sarbatori.
Insa, oricat de frumos ar fi in casa, la caldura, nu se compara cu veselia din Targul de Craciun din Sibiu. In ultimii ani, am vizitat Targul de Craciun aproape in fiecare zi, an de an, cu aceleasi emotii de copil! Ma cuprindea melancolia ascultand cantecele si colindele de Craciun din Piata Mare. Fiecare nota muzicala in parte, ma faceau sa-mi amintesc ”fragmente de imagini din copilarie”, iar cireasa de pe tort erau rasetele si chicotele copiilor. Of…ce repede trece timpul!
Acum, copilasii nostri au diferite posibilitati de a simti prezenta Craciunului. Una dintre cele mai frumoase posibilitati din aceasta perioada, care transmite traditiile noastre, se afla chiar la Sibiu. Desigur, vorbim despre Targul de Craciun. Cu deschidere in data de 16 Noiembrie si cu multa nerabdare, copilasii sunt asteptati la ”Atelierul lui Mos Craciun”, casuta construita de Unimat, pentru ca cei mici sa poata descoperi impreuna cum se fac lumanarile, biscuitii, sa picteze turta dulce si sa creeze tot felul de decoratiuni in stilul ”Pixel Art”. In timpul acestor activitati minunate si captivante, cei mici sunt atent supravegheti si indrumati de personal specializat.
Stiu atmosfera din casuta! De fiecare data cand treceam pe acolo, priveam copilasii bucurosi si concentrati in activitatile lor. Uneori, desi eram grabita in drumul meu, treceam pe langa Atelierul Mosului, doar pentru a arunca un ochi la ce lucrau pitcii. Ma faceau sa-mi amintesc de momentele in care gateam si eu cu bunica, de momente in care ii furam din prajiturile proaspat iesite din cuptor, de momente in care impodobeam bradul cu parintii…de dorul de copilarie.
In fiecare an, peste 4.000 de copii viziteaza Atelierul lui Mos Craciun. Pentru editia de anul acesta s-a luat in considerare o paleta variata de propuneri, cu scopul de a veni in intampinarea dorinţei de manifestare artistica, estetica şi plastica a celor mici. Atelierele se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani. Participantii vor pastra mica lor “opera de arta”, vor primi diplome de „calificare” insotite de cate o fotografie de grup.
Atelierul lui Mos Craciun este un proiect sponsorizat de UNIMAT – furnizor de materiale de constructii din Sibiu. Prin sponsorizarea si consultanta oferite de UNIMAT, a fost posibila realizarea unei constructii spectaculoase a Atelierului. Astfel, mii de copii se pot bucura de o experienta cu totul deosebita.
De obicei, cand mergeam la inaugurarea targului, Piata Mare era deja plina. Cu toate ca mergeam mai repede cu cel putin o jumatate de ora, oamenii asteptau de ceva vreme cu nerabdare, pentru marea deschidere. De fiecare data a fost mirific, magic! Am trait emotiile deschiderii targului, alaturi de toti cei de acolo. Un sentiment de neuitat, de fiecare data! In acest an, inaugurarea proiectului „Christmas in Sibiu – Gastronomy.Culture.Tourism 2018” va fi la ora 19:00 si va lua forma unui spectacol de muzica si lumini – Radu Nechifor & Friends. Noutatea evenimentului din acest an consta intr-un spectacol inedit sustinut de binecunoscuta artista Paula Seling, care alaturi de Radu Nechifor si orchestra sa, va reuni instrumente precum naiul, contrabasul, trompeta, vioara, chitara, percutia, claviatura si mai multe voci, va aborda mai multe genuri muzicale, de la clasic la pop rock, de la jazz la folclor autentic. Repertoriul abordat va fi unul international, preponderenta fiind tematica sarbatorilor de iarna. Aranjamentele muzicale, vor purta semnatura naistului Radu Nechifor, realizate in maniera unica pentru acest proiect.
Acest eveniment reuseste sa-mi transmita cumva parfumul copilariei. Intrand in targ, simti morosul de dulciuri: alune prajite, castane, vata pe bat si tot felul de gustari rapide de care sa te bucuri alaturi de cei dragi. Mirosul de vin fiert cu coji de portocala, te transpune parca in bucataria bunicii. E clar, trebuie sa te incalzesti cu un pahar, sa mai poti rezista putin frigului.